Plannen les 1

1 / 14
suivant
Slide 1: Vidéo
StudievaardighedenMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 3

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Waarom plannen?
Een belangrijk doel van een planning is om overzicht te verkrijgen en daarmee de rust in je hoofd en je zelfvertrouwen te vergroten. Bovendien kan een planning je helpen bij uitstelgedrag of in geval van problemen met discipline en concentratie.

Slide 2 - Diapositive

Waar let je nu op bij aanschaf van een agenda?

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Vidéo

Waar let jij op bij het kopen van een agenda?

Slide 5 - Carte mentale

Waar let je op?
Er zijn heel veel verschillende schoolagenda's te koop. Groot of klein, druk of simpel, duur of goedkoop. Het kan lastig zijn om een schoolagenda te vinden die goed bij je past. Toch zul je er een heel jaar mee moeten doen. Daarom een paar tips die je op weg kunnen helpen, zodat je niet na een half jaar liever een andere agenda had gehad.

Slide 6 - Diapositive

Prijsklasse
Ten eerste is het goed om je te bedenken hoeveel je aan je schoolagenda uit wilt geven. De prijs van een merkagenda of druk versierde agenda ligt vaak tussen de 10 en 15 euro. Die vind je bijvoorbeeld bij de boekhandel. Wil je minder geld uitgeven aan een agenda? Overweeg dan een agenda van de Hema. Die zijn minder dan 10 euro maar wel wat simpeler. De bladzijdes zijn dan wit aan de binnenkant of er staat niet bij elke week een nieuw plaatje.

Slide 7 - Diapositive

Soort agenda
Bedenk daarna wat voor soort agenda je handig lijkt. Wil je een agenda met ringband of juist zonder? Ook zijn er agenda's met of zonder elastiek om de kaft.

Slide 8 - Diapositive

Schrijfruimte
Vergeet ook niet te kijken naar de ruimte om te schrijven. Staan de lijntjes heel dicht bij elkaar maar schrijf je heel groot? Dan is dat niet geschikt. Ook hele korte lijntjes zijn af te raden, want voor sommige vakken krijg je heel veel huiswerk in 1 keer op.
Ben je van plan veel bij het weekend te schrijven (bijvoorbeeld om huiswerk te plannen)? Let dan op of er wel veel ruimte is voor de dagen zaterdag en zondag.
Controleer ook of er genoeg lijntjes bij alle dagen staan. Sommige scholen hebben een 9e uur. Als er dan maar 8 lijntjes per dag staan is dat niet handig.
Verder is ruimte voor notities ook heel fijn, zodat je altijd even wat op kan schrijven. Als je een dag je Engels schrift bent vergeten kan je dan de aantekeningen in je agenda schrijven.

Slide 9 - Diapositive

Cijferlijst
Als je je cijfers goed wilt bijhouden is het handig om die op te schrijven in je agenda. Er zijn agenda’s met vakjes waar je voor elk vak alle cijfers in kunt opschrijven. Zo kun je op elk moment van de dag checken hoe je ervoor staat.

Slide 10 - Diapositive

Testjes en spreuken
Sommige agenda’s hebben naast de dagen van de week ook bladzijdes met leuke testjes of interessante weetjes. Elke week een nieuwe spreuk kan inspirerend zijn en testjes kunnen heel handig zijn tijdens een saaie les. Wil je een vriendenboekje bijhouden? Ook dat kan in sommige schoolagenda’s.

Slide 11 - Diapositive

Pimpen
Een simpele agenda met witte bladzijdes hoeft helemaal niet saai te zijn. Die zijn juist heel goed geschikt om te pimpen! Teken met markeerstiften leuke figuurtjes in verschillende kleurtjes. Tegenwoordig kan je ook washitape kopen, dun papiertape met een leuk printje erop. Ideaal om je agenda mee te pimpen en dan heb je gelijk wat om te doen tijdens een saaie les.

Slide 12 - Diapositive

Opdracht

Pak papier en pen en maak de volgende opdracht:

" dit vind ik belangrijk bij de aanschaf van een agenda "

 schrijf voor jezelf op wat jij in je agenda wilt hebben, denk aan de punten die we behandeld hebben vandaag

Slide 13 - Diapositive

Alleen nog even dit:

Voor de volgende planles, maandag 24 augustus, heb je zelf een agenda gekocht (neem je papier mee of maak er een foto van).

We gaan deze les direct beginnen met het invullen van je agenda dus je hebt hem echt nodig!!

Slide 14 - Diapositive