Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
Éléments de cette leçon
Thema 1 - SPQR
Godenparade
Slide 1 - Diapositive
De goden van de Olympus
Jupiter was de oppergod, die heerste over hemel en aarde. Hij had een bliksemschicht in zijn hand, die hij naar de aarde slingerde als hij boos was of als hij de mensen een teken wilde geven. De adelaar was zijn heilige vogel: wanneer de mensen er één zagen vliegen, zagen ze er een teken van Jupiter in.
Slide 2 - Diapositive
De goden van de Olympus
De vrouw van Jupiter was Juno, de godin van het huwelijk. Zij had het niet gemakkelijk, omdat Jupiter voortdurend affaires had met andere vrouwen. Zij wordt meestal afgebeeld met een pauw, maar op het Capitool in Rome had zij haar heilige ganzen.
Slide 3 - Diapositive
De goden van de Olympus
Minerva was een dochter van Jupiter. Op een dag was zij, in volle wapenrusting, uit zijn hoofd tevoorschijn gekomen. Zij was de godin van wijsheid, kunst en techniek. Ook zij had een heilige vogel: de uil. Ze wordt meestal afgebeeld in de wapenrusting waarin ze ‘geboren’ werd.
Slide 4 - Diapositive
De goden van de Olympus
Mars, de god van de oorlog, was de vader van Romulus en Remus. Bovendien hadden de Romeinen alle reden om hem te vereren, omdat ze vaak in oorlog waren. Hij wordt meestal afgebeeld met helm, lans en schild. Zijn lans leeft voort in het ♂-teken.
Slide 5 - Diapositive
De goden van de Olympus
De tegenhanger van Mars was Venus, godin van de liefde. Zij was geboren uit het schuim van de zee en wordt daarom vaak afgebeeld met een duif of met een spiegel (♀). Ze had een zoontje: Cupido (ook wel Amor genoemd). Deze kleuter kon met zijn pijl en boog mensen verliefd laten worden. Venus had in Rome nog een belangrijke andere functie: ze was de beschermgodin van het riool, de Cloaca Maxima.
Slide 6 - Diapositive
De goden van de Olympus
Een van de drukste goden was Mercurius. Hij deed dienst als boodschapper van de goden, maar was bovendien zelf de beschermgod van de handel én van de dieven. Omdat hij zo vaak onderweg was, had hij vleugels aan zijn sandalen en aan zijn helm. In zijn hand had hij een staf met slangen.
Slide 7 - Diapositive
De goden van de Olympus
Neptunus, een broer van Jupiter , was de heerser over de zeeën. Hij had daarmee ook de macht over stormen en aardbevingen. Hij werd ook gezien als paardengod en daardoor als beschermer van de paardenrennen. In zijn hand droeg hij een drietand, aan zijn voeten ligt vaak een vis of (zee)paard.
Slide 8 - Diapositive
De goden van de Olympus
De god van de onderwereld, waar mensen na hun dood terechtkomen, heet Pluto, ook een broer van Jupiter. Hij wordt vaak afgebeeld met de driekoppige hond Cerberus, de waakhond van het dodenrijk.