3 TL 14-5-2020

Donderdag 14 mei
  • CKV
  • Nederlands
  • aardrijkskunde
  • biologie
  • Engels
1 / 20
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 3

Cette leçon contient 20 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Donderdag 14 mei
  • CKV
  • Nederlands
  • aardrijkskunde
  • biologie
  • Engels

Slide 1 - Diapositive

CKV
Gister moest je de  nieuwe opdracht: werelderfgoed inleveren, vandaag is de laatste mogelijkheid anders zullen er punten in mindering gebracht worden. Let op! CKV en GYM moet je voldoende hebben.

Slide 2 - Diapositive

Nederlands
Vandaag kijken we de opdracht over signaalwoorden na.

Slide 3 - Diapositive

Wat is een samenvatting?
Een samenvatting is een kortere versie van een tekst waarin de belangrijkste zaken uit die tekst worden genoemd. Bij een tekst kun je jezelf de volgende vraag stellen: ‘Wat staat er eigenlijk?’ In je samenvatting geef je - zo kort mogelijk - antwoord op deze vraag. Je noemt alleen de hoofdzaken en laat alle bijzaken weg.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Waarom zou je een samenvatting schrijven?
 Voor veel toetsen, zeker voor je examens, moet je vaak lange teksten lezen. Een samenvatting helpt je om deze lange teksten beter te begrijpen en te onthouden. Hoewel het maken van een samenvatting tijd kost, bespaart het je uiteindelijk juist tijd. In plaats van dat je meerdere keren een hoofdstuk helemaal doorleest, lees je het hoofdstuk één keer door en maak je daarna je samenvatting. Door het maken van de samenvatting leer je de stof. Ook hoef je hierna niet meer die grote lap tekst te leren, maar kun je gewoon je eigen samenvatting gebruiken.

Slide 6 - Diapositive

Hoofdzaken en bijzaken
Om een goede samenvatting te kunnen schrijven is het belangrijk om te weten wat hoofd- en bijzaken zijn. In een goede samenvatting staan namelijk alleen maar hoofdzaken. 

Slide 7 - Diapositive

Hoofdzaken en bijzaken
De belangrijkste informatie in een tekst die wordt gegeven over het onderwerp noemen we hoofdzaken. Minder belangrijke informatie noemen we bijzaken. Bijzaken bevatten voorbeelden of extra uitleg bij de hoofdzaken. Ze maken de tekst duidelijker, leuker of beter te begrijpen.
Kijk maar eens naar de volgende korte tekst:

Slide 8 - Diapositive

Hoofdzaken en bijzaken voorbeeld
Roken is ontzettend slecht voor je. Het is verslavend en kan kanker, hart- en vaatziekten, longziekten en een slechte huid veroorzaken.
Het onderwerp van het korte tekstje hierboven is roken. De belangrijkste informatie die wordt gegeven over roken, is dat het ontzettend slecht voor je is. De eerste zin in bovenstaande tekst is dan ook de hoofdzaak. Vervolgens worden er voorbeelden gegeven om de eerste zin te verduidelijken. Deze voorbeelden zijn bijzaken. In je samenvatting zou je dus alleen de eerste zin overnemen.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Aardrijkskunde
Dinsdag heb je paragraaf 1 van H2 grenzen en identiteit gemaakt.
Vandaag maak je paragraaf 2.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Biologie
Vandaag kijken we thema 8 paragraaf 4 na.
Je gaat vandaag beginnen met het maken van een samenvatting van hoofdstuk 8. Je gaat paragraaf 1 t/m 4 in eigen woorden samenvatten.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Diapositive

Engels
Deze week gaan jullie de presentatie voorbereiden. Gister hebben we besproken hoe je de presentatie kan gaan maken. Je bedenkt dus eerst wat je allemaal gaat vertellen en daarna ga je dit vertalen naar het Engels.

Slide 20 - Diapositive