kunstgeschiedenis in vogelvlucht

prehistorie 
middeleeuwen 
Griekse oudheid
renaissance
impressionisme 
kubisme
surrealisme
modern kunst 
1 / 17
suivant
Slide 1: Question de remorquage
KunstBasisschoolMiddelbare schoolGroep 7

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

prehistorie 
middeleeuwen 
Griekse oudheid
renaissance
impressionisme 
kubisme
surrealisme
modern kunst 

Slide 1 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

Prehistorische kunst is de term die wordt gebruikt voor kunstzinnige expressies tot aan de ontwikkeling van het schrift.
De Prehistorie

Slide 2 - Diapositive

Er wordt nog steeds gediscussieerd over de reden  waarom ze zijn gemaakt. Was het een soort gebed aan de goden voor een goede jacht. Was het bedoel als dank voor een geslaagde jacht. was het een pure decoratie ??
Grieken en Romeinen
Zo realistisch mogelijke beelden

Slide 3 - Diapositive

De eerste beelden die ze maakten waren nog vrij statische. Later werden ze bewegelijker en daardoor ook realistischer. 

Romeinen gingen voor echt menselijk. In hun beelden zie je dat terug doordat ze ook de lelijke dingen afbeelden. Zoals grote neuzen en rimpels.  

Grieken gingen voor het menselijke ideale. De perfecte sporter, het lichaam met de ideale verhoudingen. 

Vermoedelijk is het zelfde het geval bij de schilderingen. Maar hier zijn er maar weinig van over dus is moelijker te analyseren. Allen in pompiie vind je veel schilderingen.

Gingen de Romeinen of de Grieken voor 'het menselijke ideale'?

Slide 4 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Middeleeuwse kunst heeft een heel duidelijk doel voor ogen. Middeleeuwse kunstenaars wilden door middel van hun kunstwerk het verhaal van de Bijbel delen. Een overtuigende gelijkenis met de natuur of juist iets heel moois maken, was niet het doel. Dit was misschien eerder verwerpelijk te noemen, kunst moest immers een educatief doel hebben en schoonheid kon daar van afleiden.
De Middeleeuwen

Slide 5 - Diapositive

Veel kunst ontstond in de kerken. Al in de vroege Middeleeuwen versierden de binnen- en buitenkant van kerken met schilderingen, beelden en glas-in-loodramen. Kunst werd gebruikt om bijbelverhalen aan de mensen over te brengen. De meeste mensen konden namelijk niet lezen en schrijven. 
welk bijbels verhaal zie je hier afgebeeld ?

Slide 6 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Waar werd kunst in de Middeleeuwen vooral voor gebruikt?
A
Om verhalen te vertellen.
B
Om leuk bezig te zijn.
C
Om je gevoelens op een creatieve manier te uiten.
D
Om te protesteren tegen de maatschappij

Slide 7 - Quiz

Cet élément n'a pas d'instructions

De Renaissance staat bekend als een periode in de Europese geschiedenis die duurde van de 14e tot de 16e eeuw. Op allerlei gebieden, zoals de literatuur, muziek, architectuur en kunst vond een sterke oriëntatie plaats op de klassieke oudheid. Dus de kunst van de Grieken en de Romeinen.
Dit veranderde het mens- en wereldbeeld.
De Renaissance

Slide 8 - Diapositive

Menselijke maat. Realisme is het doel van de renaissance . Hoeft ook niet meer allemaal christelijk verhalen. dit kwam doordat ook de rijkere burgerij het zich kon veroorloven om schilderijen te kopen. 

In deze periode is het lijnperspectief uitgevonden waardoor ze gebouwen ook realistisch konden schilderen. Veder werkten schilders nu vaak met modellen (dit in tegenstelling tot de middeleeuwen )
 
Zo gaat het verhaal dat Caravaggio een   prostitué gebruikte om model te zitten voor zijn schilderij van de dood van Maria. De opdracht gever heeft het schilderij daarom geweigerd
Tijdens de Renaissance keek men vol bewondering naar een oudere cultuur. Naar welke cultuur keken ze ?
A
Egyptenaren
B
Franse cultuur
C
Grieken/Romeinen
D
Engelse cultuur

Slide 9 - Quiz

Cet élément n'a pas d'instructions

De barok is een stijlperiode gekenmerkt door gebruik van overdreven beweging en heldere en duidelijke detaillering die drama, spanning, uitbundigheid en grandeur bracht in de  
beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur, literatuur, dans, theater en muziek. De stijl begon rond 1600 in Rome en Italië verspreidde zich naar het grootste deel van Europa.
De Barok

Slide 10 - Diapositive

In de 17e eeuw kwam de Barok-stijl op.  De barok is een stijl met veel realisme en dramatische effecten, om de kunst dichter bij de mensen te brengen.
De Romantiek

Slide 11 - Diapositive

De Romantiek was een stroming in de westerse cultuur die aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw opkwam vooral in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in België en Nederland. Het was voor alles een tegenreactie op de Verlichting, die eraan vooraf was gegaan.  Soms gingen kunstenaar niet allen voor mooi maar voor subliem. Er weder vooral landschappen geschilderd. Maar nu niet de netjes aangelegde  tuinen maar wilde onverschrokken natuur. 

In deze periode wordt de kunstenaar ook echt kunstenaar (genie)  en niet langer ambachtsman.  Uit deze periode komt ons idee  dat kunstenaars boven op hun zolder kamertje zitten te broeden op het perfecte schilderij. De natuur machtig, nietigheid van de mens.
De kunstenaar wil niet het object zoals het is, maar vooral de indruk, 
de impressie van het object vastleggen.
Het Impressionisme

Slide 12 - Diapositive

Het impressionisme is een kunststroming, ontstaan vanuit de schilderkunst. De beweging ontstond in Frankrijk na 1850. 
Het idee achter het impressionisme is dat de schilder een "impressie" ofwel een specifieke indruk wilden achterlaten op hun publiek. Er werd veel geschetst en in de buitenlucht gewerkt. Dat was mogelijk door nieuwe ontwikkelingen zoals de verf tubes. 

Bij de schilderijen van het impressionisme zie je heel duidelijk de schildertoets (de kwast streken). Dat is een groot kenmerk van deze stroming. 

Kunstenaars gingen in deze periode ook meer kijken naar het licht en wat dat met kleuren doet. Zo heeft bijvoorbeeld Monet vele schilderingen gemaakt van de waterlelies in zijn vijver op verschillende periodes van de dag.
Het Expressionisme

Slide 13 - Diapositive

Het expressionisme is een stroming in de Europese kunst en de literatuur uit de vroege twintigste eeuw (1905 tot 1940). In het expressionisme probeert de kunstenaar zijn, of haar, gevoelens of ervaringen voor het publiek uit te drukken, door een zekere vervorming van de werkelijkheid. 

Het Surrealisme

Slide 14 - Diapositive

Kunststroming die ontstaan is in de 20e eeuw. Kunstenaars maakten kunst die in het echt niet kon bestaan. Ze lieten zich leiden door hun fantasie en bijvoorbeeld droombeelden.

Het Kubisme 

Slide 15 - Diapositive

Popart is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren vijftig en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw.

wat probeerden de Kubisten te bereiken met hun werk?
A
alles laten zien in vereenvoudigde geometrische vormen
B
experimenteren met kleur en kleurcontrasten
C
verschillende gezichtspunten in een schilderij laten samen komen
D
ze probeerden beweging te laten zien, door beelden acht elkaar te zetten

Slide 16 - Quiz

Cet élément n'a pas d'instructions

Popart en Moderne Kunst
Pop Art is afkorting voor “popular art” en verwijst naar de massa media en populaire moderne cultuur. Afbeeldingen uit tijdschriften en strips, maar ook alledaagse voorwerpen werden verwerkt in kunst. Deze verheerlijking van de consumptiemaatschappij zorgde voor een vermenging van traditionele ‘hoge’ kunstvormen met ‘lage’ afbeeldingen voor de massa. In het begin werd hiervoor vooral gebruik gemaakt van collages en zeefdrukken, maar later volgden ook de beeldhouwkunst en de schilderkunst.

Slide 17 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions