Kid's Cup (NFF 2022)

KIDS CUP (klas 3/4)
Noorwegen 2021 | 89 minuten
1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
FilmBegrijpend kijken+1Middelbare schoolmavo, havo, vwoLeerjaar 3,4

Cette leçon contient 26 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 7 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Introduction

Deze les is gericht op de vaardigheden die vastgelegd zijn in de Doorlopende Leerlijn Film die ontwikkeld is door het Netwerk Filmeducatie (filmeducatie.nl). We werken aan de hand van vijf vaardigheden: 1. Beleven: de leerling exploreert met een open blik de wereld van film en filmcultuur. 2. Verwoorden: de leerling leert de eigen waarneming bewust en doordacht te verbinden aan (emotief en in toenemende mate technisch) taalgebruik. 3. Onderzoeken: door gericht te kijken en te luisteren onderzoekt en analyseert de leerling de middelen en technieken die de filmmaker heeft ingezet om een concept in bewegend beeld en geluid uit te drukken, een verhaal te vertellen en ideeën, gevoelens en gedachten vorm te geven. 4. Reflecteren: de leerling leert de taal van de eigen waarneming te verbinden aan het onderzoek en weet de film te interpreteren en te waarderen. 5. Creëren: de leerling ontwikkelt een artistiek-creatief vermogen door vanuit de verbinding tussen de eigen belevingswereld en professioneel gemaakte films een filmidee te bedenken en uit te voeren. Een aantal van deze vaardigheden worden expliciet benoemd in de lessen, anderen zijn verwerkt in de opdrachten en vragen. Thema’s: sport, culturele verschillen, opgroeien Donderdag 10 of vrijdag 11 november tussen 09:00u & 11:00u Locatie: Slieker Film of Stadsschouwburg de Harmonie Ambitieuze jonge voetballers uit China, Brazilië, de Verenigde Staten, Palestina en Noorwegen trainen al maanden om mee te doen aan de Norway Cup, een internationaal toernooi op topniveau. Met snelle montage en een goede soundtrack volgt deze film meerdere van deze spelers, allemaal rond de 14 jaar oud, terwijl ze trainen in hun thuisland, hun tas pakken, tot aan de Oslo waar ze het toernooi spelen. In deze documentaire gaat het niet alleen om winnen en verliezen. Alle jongeren hebben hun eigen culturele bagage en sommigen maken zich zorgen over familie of hoe het thuis gaat. Vriendschappen vormen zich, euforie wisselt zich af met diepe teleurstelling en de gierende hormonen zijn niet te missen. Noorwegen, 2021, 90 minuten Regie: Line Hatland / Noors, Portugees, Chinees, Engels & Arabisch gesproken, Engels ondertiteld Lesdoelen - De leerling kan bepaalde genres herkennen en toekennen aan de film in kwestie. - De leerling leert over het maakproces van een documentaire. - De leerling leert over de verschillende soorten documentaires. - De leerling kan het doel van de regisseur herkennen en beschrijven.

Instructions

• Deze les is ontwikkeld als een klassikale les voor klas 3-4 van Havo-VWO.
• Het is een actieve les, leerlingen zullen veel zelf aan het woord zijn, zowel klassikaal als in tweetallen.
• De voorbereiding wordt behandeld in slide 1-8. Dit lesonderdeel duurt 20-30 minuten.
• De verwerking wordt behandeld in slide 9-26. Dit lesonderdeel heeft de tijdsduur van een basisles in LessonUp: ongeveer 45 minuten.
• De opdracht aan het einde is extra en kan ingezet worden om dieper in te gaan op de boodschap van de film en deze te koppelen aan de leefwereld van de leerlingen.
• Bij elke slide zijn notities beschikbaar voor de docent, met achtergrondinformatie en opdrachten om de leerlingen bewuster te laten kijken en om hen te laten reflecteren op dat wat zij zien en ervaren in de film.
• Wanneer je in de les notities aanklikt, zien de leerlingen deze ook verschijnen op het digibord. Het is daarom handig de instructies van tevoren voor jezelf uit te printen. Deze les kan uitgeprint worden door op de print knop rechtsboven op het scherm te drukken!

NB1: Ons advies is om bij deze les niet te werken met 'devices in de klas'. Je kunt dit uitzetten door het vinkje onderin het scherm van de lespresentatie te deactiveren.

NB2: Wij willen deze lessen zo mooi mogelijk voor jullie inrichten. Daarom vragen wij iedereen na het gebruik van het materiaal deze vragenlijst in te vullen. Dit kost slechts 5 minuten.


Éléments de cette leçon

KIDS CUP (klas 3/4)
Noorwegen 2021 | 89 minuten

Slide 1 - Diapositive

We nemen de leerlingen mee naar het Noordelijk Filmfestival voor een filmvoorstelling. Het doel van de voorbereidinds- en verwerkingsles is om de leerlingen zoveel mogelijk te activeren. De lessen helpen de leerlingen om de indrukken van het festival en de voorstelling in perspectief te plaatsen en erop te reflecteren.
Antwoorden op kijkvragen zijn nooit goed of fout.
De leerkracht biedt met vervolgvragen de leerlingen gereedschap om hun meningen op zo genuanceerd mogelijke wijze tot uiting te brengen.
Filmvoorstelling
Welke film heb jij voor het laatst in de bioscoop gezien?
Ben je al eens op een filmfestival geweest? Wat gebeurt daar?
Wat maakt een film in de bioscoop anders dan een film thuis?

Slide 2 - Diapositive

We gaan naar een filmvoorstelling op het Noordelijk Filmfestival! 
  • Op een filmfestival spelen vaak bijzondere films. Films die nog niet uit zijn gaan in première, of films die normaal niet in de bioscoop te zien zijn. Er draaien ook vaak kortfilms en documentaires. Leuk weetje: De kortste film die genomineerd is voor een Oscar is 100 seconden.
  • Op een filmfestival komen er allerlei mensen bij elkaar om samen films te kijken en erover te praten. Liefhebbers van film, maar ook de makers! En dat zijn er meer dan je denkt! Als je wel eens een film gezien hebt, dan zie je aan het eind een hele lijst met namen. Er zijn dus ontzettend veel mensen betrokken bij het maken van een film.
  • Het Noordelijk Filmfestival is een speciaal filmfestival waar ze vooral nieuwe films uit noord Europa laten zien. De film die jullie gaan zien komt uit Noorwegen.
Wat was de laatste documentaire die jij hebt gezien?

Slide 3 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 4 - Diapositive

  • Dit grafiekje gaat over de populariteit van verschillende documentaire onderwerpen.
  • Welke conclusie(s) kun je trekken uit deze grafiek ten opzichte van de populariteit van documentaires van '19-'20 naar '20-'21?
  1. Hoe zit het met de misdaaddocus?
  2. Wetenschapsdocus in '20-'21? Vergelijk het met de misdaaddocus in '19-'20.
  3. Documentaires in het algemeen?

Slide 5 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

KIDS CUP
Maak een voorspelling: Wat voor soort onderwerp heeft deze documentaire?


Slide 6 - Diapositive

Schrijf de voorspelling op de slide met pen. 
KIJKVRAAG:
Waar komen de verschillende personages vandaan?

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

HEEL VEEL PLEZIER MET DE FILM!
1.  In de grote zaal ben je stil, ook als het licht uitgaat.
2. Telefoons uit/stil.
3. Voeten op de grond en nooit op de stoelen.
4. Jas en tas onder je stoel niet in het gangpad.
5. Er wordt niet gegeten en/of gedronken.


Slide 8 - Diapositive

Het helpt om de leerlingen zoveel mogelijk te wijzen op de regels. Maar de voorbeeldfunctie overstijgt alles.
Was deze film wat je ervan verwacht had?
😒🙁😐🙂😃

Slide 9 - Sondage

Wat vond je er goed aan? Waarom was dat goed? Wat was er slecht aan? Waarom was dat slecht? Hoe had dat volgens jou anders gekund?

De leerlingen hebben de film allemaal anders ervaren, en er is niets goed of fout. Het is alleen wel goed als je kunt onderbouwen wat je zegt.
KIJKVRAAG:
Waar komen de personages vandaan?
ZHANG
ANNA
KHALIDI
FRED
AFNANe

Slide 10 - Diapositive

Anna - Noorwegen
Zhang - China
Afnan - Palestina
Fred - Brazilië
Khalidi - USA/Tanzania 

ONTWIKKELING
1. Beschrijf hoe de personages het toernooi (op verschillende manieren) beleefd hebben.

2. Op wat voor manier hebben cultuurverschillen  een rol gespeeld?

3. Wat hebben de filmmakers gedaan om dit duidelijk te maken?




Slide 11 - Diapositive

Ruimte voor een kort klassengesprek op basis van deze vragen.
HOE IS DE DOCU GEMAAKT?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 12 - Diapositive

Refereer naar de verschillende documentaires die leerlingen eerder genoemd hebben. Kunnen ze deze documentaires al bij een soort indelen? Waarom denken ze dat?

Slide 13 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

WAAR HOORT DEZE BIJ?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 14 - Diapositive

Welke soort documentaire is "Voyage of Time"?

poëtisch

Poëtische documentaires richten zich meer op stemming, toon, of juxtapositie van beeldmateriaal dan op lineaire continuïteit. Hun belangrijkste doel is om ervaringen, beelden en de wereld vanuit een ander gezichtspunt te laten zien.

Ze zijn vaak abstract en losjes met het narratief, en hun doel is eerder een gevoel te creëren dan de waarheid te achterhalen. Poëtische documentaires worden vaak beschouwd als zowel onconventioneel als experimenteel.

Slide 15 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

WAAR HOORT DEZE BIJ?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 16 - Diapositive

Wat voor soort documentaire is "March of the Penguins"?

expositorisch

Deze documentaires komen waarschijnlijk het dichtst in de buurt van wat mensen onder documentaires verstaan.

Expositorische documentaires hebben tot doel te informeren en te overtuigen - vaak door middel van een alomtegenwoordige "Voice of God"-vertelling en door gebruik te maken van stock footage, archiefbeelden, b-roll, of re-enactments. 

Dit is de meest directe vorm van documentaire vertelling en is een uitstekende manier om een boodschap of informatie te delen.

Slide 17 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

WAAR HOORT DEZE BIJ?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 18 - Diapositive

Wat voor soort documentaire is "Boxing Gym"?

observerend

Observerende documentaires proberen de ultieme waarheid van hun onderwerp te ontdekken door het echte leven van het onderwerp te observeren zonder het te onderbreken - dit wordt gedaan door op te treden als een vlieg op de muur.

Bij observerende documentaires probeert de cineast zo onopvallend mogelijk te zijn om zijn onderwerp in een rauwe, onbewaakte staat te vangen. Observerende documentaires richten zich op het observeren van de wereld en de omgeving zonder zich ermee te bemoeien.

Slide 19 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

WAAR HOORT DEZE BIJ?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 20 - Diapositive

Wat voor soort documentaire is "Free Solo"?

participerend

Participatieve documentaires worden gedefinieerd door de interactie tussen het onderwerp en de filmmaker. De cinematograaf moet zowel het onderwerp als de interviewer vastleggen, omdat hij de geïnterviewde is. Deze interacties zullen vaak het standpunt van de filmmaker ondersteunen of de bedoeling van de film aantonen.

Participatieve documentaires geven vaak de versie van de waarheid van de filmmaker weer door zich te concentreren op directe betrokkenheid bij de onderwerpen en het vastleggen van hun reacties.

Slide 21 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

WAAR HOORT DEZE BIJ?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 22 - Diapositive

Wat voor soort documentaire is "Cameraperson"?

reflexief

Reflexieve documentaires richten zich op de relatie tussen het publiek en de filmmaker. Het onderwerp is vaak het proces van documentaire filmen zelf.

De cinematograaf maakt opnamen achter de schermen van het volledige filmproductieproces, met inbegrip van de montage, het interviewen en de postproductie. Hij probeert dus niet een onderwerp van buitenaf te onderzoeken, maar zichzelf en het maken van de film.

Slide 23 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

WAAR HOORT DEZE BIJ?
poëtisch
expositorisch
participerend
observerend
reflexief
performatief

Slide 24 - Diapositive

Wat voor soort documentaire is "Super-size me"?

performatief

Performatieve documentaires zijn gericht op de betrokkenheid van de filmmaker bij het onderwerp. Ze beginnen meestal met de filmmaker die besluit zijn reis te documenteren om een specifiek onderwerp te verkennen.

Hij/zij zal zijn persoonlijke ervaring of relaties gebruiken om subjectieve waarheden over politiek, geschiedenis of groepen mensen te onderzoeken. De cinematograaf heeft dan ook vaak de taak om het documentaire productieproces vast te leggen en intieme beelden te maken die de directe en vaak persoonlijke relatie tussen filmmaker en onderwerp illustreren.
OPDRACHT:
Wat voor soort documentaire is KIDS CUP?
Hoe zou KIDS CUP eruit zien in een andere stijl?

Slide 25 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat vond je van deze les?
😒🙁😐🙂😃

Slide 26 - Sondage

Cet élément n'a pas d'instructions

Plus de leçons comme celle-ci