In Draf H8 Hygiëne en veiligheid deel 2

In Draf Hoofdstuk 7 Hygiëne en veiligheid
1 / 43
suivant
Slide 1: Diapositive
paardMiddelbare schoolvmboLeerjaar 2

Cette leçon contient 43 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

In Draf Hoofdstuk 7 Hygiëne en veiligheid

Slide 1 - Diapositive

Wat gaat hier mis....

Slide 2 - Diapositive

Wat gaat hier fout?

Slide 3 - Question ouverte

Paarden kunnen gevaarlijk reageren op het moment dat je met voer voor ze loopt en ze niks krijgen.
 Ze kunnen elkaar, of erger, jou aanvallen van nijd. Gebruik dus nooit voer om de paarden uit de weide te halen, om de rust te bewaren.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Zoek de fouten...

Slide 6 - Carte mentale

Als je het paard al loslaat voordat het paard in de weide is en het hek nog open staat, kan het paard zich onverwacht omdraaien en weglopen. 

Met als gevolg dat je een loslopend paard op het terrein hebt, wat je dan vaak moeilijk kan vangen. Om dit te voorkomen moet je altijd eerst met de paard de weide inlopen, het paard omdraaien richting het hek, het hek dichtdoen en daarna pas. het halstertouw losmaken

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Wat gaat hier fout?

Slide 9 - Question ouverte

Het paard is een vluchtdier en kan schrikken, daarom moet je hem niet achterlangs benaderen. Het paard kan zo schrikken dat hij je trapt en wegrent. 
Daarom moet je een paard schuin van voren benaderen en wat zeggen, zodat hij je hoort en ziet aankomen.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive

Wat is de grootste fout
A
Paard staat in de de stal
B
Gereedschap staat in de stal
C
De deur is open
D
De kruiwagen staat voor de deur

Slide 12 - Quiz

Als tijdens het uitmesten de riek in de stal blijft staan als je weg loopt, kan het paard zich bezeren aan de riek. Het is sowieso veiliger om uit te mesten zonder een paard in de stal.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Wat kan hier beter?

Slide 15 - Question ouverte

Als je wegloopt bij de stal en de staldeur open laat staan, ziet het paard de mogelijkheid weg te komen en zal meestal deze kans ook aangrijpen! Het paard loopt dat los op stal en laat zich vaak weer lastig vangen.
 In dit geval staat ook de kruiwagen er half voor en kan het paard zich bezeren aan de kruiwagen. Zorg dus altijd dat als je wegloopt, de staldeur goed dicht is!

Slide 16 - Diapositive

Wat gaat hier mis?

Slide 17 - Question ouverte

Een paard is van nature claustrofobisch en zal niet snel door zo’n nauwe doorgang lopen.
 Als het paard dit toch doet, kan hij zich bezeren aan de deur of schrikken en met een gang de stal uit komen en minder/ geen rekening met zijn geleider houden.

Slide 18 - Diapositive

Op welk plaatje gaat het fout?

Slide 19 - Sondage

Als je zo staat als op het rechterplaatje, heb je minder controle over het paard en kan het paard jou makkelijker raken met zijn hoef. Vanuit het plaatje gezien, moet je je dus 180 graden draaien en zo kan je veiliger de hoef uitkrabben.

Slide 20 - Diapositive

Wat is hier het probleem....

Slide 21 - Carte mentale

Als er tijdens het poetsen een poetskist recht voor het paard staat, kan hij zodra hij een stapje zet, in de poetskist stappen of deze raken en daar kan hij van in paniek raken of hij kan misschien wel vast komen te zetten in het hengsel van de
 poetskist waardoor paniek zal overheersen en het paard er alles aan zal doen om los te komen. Ook voor jezelf is dit gevaarlijk, omdat als je een borstel pakt recht voor het paard, kan hij je raken met het voorbeen.

Slide 22 - Diapositive

Slide 23 - Diapositive

Wat gaat hier mis?

Slide 24 - Question ouverte

Als je sieraden draagt tijdens de omgang met paarden, kan je makkelijk ergens aan blijven haken en vastzitten. 
Als je bijvoorbeeld een ring om hebt, kan je je voorstellen dat je bekneld raakt.

Slide 25 - Diapositive

Noem de 2 fouten

Slide 26 - Carte mentale

Paarden zijn gewoontedieren en een afgesproken regel is dat je altijd aan de linkerkant van het paard loopt. In principe kan je ook aan de rechterkant van het paard lopen, maar dan moet je het paard wel kennen
. Als het paard dit niet gewend is, kan hij hier vreemd op reageren. Vandaar dus dat je aan de linkerkant van het paard hoort te lopen.

Slide 27 - Diapositive

Slide 28 - Diapositive

Wat kan er beter?

Slide 29 - Question ouverte

Het halstertouw moet je nooit om je hand heen draaien, als het paard schrikt kan hij gaan trekken en kan je hand bekneld raken. Door de kracht van het paard krijg je je hand niet makkelijk los.

Slide 30 - Diapositive

Help, wat is er fout!

Slide 31 - Carte mentale

Draag dichte schoenen
Een paard weegt gemiddeld zo’n 600 kilogram, je kan je voorstellen dat als dit op de voet komt, dit erg veel pijn doet, zelfs met dichte schoenen. Als je slippers draagt, en het paard gaat dan op je voet staan, doet het helemaal veel pijn en kan het veel schade aanrichten.

Slide 32 - Diapositive

Wat zou hier het probleem kunnen zijn?

Slide 33 - Diapositive

Wat is hier het probleem?

Slide 34 - Question ouverte

Zoals eerder verteld is een paard een gewoontedier en is ook hier afgesproken het paard vanaf de linkerkant op de zadelen.
 Als je het paard kent, is het niet erg om dit vanaf de rechterkant te doen. Als je het paard niet goed kent, kun je beter vanaf de linkerkant opzadelen, om onwennige reacties van het paard te vermijden.

Slide 35 - Diapositive

Wat is ze vergeten?

Slide 36 - Question ouverte

Cap is los
Als het riempje van de cap los is, verliest de cap zijn functie en kan je net zo goed zonder cap rijden. Zorg er daarom voor dat je altijd als je op het paard zit, je cap op hebt en ook het riempje altijd vast zit (ook tijdens het uitstappen).

Slide 37 - Diapositive

Wat gaat hier fout?

Slide 38 - Question ouverte

Draag geen sjaal
De losse sjaal kan gaan wapperen waardoor het paard kan schrikken en er vandoor gaat en rare capriolen uit kan gaan halen. Als je valt, kan de sjaal ergens aan blijven haken waardoor dit je hals dicht knijpt, waardoor ademhalen dan misschien wel lastig wordt.

Slide 39 - Diapositive

Slide 40 - Carte mentale

Als je tijdens het paardrijden zit te bellen, heb je maar één hand vrij en heb je je concentratie niet bij het paard en je omgeving en kan je onverwachte reacties niet of te laat zien aankomen.

Slide 41 - Diapositive

Slide 42 - Carte mentale

Als tijdens het rijden de rijbaan open is, kan, als je van het paard valt, het paard makkelijk er vandoor waardoor hij los over het terrein loopt. Ook als je erop zit, kan dit ongelukken veroorzaken, als het paard er bijvoorbeeld ineens vandoor wilt en door het hek gaat, kan je met je been aan het hek blijven haken.

Slide 43 - Diapositive