Religieuze vieringen hindoeïsme en boeddhisme

Herdenkingen en vieringen
Religieuze feesten in het hindoeïsme en boeddhisme
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
LevensbeschouwingBasisschoolGroep 3

Cette leçon contient 16 diapositives, avec diapositives de texte et 6 vidéos.

Éléments de cette leçon

Herdenkingen en vieringen
Religieuze feesten in het hindoeïsme en boeddhisme

Slide 1 - Diapositive

Boeddhisme
Loi kratong:
Loi kratong is het Thaise feest van het licht. Tijdens volle maan in november verzamelen de Thaise boeddhisten zich bij de rivier. De boeddhisten leggen lampionnen van bladeren in het water. De boeddhisten denken dat elk wegdrijvend lichtje een stukje ongeluk van de boeddhist meeneemt.

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Vidéo

De heilige tand
Tijdens volle maan in augustus vieren boeddhisten in Sri Lanka het feest van ‘de heilige tand’. Door de stad Kandy wordt een optocht met olifanten gehouden. De grootste olifant draagt op zijn rug een stoepa met een heilige tand van de Boeddha. De hele stad loopt uit om dit te zien. De tand wordt de rest van het jaar bewaard in een tempel.

Slide 4 - Diapositive

Regentijd
In Aziatische landen bestaat een groot deel van het jaar uit regentijd. Dit is voor de mensen een moeilijke periode met weinig werk, overstromingen en soms lawines. Aan het einde van de regentijd bedanken de boeddhisten in Thailand de monniken. De boeddhisten gaan dan naar de kloosters en geven geschenken. Het mooiste geschenk dat een monnik kan krijgen is een nieuw gewaad.

Slide 5 - Diapositive

Wesak
Tijdens de volle maan in mei vieren boeddhisten overal ter wereld het Wesak feest. Ze herdenken hiermee de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha. Voor boeddhisten is dit de vrolijkste dag van het jaar. Huizen worden mooi versierd met bloemen, iedereen gaat naar de tempel voor offers. Door de straten zijn optochten. Kinderen sturen elkaar kaarten. En overal zie je heel veel bloemen. Water over Boeddha laten stromen.

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Hindoeïsme 
Holi
Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint het plezier. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Slide 10 - Vidéo

Divali
Het Divali-feest is een van de belangrijkste hindoe feesten. Het wordt eind oktober of begin november gevierd. Divali is het feest van het licht. De mensen steken heel veel kleine olielampjes aan en zetten die in rijen bij hun deuren en ramen. Divali is een periode om onder andere de godin van het geluk, Lakshmi, te eren.
Divali duurt vijf dagen. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus in de vorm van zilver of nieuwe kleren. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken en zijn er allerlei speciale Divali-gerechten om te eten. Tijdens Divali voeren veel Hindoes puja uit in huis of in tempels.

Slide 11 - Diapositive

Dussehra
Het Dussehra-feest duurt 10 dagen en is in september. In Oost-India wordt het feest Durga Puja genoemd en vieren de gelovigen de zege van de godin Durga op de boze stierendemon Mahishasura.
Vuurwerk
Op sommige plaatsen heet het feest Ram Lila en wordt de overwinning van de god Rama op de demonenkoning Ravana gevierd. Er worden toneelstukken opgevoerd over het leven van Rama en er worden grote poppen van Ravana verbrand. Het toneelstuk eindigt met knallend vuurwerk.

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Raksha
Het Raksha feest heet eigenlijk Raksha Bandan. Het is een familiefeest dat in augustus wordt gevierd. Zusjes binden felgekleurde armbanden, rakhis genoemd, om de rechterpols van hun broers om hun genegenheid te tonen. Ze vragen bovendien bescherming voor hun broers in het komende jaar. In ruil moeten broers hun zusjes geld of cadeaus geven. 

Slide 14 - Diapositive

Chinees Nieuwjaar
22 januari: 
Chinese jaar Huangdi 4720, het Jaar van het Konijn
Drakendans, lampionnenfeest
Rood: kleur voorspoed en geluk

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Vidéo