Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
Binnenkort bezoeken jullie Kunsthal KAdE
Slide 1 - Diapositive
Tijdens de tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! wordt Kunsthal KAdE omgetoverd tot een spiegelwereld.
Tip: Wil je deze les klassikaal geven, zonder tablets/smartphones? Zet dan het vinkje bij 'devices in de klas' uit.
Heb je nog niet eerder gewerkt met LessonUp, bekijk dan hier een instructievideo waar in 4 minuten uitgelegd wordt hoe je LessonUp kan inzetten in jouw klas!
Narcis
Narcissus
Narcissus zag zichzelf in de allereerste spiegel van de wereld: een stilstaand wateroppervlak. Hij werd op slag verliefd. Hij verlangde zo naar zijn spiegelbeeld, dat hij niet meer kon eten of drinken. Langzaam kwijnde hij weg.
Slide 2 - Diapositive
Bespreek: In de tentoonstelling reflecteren kunstenaars door middel van de spiegel op zichzelf, het idee van perfectie en de werkelijkheid.
Bekijk dit schilderij van Narcissus, beschrijf wat je ziet, let daarbij op de houding en gezichtsuitdrukking. In welk opzicht lijken de Narcis en Narcissus op elkaar?
Tip: je kan inzoomen op de afbeelding door er op te klikken, zo kun je het beter bekijken.
Bespreek: wie is er bekend met het verhaal van Narcissus? Klik op het icoontje rechts onderaan voor meer informatie.
Slide 3 - Diapositive
Vertel: Kunstenaar Tanja Ritterbex maakte één jaar lang elke dag een selfie, daar schilderde ze een zelfportret van en dat plaatste ze op Facebook.
Vraag: Bekijk de selfies. Wat valt je op?
Wat voor reacties denk je dat de kunstenaar heeft gekregen op haar selfies?
Zou je zelf dit soort selfies maken? En delen?
Wat zie jij als je de in de spiegel kijkt?
Slide 4 - Question ouverte
Bespreek: hoeveel selfies zou Narcissus wel niet gemaakt hebben als hij een mobiele telefoon had gehad? En was hij nog verliefder op zijn perfecte zelf geworden met behulp van correctiefilters? De filter is niet meer weg te denken. Je kan niet ontkennen dat je je foto nooit hebt bewerkt om het er net even mooier uit te laten zien.
Doen:
Maak een selfie met je telefoon en bekijk jezelf. Wat zie jij als je naar je eigen spiegelbeeld kijkt? Waarom heb je er wel of niet voor gekozen een filter te gebruiken.
Beschrijf in één woord hoe je je voelt na het luisteren van het audiofragment
Je ware gezicht
Slide 5 - Question ouverte
Beluister het audiofragment van theatermaker Carolien Arnold, wiens werk ook in de tentoonstelling te zien zal zijn. Laat de leerlingen meedoen met de opdrachten die Carolien geeft in het fragment (gebruik daarbij de selfie stand van je telefoon als spiegel).
Vraag: Hoe voel je je hierdoor? Bespreek de woorden of emoties die door de leerlingen zijn opgeschreven met elkaar.
Slide 6 - Vidéo
Bespreek: als wij voor de spiegel staan, weten we dat we naar een reflectie van onszelf kijken. We herkennen onszelf. In de tentoonstelling Mirror I Mirror zijn experimenten te zien die door wetenschappers met spiegels zijn gedaan en slimme oplossingen van ontwerpers.
Bekijk de video waarin een experiment wordt gedaan met een robot en zelfherkenning.
00:55
Hoe groot schat jij de kans in dat de robot zichzelf kan leren herkennen in de spiegel?
Slide 7 - Sondage
Cet élément n'a pas d'instructions
Slide 8 - Vidéo
Bekijk de video van de slimme spiegel, Smile Mirror, ontworpen door Berk Ilhan:
Vraag: Kunnen jullie nog meer voorbeelden bedenken van al bestaande slimme spiegels of slimme manieren om spiegels in te zetten?
01:29
Wat is volgens jou de kracht van deze spiegel?
Slide 9 - Question ouverte
Vraag: waarom heeft de ontwerper deze spiegel ontwerpen? Denk je dat het voor deze specifieke doelgroep mensen werkt, een lachspiegel? Waarom wel of niet.
Spiegel, spiegel aan de wand, welke is de slimste van het land?
ADS Spiegel
Bekijk de video op de volgende slide.
MemoryMirror
Een spiegel waarop verschillende stijlen, kleuren en maten op jouw reflectie worden geprojecteerd. Het combineert video, laat je 360-graden afbeeldingen zien en biedt augmented reality.
Smile Mirror
De Smile Mirror werkt alleen als iemand lacht wanneer hij in de spiegel kijkt. De spiegel is in eerste instantie ontwikkeld voor kanker patienten.
De Wize Mirror
Wetenschappers bij het Europees project Semeoticons hebben een slimme spiegel ontwikkeld die helpt onze gezondheid te verbeteren. Door middel van sensoren, gezichtsherkenningssoftware, 3D-scanners en camera’s kunnen hart- en vaatziekten, beroertes, leveraandoeningen en meer opgespoord worden.
Slide 10 - Diapositive
Bespreek: Door de geschiedenis heen zijn spiegels voor talloze doeleinden gebruikt. De eerste spiegels werden gebruikt om onze reflectie te zien maar ook als decoratie en voor toepassingen in de kunst en de wetenschap. De spiegel van de toekomst is slimmer dan ooit tevoren.
De nieuwste spiegels worden dunne, interactieve schermen die alles van ons weten en onze keuzes, gezondheid en zelfs onze toekomst kunnen voorspellen. Ben jij er klaar voor?
Klik op de ogen om verschillende slimme spiegels te zien en meer informatie te lezen.
Slide 11 - Vidéo
Bekijk en bespreek: een laatste voorbeeld van een slimme spiegel is de ADS spiegel, speciaal ontworpen voor mensen met Alzheimer. Op welke manier helpt deze spiegel deze specifieke doelgroep?
Slide 12 - Diapositive
Opdracht: Ontwerp de spiegel van de toekomst. Werk je idee op papier uit en maak een ontwerp van hoe de spiegel eruit zou komen te zien, welke handelingen deze kan verrichten en waarom dat zo belangrijk is.
Tip: ter inspiratie kun je nog eens de slimme spiegels bekijken die nu al op de markt zijn.