constructie

constructie
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

constructie

Slide 1 - Diapositive

constructies ontstaan door verschillende onderdelen aan elkaar te koppelen dat samen weer een geheel gaat vormen. 
het skelet is ook een constructie. Waarom?

Slide 2 - Diapositive

Overal ter wereld vind je constructies. In je eigen huis, je schoolgebouw en zelfs je fiets is een constructie. Als we naar buiten kijken zien we er nog meer. Bruggen, hoge kerktorens en kantoorgebouwen. Alle botten in ons lichaam vormen ook een constructie. Het zit allemaal perfect in elkaar. Overal ter wereld vind je constructies, kijk maar eens goed om je heen!

Slide 3 - Diapositive

wat we hier op het plaatje zien is een boogconstructie. Een boogconstructie moet sterk genoeg zijn om over heen te gaan met auto's. een boogconstructie is ontzettend handig. want zodra er druk komt te staan op de brug, verdeelt de druk zich over de bogen heen. Dit gebruikten de romeinen al zon 2000 jaar geleden.

Slide 4 - Diapositive

Misschien wel meest belangrijke aspect aan een constructie is de stevigheid. Als een constructie niet stevig is dan zal het binnen de kortste keren instorten. Hierdoor zouden grote rampen kunnen ontstaan. Stel je voor dat een brug inzakt terwijl er tientallen auto's op rijden, dit zou voor een enorm groot ongeluk kunnen zorgen. Daarom is het enorm belangrijk dat er bij het bedenken en maken van constructies ontzettend goed wordt nagedacht over de stevigheid.
Driehoeksconstructie

Slide 5 - Diapositive

Een voorbeeld van een stevige constructie is de driehoeksconstructie. Deze constructie bestaat (zoals de naam al zegt) uit allemaal driehoeken. Zoals je hieronder kunt zien wordt deze constructie erg vaak toegepast. Heb je hier wel eens bij stil gestaan?

Slide 6 - Diapositive

Naast de driehoeksconstructie heb je ook nog de piramideconstructie. Deze bestaat eigenlijk uit allerlei driehoeken. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom die oude piramides in het Egypte bijvoorbeeld nog steeds overeind staan? Natuurlijk, vanwege de sterke piramideconstructie!

Slide 7 - Diapositive

Nu hoor ik je denken... Maar hoe kan dat dan? Ik zal het je uitleggen. Een constructie lijkt stil te staan maar dit is niet zo. Er wordt voortdurend aan de constructie getrokken en er staat druk op. Dit zie je niet maar dit gebeurt wel. De onderdelen drukken tegen elkaar of trekken aan elkaar.
Stel jezelf eens in de plaats: als je een steen bent en er worden meer stenen op je gestapeld dan heb je constant druk op je. Als je een staalkabel bent en er hangt een brug aan je, dan voel je dat er aan je getrokken wordt.
Maar waarom is een driehoek nou sterker dan een vierkant? Dit komt doordat de druk beter verdeeld heeft. Een driehoek heeft als het ware drie hoeken waarbij de kracht goed verdeeld wordt. De lijnen van de driehoek kunnen geen kant op.
Bij een vierkant zit dit anders. Een vierkant heeft vier hoeken waardoor de kanten om kunnen klappen en de constructie inklapt. Het plaatje hieronder maakt dit duidelijk. ik ga het even laten zien

Slide 8 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 9 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Nu jullie
we gaan nu zelf bezig
nodig:
- marshmallows
- spaghetti stokjes
jullie hebben 13 minuten de tijd
wat ga je doen? probeer een zo hoog mogelijke constructie 
te bouwen. Denk aan de constructie technieken die je zojuist hebt gezien. 




timer
13:00

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

welke constructie is het sterkst?

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions