Mijn proefles

Geschiedenis meesterproef
Door Thijmen van Velde
A3A
9.2 & 10.2
1 / 27
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 27 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Geschiedenis meesterproef
Door Thijmen van Velde
A3A
9.2 & 10.2

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

9.2 multiculturele samenleving
Na de 2e wereldoorlog verlieten veel veel mensen Nederland
Nederland was toen nog een emigratieland. Dit werd ook ondersteund door de overheid omdat Nederland ook veel immigranten kreeg.

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Er kwamen veel nederlanders terug uit indonesie na de onafhankelijkheid. Hoe heten deze immigranten?
A
gastarbeiders
B
afstammers
C
Repatrianten
D
KNIL

Slide 3 - Quiz

het goede antwoord is repatrianten. Dit waren meestal mensen met een gemengde achtergrond. Er waren ongeveer 300.000 repatrianten naar Nederland vertrokken.
Filmpje kijken
herhaling: hoe werd indonesie onafhankelijk

schooltv.nl/video/high-speed-history-hoe-werd-indonesie-onafhankelijlk/#q=speed

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Molukkers
er kwamen veel molukkers terug uit indonesie. 
De molukkers waren het niet eens met de onafhankelijkheid en de molukkers voelde een sterke segregatie naar de rest van de bevolking.

Dat kwam omdat veel molukkers cristenen waren of in het beroepsleger van de nederlanders hadden gezeten.

Slide 5 - Slide

De molukkers vertrokken omdat er erge segregatie was in Indonesie. Ze voelde zich niet echt in indonesie thuis.
Integreren
de nederlandse regering dacht dat er een molukse staat zou komen. Maar toen het duidelijk was dat de molukse staat er niet van zou komen, stuurde de overheid de molukkers naar gewone huizen tussen de nederlanders. In de hoop dat de molukkers zo snel mogelijk zouden integreren.


Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Wat is integreren?

Slide 7 - Open question

Als mensen proberen te integreren, dan zijn ze meestal onbekend bij die cultuur. Ze proberen zich aan te passen bij de gewoonten en culturen van die samenleving.
Surinaamse immigranten
Suriname was in 1975 onafhankelijk geworden van Nederland. Omdat niet alle surinamers vertrouwen hadden in een onafhankelijk suriname, kwamen er veel emigranten naar nederland. 

Een groot aantal van die migranten kwam in het zuidoosten van amsterdam terecht.  

Slide 8 - Slide

Surinamers waren bang voor conflicten tussen de creolen en de hindoestanen, en ook voor weinig economische mogelijkheden.

De grote groep immigranten kwamen vooral in het zuidoosten van amsterdam terecht. De bijlmer werd het midden van al die immigranten.

Slide 9 - Video

This item has no instructions

Gastarbeiders
Na de 2e wereldoorlog ging de wederopbouw van nederland heel snel, en in 1950 was er al een tekort aan werkers in de arbeidsmarkt.
Daarom ging nederland arbeiders werven.

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Uit welke regio kwamen de meeste arbeiders in 1960?
A
Turkije en marrokko
B
Duitsland en scandinavie
C
Amerika en canada
D
Zuid-amerika

Slide 11 - Quiz

in 1950 waren er nog veel mannen uit de landen Spanje, Italie en griekenland die als gast-arbeider in west-europa wilde gaan werken. Maar na een tijdje was er minder interesse om te gaan werken in west-europa. Daarom werden (vaak ongeschoolde mannen) uit Turkije en marokko gewerft. Want die wilde WEL werken in de textiel, metaal en voedingsmiddelenindustrie.
Oliecrisis
Aangezien in 1973 de 1e oliecrisis was, vertraagde de snelle economische groei en werd de werving van gastarbeiders gestopt. Alleen de immigratie groeide omdat veel veel gastarbeiders wilde vestigen in nederland.
Vele gastarbeiders hadden veel rechten gekregen zoals gezinshereniging.  

Slide 12 - Slide

Gezinshereniging betekent dat je jouw familie mee mag nemen en dat zij dan ook in het land mogen wonen.

Deze volksmigratie was groter dan de oorspronkelijke migratie.
Multiculturele samenleving
omdat er door de immigranten veel culturen naar nederland werden gebracht, ontstond er een multicuturele samenleving. die multiculturele samenleving is zeker in de laatste decenia is ontwikkeld.

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

segregatie en etnische minderheden
In de jaren 70 waren de etnische minderheden welkom in nederland. Maar aan het begin van de 21 eeuw waren de immigranten minder welkom. Men dacht dat integratie tijd en geld zou kosten. Maar ongemerkt gingen veel immigranten in de zelfde wijken vestigen. Er onstond eigenlijk segregatie.

Slide 14 - Slide

Etnische minderheden zijn groepen mensen die maar een klein deel van de totale bevolking zijn. En segregatie is het fenomeen dat mensen zich afzonderen van de samenleving, of worden buitengesloten.

Onrust door cultuur
In 2000 was er veel drama na dat paul scheffer een essay deelde over 'het multiculturele drama'. Dit was een tijd waarin de politiek al erg onrustig was. Dat kwam omdat politcus pim fortuyn en filmmaker theo van gogh waren vermoord.
Veel mensen luchte zich op sociale media, en schreven erg negatief over de samenleving.

Slide 15 - Slide

Pim Fortuyn was een politicus die tegen immigranten en de integratie was.

Video, wie was Pim Fortuyn?
https://schooltv.nl/video/high-speed-history-wie-was-pim-fortuyn/

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

De europese unie
De onrust groeide masaal nadat nederland veel vluchtelingen uit het midden-oosten moest opvangen. Deze beslissing was niet door de nederlandse regering genomen. Maar door de Europese Unie.

Slide 17 - Slide

Veel mensen waren erg boos nadat nederland immigranten moest opvangen, mensen deelden hun frustratie op het internet, waardoor het buitenland onverwachts een boze nederland zag.

De Europese Unie is een economische en politieke samenwerking met 28 landen.
10.1 globalisering
Globalisering zorgt ervoor dat landen veel communiceren en dat er veel verbindingen zijn. Door globalisering gaan culturen ook mengen en krijg je veel samenwerkingen over grenzen heen.

Slide 18 - Slide

This item has no instructions

Slide 19 - Video

This item has no instructions

Containers
Wat een grote spong was in globalisering is de ontdekking van containers. Je kan ze niet meer wegdenken uit het transport van pakketjes. Omdat containers nu een standaard maat hebben is het makkelijker om te concureren met andere bedrijven omdat je even veel pakketjes kan vervoeren en transporteren.

Slide 20 - Slide

De 'container' was bedacht door een vrachtwagenchauffeur. Hij vond dat de tonnen en dozen erg inefficient waren en kwam met een idee, de container.
McDonaldisering
In landen zoals in het midden-oosten hebben ze veel andere gewoontes. Maar nogsteeds zijn veel dingen niet origineel. In alle culturen is veel 'overgewaait'
Bijvoorbeeld als ze in het midden oosten een sigaret opsteken komt dat door de amerikanen, want een sigaret is amerikaans.
Dit fenomeen dat culturen hetzelfde worden wordt ook wel Mcdonaldisering genoemd.

Slide 21 - Slide

De foto is de eerste mcdonalds die was geopend in moskou. Dit was heel bijzonder omdat Rusland toen nog erg gesloten was.
In 1968 kwam een groep samen in Italie om de toestand van milieu te bespreken. Hoe heette deze 'club'?
A
G10
B
Club van Rome
C
Milieustrijders
D
Sjiieten

Slide 22 - Quiz

De club van Rome bracht 4 jaar na deze bijeenkomst een rapport uit, hierin beschreven zij de 5 meest grootste problemen voor de wereld.

De sjieten zijn een van de grootste groepen aanhangers van de Islam. Zij geloven dat de neef van mohammed zelf werd aangewezen als opvolger door mohammed zelf.
Macht
Sommige bedrijven zijn nu zo groot dat ze veel politieke macht hebben, bedrijven zoals shell en facebook. Staten hebben ook organisaties gemaakt die internationaal macht hebben. Zoals de Verenigde Naties, die proberen de vrede te behouden.
Alleen hebben door die internationale organisatie staten zelf nog wel macht? Of dragen de staten zelf ook een beetje bij aan die organisaties?

Slide 23 - Slide

Z'on grote internationale organisatie is bijvoorbeeld de Europese Unie, een politieke en economische samenwerking. Hiervan zijn de meningen verschillend, maar het is wel een democratische samenwerking. Omdat alle 28 lidstaten hebben macht, en stemmen over de dillema's.
Samenwerking
Voor sommige problemen hebben de staten nog betere samenwerking nodig. Want de opwarming van de aarde trekt zich niets aan van grenzen. Daarom gingen wereldleiders samenwerken en tekende ze het Verdrag van Kyoto.

Slide 24 - Slide

Het verdrag van Kyoto (1995) probeerde de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, in 2015 is de volgende stap gezet met een klimaatverdrag om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
(kijk foto)
Angst voor globalisering
Door globalisering krijg je gemixte culturen en veel samenwerking. Maar niet iedereen is het daar mee eens.
Sommige mensen willen niet dat de EU aan de macht is, maar alleen ons eigen overheid.
Sommige mensen zijn zo bang dat hun cultuur wordt veranderd, dat ze dat als een bedreiging voor hun geloof zien.
Zij gebruiken terrorisme als een tegenkracht.

Slide 25 - Slide

Terrorisme is een bedreiging/plegen van geweld om andere mensen bang te maken. Meestal geïnspireerd door geloof of ideologie. 9-11 (zie foto) is het ergste voorbeeld. Dit was een aanslag op amerika, omdat de terroristen de verwestering niet vinden kunnen.
Dit was mijn LessonUp!
(vergeet niet de sidenotes te lezen, daar leg ik begrippen uit en geef ik extra info)

Slide 26 - Slide

This item has no instructions

Welk cijfer (kan) je thijmen geven?

Slide 27 - Slide

Grapje ( ;