Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 30 min
Éléments de cette leçon
Week 3 | VS1: Te Veel of te Weinig Water
Slide 1 - Diapositive
Beeldfragmenten en vragen!
Het oog geeft aan dat er vragen bij een filmfragment worden gevraagd.
Vraag en antwoord!
Het vraagteken geeft antwoord op gestelde vragen uit de slides.
Interactieve kaarten en externe weblinks!
De punaise geeft aan dat er een link kan worden bekeken met daarin interactieve kaarten, statistiek of andere websites die relevant zijn voor het onderwerp van de slide.
Tips voor het maken van aantekeningen!
Rode woorden - begrippen die belangrijk zijn voor het SO
Blauwe woorden -begrippen en woorden zijn ter verduidelijking en belangrijk bij het beantwoorden van aardrijkskundige vragen
Slide 2 - Diapositive
Over deze module:
Zonder water is er geen leven.
Wij hebben water nodig en planten en dieren ook.
Maar het water is ongelijk verdeeld over de wereld. In woestijnen valt nauwelijks een drupje regen. Op andere plekken hebben mensen last van overstromingen.
Nederland heeft veel water. Water is voor ons een vriend, maar ook een vijand. Wat bedoelen we hiermee? En waarom wordt Nederland 'Waterland' genoemd?
Slide 3 - Diapositive
Een cirkel van water
is..?
De waterkringloop zijn de stappen die er voor zorgt dat water verdampt, er wolken komen en dat uit de wolken weer neerslag valt. In het plaatje hiernaast zie je de waterkringloop in beeld. Water verdampt door opwarming van de zon en dit worden wolken in de lucht. Het proces dat waterdamp wolken worden heet condenseren. De waterdruppeltjes samen zijn wolken. Uit de wolken valt dan weer de neerslag. Dit kan in de vorm van regen, sneeuw, ijzel, hagel. Een deel van de wolken regent uit boven zee. Dit is de korte waterkringloop.
Slide 4 - Diapositive
Water
Waar zit al het water op aarde?
Slide 5 - Diapositive
Overstromingen
Zijn..?
Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Slide 6 - Diapositive
In Nederland
Oorzaken..?
In Nederland en omliggende landen worden overstromingen vooral veroorzaakt door de Noordzee, die door storm wordt opgestuwd, waardoor dijken kunnen doorbreken. Combinatie met een springtij en/of hoge waterstanden in de benedenloop van de grote rivieren kan dit effect nog versterken. Bij de laatste grote stormvloed, de Watersnood van 1953, had de combinatie van een langdurige zware noordwesterstorm en een springvloed rampzalige gevolgen. Het overstromingsrisico kan worden vastgesteld met behulp van modellen.
Slide 7 - Diapositive
Rivieren
Oorzaak..?
Maar ook langs de rivieren zijn regelmatig dijken doorgebroken. Extreme regenval in de bovenstroomse gebieden of veel smeltwater uit de Alpen kan leiden tot wateroverlast. Naast hoogwater kunnen ook andere oorzaken tot overstromingen leiden, zoals dijkverzakkingen door langdurige droogte. In tegenstelling tot een overstroming door zeewater loopt het rivierwater in hoger gelegen gebieden na verloop van tijd vanzelf weer weg, maar kan ondertussen voor veel schade en overlast zorgen. In lagergelegen gebieden moet water uit laaggelegen polders worden weggepompt.
Slide 8 - Diapositive
Zeespiegel
...?
Slide 9 - Diapositive
Droogte
Is...?
Droogte is een langere periode waarin geen neerslag valt. Bij zonnig weer met wind en hoge temperaturen kan er veel vocht verdampen, waardoor het watertekort snel toeneemt. Ook de voorgeschiedenis is van belang: als het ook eerder in het jaar droog was, loopt het tekort op. Landbouw vult dit op veel plaatsen aan door kunstmatige beregening, wat gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van water. Wanneer de vraag naar water meer is dan het natuurlijke aanbod, ontstaat waterschaarste.
Slide 10 - Diapositive
Slide 11 - Vidéo
Waterconflicten
Zijn..?
Het grote belang van water kan ook leiden tot waterconflicten. Een recent voorbeeld is het conflict in Darfur waarbij droogte er aan bijdroeg dat de Baggara met hun vee steeds zuidelijker trokken op zoek naar water.
Slide 12 - Diapositive
De Water en Oorlog opdracht
Jullie gaan in groepjes van drie op onderzoek uit naar gebieden op aarde waar tussen nu en 2050 conflicten kunnen ontstaan over watertekorten en waterschaarste.
Slide 13 - Diapositive
Verslag
Korte inleiding van het conflict, waar ligt het gebied; welke landen. (min. 250 woorden)
Middenstuk over waarom hier een conflict kan ontstaan (min. 250 woorden
Slot over hoe jullie denken dat dit conflict zal gebeuren en of er mogelijkheden zijn om dit conflict te voorkomen (min. 250 woorden)
Slide 14 - Diapositive
2 Kaarten
Jullie maken twee kaarten:
Je beantwoordt met kaart 1 de volgende vragen: Hoe ziet het gebied er nu uit? Welke belangrijke rivieren lopen door het gebied en waar wonen de meeste mensen? Zijn er belangrijke bos/natuurgebieden?
Je beantwoordt met kaart 2 de volgende vragen: Hoe ziet het gebied eruit in 2050. Welke veranderingen in bevolking, natuur en water heeft het gebied doorstaan?