Cette leçon contient 20 diapositives, avec diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
De Zon, deel 2.
Slide 1 - Diapositive
Waarom is de zon zo heet?
Slide 2 - Diapositive
In deze les leer je:
Hoe de zon is opgebouwd.
Wat gebeurd er in het binnenste van de zon.
Wat zonnewind is.
Wat het magnetisch veld is.
Slide 3 - Diapositive
Slide 4 - Diapositive
Gasbol
Vanaf de aarde gezien lijkt de zon net een lichte vlek. Het middelpunt van ons zonnestelsel is in werkelijkheid echter een enorme, onstuimige gasbol.
Slide 5 - Diapositive
Gasbol
Sinds zijn ontstaan, zo vierenhalf miljard jaar geleden, verbrandt de zon waterstof tot helium. Hierdoor stijgt de temperatuur in de kern van de zon tot een onvoorstelbare 15 miljoen graden Celsius.
Slide 6 - Diapositive
Gasbol
Door deze hitte gaan de bovenste laten pruttelen: het oppervlak draait en beweegt en er schieten fonteinen van gas duizenden kilometers naar boven.
Slide 7 - Diapositive
Zonnewind
De zonnewind, een stroom van elektrisch geladen deeltjes, waait zelfs tot ver in het heelal. Op het oppervlak van de zon zijn ook iets koelere, donkere plekken: zonnevlekken.
Slide 8 - Diapositive
De zon
De zon straalt elke seconde net zoveel energie af als de mensheid in een miljoen jaar nodig heeft. Deze energie voelen we nog op 150 miljoen kilometer afstand.
Slide 9 - Diapositive
De zon
De zon zal ons de komende vijf miljard jaar nog licht en warmte bieden. Daarna is de waterstof verbruikt en zet de zon uit tot een Rode Reus, die de aarde zal verslinden!
Slide 10 - Diapositive
www.bing.com
Slide 11 - Lien
Hoe is de zon opgebouwd.
Je kunt de zon zien als een ui. De zon bestaat namelijk uit heel veel lagen: helemaal binnenin, in de kern van 15 miljoen graden Celsius, wordt waterstof in helium omgezet.
Slide 12 - Diapositive
Hoe is de zon opgebouwd.
Er ontstaat dan een sterke straling, die door de dikke lagen naar buiten gaat. Maar pas na een miljoen jaar heeft deze zich door de stralingszone in de conventiezone verplaatst.
Slide 13 - Diapositive
Hoe is de zon opgebouwd.
Uiteindelijk bereikt de straling de 5500 graden Celsius warme fotosfeer en komt dan vrij als zichtbaar en ultraviolet licht. Door de bovenste lagen van de zonneatmosfeer, de chromosfeer en de corona, ontsnapt de straling dan naar het heelal.
Slide 14 - Diapositive
Zonnewind
Elke seconde worden er van het oppervlak van de zon enorm veel elektrische geladen deeltjes weggeslingerd. Deze storm wordt zonnewind genoemd?
Slide 15 - Diapositive
Zonnewind
Zonnewind kunnen we niet voelen zoals een gewone wind, maar soms merken we er toch iets van. Als de zonnewind bijvoorbeeld in het magneetveld van onze aarde komt, wordt hij richting de noordpool en zuidpool afgebogen on ontstaat daar prachtige gekleurde poollicht.
Slide 16 - Diapositive
Zonnewind
Het kan daarbij ook de verbinding met satellieten die rondom de aarde cirkelen beïnvloeden en soms zelf de elektrische installaties op aarde verstoren.
Slide 17 - Diapositive
Het magnetisch veld
Het magnetische veld van de aarde beschermt ons tegen gevaarlijke deeltjes, zoals de zonnewind. Ook de lijnen van dit magneet veld eindigen in een noord- en een zuidpool
Slide 18 - Diapositive
Het magnetische veld
Onze planeet heeft dus eigenlijk twee noord- en twee zuidpolen: een geografische en een magnetische. Deze liggen echter duizenden kilometers bij elkaar vandaan.