hersenen

Een Quiz over de hersenen
of
Fabel 
Feit
1 / 28
suivant
Slide 1: Diapositive
ZorgBeroepsopleiding

Cette leçon contient 28 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Een Quiz over de hersenen
of
Fabel 
Feit

Slide 1 - Diapositive

Je gebruikt maar 10 % van je hersenen.
Fabel 
Feit

Slide 2 - Diapositive

Dit is een 

Fabel 
Er is geen enkel gebied in je hersenen dat niets doet. Zelfs bij eenvoudige handelingen werkt bijna ieder deel van je hersenen mee. Er is geen enkel gebied in je hersenen dat niets doet. Zelfs bij de meest eenvoudige handelingen werkt bijna ieder deel van de hersenen mee. Dus ook als je rustig om je heen kijkt en zelfs als je slaapt. De keerzijde hiervan is dat een kleine beschadiging aan je hersenen al voor ernstige problemen kan zorgen.

Slide 3 - Diapositive

2. Je gebruikt je hersenen 24 uur per dag
Fabel 
Feit

Slide 4 - Diapositive

Dit is een 

Feit
Je hersenen zijn de hele dag aan het werk, zelfs als je slaapt. Tijdens het tv kijken, sporten en tandenpoetsen. Maar ook ’s nachts staan je hersenen niet stil: zelfs wanneer je slaapt blijven de hersenen actief. Sterker nog: slaap werkt als een soort wasbeurt voor je hersenen. Bepaalde soorten hersencellen krimpen tijdelijk, waardoor er meer ruimte in onze hersenen ontstaat en schadelijke stoffen mogelijk beter weggespoeld en afgevoerd worden.

Slide 5 - Diapositive

3. Je linkerhersenhelft is dominanter dan je rechterhersenhelft
Fabel 
Feit

Slide 6 - Diapositive

Dit is een 

Fabel 
Beide hersenhelften hebben verschillende functies, maar zijn even actief. Ze werken samen bij alles wat je ziet, doet, voelt of hoort! Jouw linkerhersenhelft verwerkt informatie inderdaad anders dan je rechterhersenhelft. Dat betekent niet dat de een harder of vaker werkt dan de ander. Bij alles wat je ziet, doet, voelt of hoort werken de hersenhelften samen. Ze zijn met elkaar verbonden via de hersenbalk. Dankzij deze verbinding kunnen beide helften razendsnel met elkaar communiceren. Ben je benieuwd hoe je hersenen eruit zien? Loop dan een rondje door het Breinmuseum met deze audiotour! klik op: 

Slide 7 - Diapositive

4. Rond je 30e zijn je hersenen uitontwikkeld
Fabel 
Feit

Slide 8 - Diapositive

Dit is een 

Feit
Je hersenen zijn rond je 30e inderdaad klaar met ontwikkelen. Dit betekent niet dat ze daarna niet meer veranderen: dit gebeurt je hele leven lang!
Vanaf je 30e zijn je hersenen uit ontwikkeld
Je hersenen zijn inderdaad klaar met ontwikkelen als je ongeveer 30 jaar bent. Maar dit betekent niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen: dit gebeurt namelijk je hele leven lang. Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen aangelegd of versterkt. Verbindingen die niet worden gebruikt in de hersenen, worden zwakker. Zo gebruiken we de capaciteit van onze hersenen heel efficiënt. Die voortdurende verandering van de hersenen noemen we ook wel plasticiteit.

Slide 9 - Diapositive

5. Na je 65e maken je hersenen geen nieuwe verbindingen meer aan
Fabel 
Feit

Slide 10 - Diapositive

Dit is een 

Fabel 
Je hersenen kunnen je hele leven nieuwe verbindingen aanmaken, ook als je ouder wordt. Je moet dan wel regelmatig iets nieuws doen. Zelfs na je 65ste kunnen hersenen nog nieuwe verbindingen aanmaken. Maar je moet er dan wel wat voor doen. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, een instrument spelen of leer alle ins en outs over je hersenen. Als je steeds wat nieuws doet, neemt het aantal verbindingen in je hersenen toe en krijg je meer cognitieve reserve. Dat is het vermogen om te kunnen compenseren voor schade. Dagelijkse hersengymnastiek vermindert zo het risico op hersenaandoeningen zoals dementie

Slide 11 - Diapositive

6. Stress is slecht voor je hersenen
Fabel 
Feit

Slide 12 - Diapositive

Dit is een 

Fabel 
Het klinkt gek, maar stress is juist heel nuttig! Het zorgt voor energie en focus. Pas als je te lang te veel stress ervaart, wordt stress ongezond. Zorg dus dat je op tijd ontspant. In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat stress slecht is voor je hersenen. Maar stress is eigenlijk heel nuttig. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet erg. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de hand.  
Pas als je te lang te veel stress ervaart, kunnen je hersenen minder goed werken en wordt stress ongezond. Daarom is het belangrijk dat je genoeg ontspant.


Slide 13 - Diapositive

7. Informatie vergeten is net zo belangrijk als informatie onthouden
Fabel 
Feit

Slide 14 - Diapositive

Dit is een 

Feit
Als je alle informatie die je binnenkrijgt zou onthouden, sla je ook heel veel informatie op die onbelangrijk is. Het is dus goed dat je veel vergeet. Als je alle informatie zou onthouden, dan sla je ook heel veel informatie op die niet belangrijk is. Je hoeft vandaag bijvoorbeeld niet meer te weten wat je een maand geleden als ontbijt at. Het is dus ook goed om veel dingen te vergeten.
Wat onthoud je dan wel? Vooral dingen die belangrijk, opvallend of emotioneel zijn. Denk aan de herinnering aan je eerste kus, die leuke vakantie of je favoriete muziek. Zonder dat je erbij nadenkt slaan je hersenen deze dingen voor je op. Ze zorgen ervoor dat je er nog lang met plezier aan terugdenkt.

Slide 15 - Diapositive

8. Hersenen van vrouwen zijn kleiner dan die van mannen
Fabel 
Feit

Slide 16 - Diapositive

Dit is een 

Feit
 Hersenen van vrouwen zijn kleiner dan die van mannen
Toch presteren mannen en vrouwen hetzelfde. Dit komt doordat vrouwen efficiënter omgaan met hun hersenen. Ook interessant: er zijn meer mannen die hele grote of hele kleine hersenstructuren hebben, terwijl die verschillen tussen de hersenen van vrouwen minder groot zijn. Uiteindelijk zegt het formaat van je hersenen niet zoveel over hoe goed je hersenen werken. Belangrijker is het aantal verbindingen tussen je hersencellen. Kleine hersenen met weinig hersencellen, maar met veel onderlinge verbindingen, werken beter dan grote hersenen met veel hersencellen, maar met weinig verbindingen. 

Slide 17 - Diapositive

9. Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard hersencellen 
Fabel 
Feit

Slide 18 - Diapositive

Dit is een 

Feit
Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard hersencellen dat is 12 keer zoveel als er mensen op aarde rondlopen. Maar liefst driekwart van je totale aantal hersencellen is betrokken bij beweging, zoals een rondje wandelen, maar ook tijdens het swipen op je telefoon. De hersenen sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Zo kom jij in beweging!

Slide 19 - Diapositive

10. De meeste medicijnen kunnen niet in je hersenen komen.
Fabel 
Feit

Slide 20 - Diapositive

Dit is een 

Feit
De hersenen zijn enorm belangrijk voor ons lichaam. Daarom worden ze op verschillende manieren goed beschermd. Denk aan je harde schedel en verschillende vliezen om je hersenen. Maar extra bijzonder is de bloed-hersenbarrière. Dit is een soort grens tussen het bloed en de hersenen: goede stoffen mogen erdoor, slechte stoffen niet. In de praktijk betekent dit dat zuurstof en glucose bijvoorbeeld je zenuwcellen kunnen bereiken. Bacteriën en giftige stoffen, maar helaas ook veel medicijnen, bereiken hierdoor de hersenen veel moeilijker. Mensen met een hersentumor of andere hersenaandoening kunnen daardoor minder goed geholpen worden.

Slide 21 - Diapositive

11. Het geheugen ligt op meerdere plekken in je hersenen
Fabel 
Feit

Slide 22 - Diapositive

Dit is een 

Feit
11. Het geheugen ligt op meerdere plekken in je hersenen. De weg naar huis vinden, weten dat je bij groen mag oversteken, de herinnering aan je eerste kus… het komt allemaal voort uit je geheugen. Je geheugen ligt niet op 1 plek in de hersenen, maar er zijn verschillende hersengebieden bij betrokken. Bijvoorbeeld de thalamus, de kleine hersenen en de hippocampus. Hippocampus is een Grieks woord en betekent zeepaardje. Hoe ze daarop kwamen? Heel simpel: je hippocampus heeft letterlijk de vorm van een zeepaardje. Ieder mens heeft twee hippocampi: een links en een rechts. 

Slide 23 - Diapositive

12. Dementie is gevolg van ouderdom.
Fabel 
Feit

Slide 24 - Diapositive

Dit is een 

Fabel 
12. Dementie is geen gevolg van ouderdom. Dementie komt inderdaad meestal voor op latere leeftijd. Maar het is geen gevolg van ouderdom dat op geen enkele manier te voorkomen is. De meeste 60-plussers merken dat sommige cognitieve functies, zoals het geheugen, minder goed werken dan in de jonge jaren. Dat is een natuurlijk proces. De diagnose dementie wordt pas gesteld bij ernstige problemen die het dagelijks functioneren verstoren. Er is een groot verschil tussen gewone vergeetachtigheid of dementie. 

Slide 25 - Diapositive

14. Iedereen heeft 8 uur slaap per nacht nodig
Fabel 
Feit

Slide 26 - Diapositive

Dit is een 

Fabel
Niet iedereen heeft 8 uur slaap per nacht nodig
Gemiddeld slaapt een volwassene zo’n 7 à 8 uur per nacht. Baby’s slapen ongeveer 17 uur per dag. Het tijdstip waarop men behoefte heeft aan slaap kan ook sterk verschillen. De biologische klok loopt namelijk niet bij iedereen gelijk. Zo bestaan er ochtend- en avondtypes: avondmensen worden later moe dan ochtendmensen.
Daarnaast bestaat een slaapcyclus uit verschillende fasen. De diepe slaap is één van die fasen, die onder andere zorgt voor fysieke rust en herstel. 
De totale diepe slaap duurt bij baby’s langer dan die van volwassenen.

Slide 27 - Diapositive

The end 

Feit
Bedankt voor het doen van deze Quiz.
Ik hoop dat je het interessant vond.
Deze Quiz heb ik niet zelf gemaakt , deze had ik gevonden op: 
Groetjes Lia 

Slide 28 - Diapositive