Les 9 - Geldzaken op orde

Les 9 Geld zaken op orde
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Les 9 Geld zaken op orde

Slide 1 - Diapositive

Planning


  • Les 9 geldzaken op orde
  • Les 10 quiz, terugblik, hapjes en drankjes!
  • Bufferweek

Slide 2 - Diapositive

Lesdoelen
  • Je ontdekt hoe en waardoor leeftijdgenoten een schuld kunnen opbouwen.
  • Je kunt je eigen financiële situatie en financieel gedrag beoordelen.
  • Je kunt verbeterpunten formuleren voor je eigen financiële situatie en financieel gedrag.

Slide 3 - Diapositive

Een berg schulden
Als je eenmaal in de schulden zit, kom je er maar moeilijk weer uit. In Nederland heeft één op de zes huishoudens schulden. Veel mensen met schulden belanden in de schuldsanering en dat is niet bepaald een fijne situatie. Ze hebben soms zelfs geen geld om eten te kopen! Ook voor kleding of meubels is geen geld, laat staan voor uitgaan of vakantie! Gelukkig zijn er veel instanties die deze mensen willen helpen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.



Vandaag maken jullie kennis met Shahiera. Zij is nu 25 jaar. Toen zij 18 jaar was, had zij al een schuld van € 64.000. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met haar. Toch is ze nog steeds bezig haar schuld af te lossen. Door het bekijken van de film 'Een berg schulden' ga je in deze opdracht ontdekken hoe zo'n grote schuld kan ontstaan. Shahiera vertelt daar heel open over.


Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Opdracht een berg schulden
Maak de opdracht zoals in Teams vermeld

Slide 6 - Diapositive

Je eigen financiële positie
Shahiera heeft een enorme schuld opgebouwd. Zij is beslist niet de enige. Ongeveer 20 procent van de mbo-leerlingen heeft schulden en dat is niet de schuld bij de studiefinanciering!

Wellicht ken jij ook iemand met een forse schuld. Schulden ontstaan vaak als iemand op kamers gaat wonen of een eigen auto koopt. Er komen dan meer uitgaven. Soms gaan die mensen zich op school ziek melden of stoppen zelfs met de opleiding, omdat ze moeten werken om hun schulden af te lossen. Anderen gaan lenen van hun ouders of sluiten kredieten af bij verschillende banken.


Als je 18 jaar bent, ben je verantwoordelijk voor je schulden. Schulden veroorzaken veel stress. Als je er zelf mee te maken hebt, weet je dat het niet fijn is.



Slide 7 - Diapositive

In deze opdracht ga jij je eigen financiële situatie beoordelen. Het is niet de bedoeling dat jij dit aan je klas gaat vertellen. Dat mag je mooi voor jezelf houden. Het gaat er vooral om dat je nadenkt over je eigen financiële situatie.
Overigens mocht je toch de behoefte hebben om er met iemand over te praten, dan moet je dat vooral doen. Praat met iemand die je vertrouwt!

Slide 8 - Diapositive

Opdracht 
Jouw financiële situatie, zie Teams

Slide 9 - Diapositive

Les 9
https://www.stichtingpraktijkleren.nl/omix-21/startpagina/gob-arr/startpagina-actie/toon/arr/55/

Slide 10 - Diapositive

Administratie, waarom is dat belangrijk?
Je kunt niet zomaar een bedrijf starten. Het begint meestal met een goed idee. Daarna kijk je of dat idee levensvatbaar is. Als het bedrijf dan eenmaal gestart is, gaat het echte werk beginnen. Als ondernemer moet je hard werken en je bent verplicht een administratie bij te houden.

Slide 11 - Diapositive