de oorlog tussen Rusland en Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne

door Nikki Metselaar en Feline Kuiper
1 / 34
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

Cette leçon contient 34 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 300 min

Éléments de cette leçon

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne

door Nikki Metselaar en Feline Kuiper

Slide 1 - Diapositive

Maak groepjes van 2 of 3 en overleg samen wat je al weet over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Schrijf dit op en maak een mindmap. Je krijgt hiervoor 10 minuten en we bespreken alles in de klas
Wat weet je al?

Slide 2 - Diapositive

Bespreek jullie mindmaps met de klas

Slide 3 - Diapositive

Introductie video Nederlands
Na deze slide komt de introductievideo in het Nederlands

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Introductie video Engels
Na deze slide komt de introductie video in het Engels

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Op welke datum viel Rusland Oekraïne binnen? Vul in als: dd/mm/jjjj

Slide 8 - Question ouverte

Rusland
In deze slide gaan we je informatie geven over Rusland. 

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk al weten is Vladimir Poetin de president van Rusland. Hij is dit al sinds 31 december 1999. Voor Poetin was Jeltsin de president van Rusland. Oekraïne hoorde vroeger bij Rusland alleen werd Oekraïne op 24 augustus 1991 onafhankelijk. Hier was Rusland het niet mee eens. Volgens Poetin heeft Rusland nog steeds recht op het stuk land dat nu Oekraïne is. Dus viel Rusland Oekraïne binnen op 24 februari 2022. Sinds dien speelt er daar een hele grote oorlog. Visit URL: - Change Remove

Slide 9 - Diapositive

Wie was de president van Rusland voordat Poetin dit werd?
A
Vladimir dracula
B
Jeltsin
C
Poetin was de eerste president van Rusland
D
Michail Misjoestin

Slide 10 - Quiz

Oekraïne
Deze slide gaat over Oekraïne. 

Oekraïne werd dus 24 augustus 1991 onafhankelijk. De president van die tijd was Leonid Kravtsjoek. Hij heeft des tijds de onafhankelijkheid aangekondigd. De president van Oekraïne is op dit moment Volodymyr Zelensky. Er zijn op dit moment 1.081 doden gevallen in Oekraïne. En de oorlog is nog steeds gaande.

Slide 11 - Diapositive

Wie was de president van Oekraïne toen Oekraïne onafhankelijk werd?
A
Jeltsin
B
Vladimir Poetin
C
Leonid Kravtsjoek
D
Het goeie antwoord staat hier niet tussen

Slide 12 - Quiz

Dat Rusland Oekraïne is binnengevallen komt niet uit het niets. In 1991 is Oekraïne dus onafhankelijk geworden, toen had niemand daar nog echt problemen mee, maar Poetin dus wel. Hij is eerst president geworden en heeft toen de Russen verteld dat wat hij deed goed voor hen is en is ze toen binnengevallen.
Hoe het begon

Slide 13 - Diapositive

De reden dat Rusland en Oekraïne oorlog hebben is niet de enige reden dat oorlogen ontstaan.
Andere oorzaken

Slide 14 - Diapositive

  • Macht Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat andere landen denken dat ze meer macht over de wereld hebben met meer land of dat er hele waardevolle gassen in de grond zitten.
  • Staat: Ook bestaat er een staats conflict dit conflict gaat vaak over 2 landen die het niet met elkaar eens zijn over dingen zoals bijvoorbeeld handel. Dit begint dan als een ruzie, maar kan ook snel uit de hand lopen en uitkomen op een oorlog
Andere oorzaken

Slide 15 - Diapositive

  • Volk: zo bestaan er ook burgeroorlogen die kunnen ontstaan als het volk het niet met elkaar eens is of als ze zelf bijvoorbeeld in armoede leven en er andere mensen heel rijk zijn,
  • Geloof: voor bepaalde mensen is ook hun geloof heel belangrijk en op het moment dat ze denken dat hun geloof bedreigt wordt zullen ze dat niet zomaar accepteren zeker niet op het moment dat hun gebedshuis wordt vernield of als hun leiders worden opgepakt dan komen ze al snel in actie. 
  • Dit kan het begin zijn van een burgeroorlog. Macht, staat volk en geloof zijn dus 4 voorbeelden van dingen die vaak meehelpen met het begin van een conflict of oorlog.

Slide 16 - Diapositive

In een land of meerdere landen met verschillende geloven of volken zouden de verschillen de oorzaak van een conflict kunnen zijn, maar dat hoeft niet altijd en het hoeft ook niet altijd gewelddadig. Zo zouden ze het kunnen uitvechten, maar het ook kunnen uitpraten of er wordt helemaal geen ruzie gemaakt. Zoals in België daar spreken ze ook Frans, maar dat gaat goed.

Slide 17 - Diapositive

Regionalisme en nationalisme
 Regionalisme betekent dat een volk zich sterk wil vasthouden aan hun cultuur en nationalisme betekent politieke ideologie dus dat ze eigenlijk de andere volken willen uitsluiten wat dus  eigenlijk met Nederland en Friesland is gebeurd. Bij regionalisme en nationalisme willen ze eigenlijk dus allebei hun eigen cultuur alleen bij nationalisme wil het volk alleen hun eigen cultuur. Dit is dus juist niet wat er tussen Rusland en Oekraïne is gebeurt.

Slide 18 - Diapositive

Separatisme en irredentisme
Separatisme is eigenlijk de wens tot afscheiding dus nationalisme dat een beetje uit de hand is gelopen en ook het begin was van de tweede wereld oorlog. Irredentisme is weer wat heel anders. Irredentisme is eigenlijk het streven om gebieden met de zelfde etniciteit en cultuur met elkaar te verenigen. wat tussen Rusland en Oekraïne gebeurt is dus eigenlijk irredentisme alleen wil Poetin dit op een gewelddadige manier oplossen.

Slide 19 - Diapositive

Oekraïense vluchtelingen

Slide 20 - Carte mentale

Slide 21 - Lien

Als jij zelf in Oekraïne zou wonen, wat zou je dan doen? Vluchten, niet vluchten, naar Nederland vluchten of naar een ander land

Slide 22 - Question ouverte

Hoeveel mensen zijn er in Oekraïne binnen de grens gevlucht?

Slide 23 - Question ouverte

Oplossing
Denk na over hoe jij deze oorlog zou oplossen, je krijgt hiervoor geen opdracht maar je moet er wel even goed over nadenken. Zou jij bijvoorbeeld door blijven vechten als je Oekraïne was of zou je je meteen overgeven? Wij geven een voorbeeld van hoe wij het zouden oplossen in de volgende slide.

Slide 24 - Diapositive

Als wij deze oorlog op zouden moeten lossen zouden wij ons als Oekraïne niet meteen overgeven, we hebben al best lang gevochten dus waarom niet doorgaan? Maar we snappen ook dat als het zo doorgaat we het misschien niet zouden redden, daarom zouden we proberen om andere landen ons te laten helpen of ze misschien wel om te kopen om ons te laten helpen. Als dit niet zou werken zouden we ook nog een deel van ons land op willen geven, maar we zouden absoluut niet helemaal van Rusland meer willen zijn.
Onze oplossing

Slide 25 - Diapositive

Wat is vrede en hoe krijg je vrede?
Vrede betekend dat er geen ruzie oorlog of strijd is daarvoor zijn 8 gouden regels en die staan op de volgende slide

Slide 26 - Diapositive

De 8 gouden regels:

  • goede relatie met buurlanden
  • doelmatige overheid
  • eerlijke verdeling van hulpbronnen
  • persvrijheid
  • goed zakenklimaat
  • hoog opleidingsniveau
  • acceptatie van de rechten van anderen
  • weinig corruptie 

Slide 27 - Diapositive

Noem 6 regels van de 8 die je net hebt gehoord.

Slide 28 - Question ouverte

Zoals je net al zag is 1 van de regels voor vrede een goede relatie met buurlanden en dat heeft Rusland dus niet, want anders zouden ze Oekraïne niet binnengevallen zijn en zou er nu ook geen oorlog gaande zijn. Om vrede te bevorderen zou Rusland dus eerst een goede relatie met Oekraïne moeten krijgen en dat zou al heel erg helpen voor de vrede.

Slide 29 - Diapositive

Gevolgen
Er zijn natuurlijk op korte en lange termijn veel gevolgen van dit conflict. Deze opdracht maken jullie in tweetallen. In jullie tweetal gaan jullie een presentatie, word document, mind-map, tekening of iets anders maken, om uit te leggen wat jullie denken dat de gevolgen zijn van dit conflict. Hier krijgen jullie 1 uur voor. Jullie moeten uitleggen wat de gevolgen op korte en lange termijn zijn.

Slide 30 - Diapositive

timer
1:00:00

Slide 31 - Diapositive

Net hebben jullie allemaal uitgelegd wat jullie denken dat de gevolgen zijn van dit conflict. Nu gaan we kijken wat andere mensen denken. Dus het nieuws, presidenten, burgers.

Slide 32 - Diapositive

De gevolgen die je nu al ziet zijn bijvoorbeeld: de graanprijzen zijn enorm gestogen en dit heeft enorme gevolgen op de voedsel industrie. De voedselprijzen gaan ook stijgen, omdat Rusland altijd veel benodigdheden leverde voor onder anderen: kunstmest, fossiele brandstoffen en veevoer. Ook de inflatie zou voor een lange tijd op een hoog niveau blijven. Dit is voor mensen met minder geld heel erg zwaar en hierdoor zouden er waarschijnlijk ook meer mensen geldproblemen krijgen. 
Wat denken anderen?

Slide 33 - Diapositive

Einde
dit was het einde van onze les we hopen dat de oorlog snel over is en dat jullie veel hebben geleerd 

Slide 34 - Diapositive