De wereldberoemde Dick Bruna!

De wereldberoemde Dick Bruna!
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

De wereldberoemde Dick Bruna!

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoel
Aan het einde van deze les weet je wie Dick Bruna was, waarom hij wereldberoemd is en wat hij heeft gemaakt.

Slide 3 - Diapositive

Leg de leerdoelen uit aan de leerlingen en vertel wat ze aan het einde van de les moeten weten.
Wie was Dick Bruna?
Dick Bruna, maakte nijntje (het beroemdste konijn ter wereld) wordt op 23 augustus 1927 geboren in Utrecht. Hij schrijft en illustreert  124 prentenboeken
Hij maakt ook vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes pocketboeken. Ook internationaal maakt Dick Bruna al zestig jaar furore met zijn werk. In 2011 stopt hij met werken. Hij overlijdt op 16 februari 2017 in Utrecht. Hij wordt 89 jaar.

Slide 4 - Diapositive

Vertel de leerlingen wie Dick Bruna was en waar en wanneer hij is geboren en overleden.
Wie is Nijntje?
Nijntje is een lief konijntje. Ze is bedacht door Dick Bruna en komt voor in veel van zijn boeken.

Slide 5 - Diapositive

Leg uit wie Nijntje is en hoe ze is bedacht door Dick Bruna.
geboorte van Nijntje
In 1955 wordt nijntje 'geboren'. Tijdens een vakantie in Egmond aan Zee, vertelt Dick Bruna elke avond voor het slapengaan aan zijn oudste zoon Sierk een verhaaltje over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Dat konijn wordt de inspiratie voor nijntje. Als vader Dick wat zit te tekenen verschijnt nijntje op papier. Omdat hij het leuker vindt om een jurkje te tekenen dan een broekje, maakt hij van nijntje een meisje. In de eerste jaren lijkt nijn op een stoffen speelgoeddier, met wat lompe oren. Vanaf 1963, als de boekjes voortaan in vierkant formaat verschijnen, lijkt ze op de nijn zoals wij haar nu nog kennen. Ze kijkt met haar zwarte oogjes de lezer eigenwijs aan, heeft twee strakke, puntige oren en lekkere bolle wangen.

Slide 6 - Diapositive

Laat een aantal andere boeken zien die Dick Bruna heeft geschreven en vertel kort waar ze over gaan.
de naam Nijntje
De naam 'nijntje' is afgeleid van konijntje. Voor iedereen die Nederlands spreekt, is dat een heel logische naam, maar in het buitenland is dat anders. Omdat het woord 'konijn' in alle talen anders is en 'nijntje' bovendien heel moeilijk is om uit te spreken in veel andere landen, heeft onze nijn in het buitenland een andere naam gekregen. Eentje die geen speciale betekenis heeft, maar wel makkelijk uit te spreken is in alle talen: miffy. Vroeger had nijntje in elk land een andere naam ('le petit lapin' in Frankrijk en 'kleintjie' in Zuid-Afrika bijvoorbeeld) maar sinds 1996 heet ze overal buiten Nederland 'miffy'.

 

Slide 7 - Diapositive

Stimuleer de leerlingen om hun eigen voorkeur te uiten en leg uit dat iedereen een andere smaak heeft.

Slide 8 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Maak zelf een tekening van Nijntje
Laat de leerlingen zelf een tekening van Nijntje maken en vertel dat ze deze mogen inkleuren.

Slide 9 - Diapositive

Geef de leerlingen de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan en hun creativiteit te uiten.
Hoe werkte Dick Bruna
Zes - soms zelfs zeven - dagen per week stond Dick Bruna om half zes ’s ochtends op om aan het werk te gaan. Bijna zestig jaar lang fietste hij over de grachten van Utrecht naar zijn atelier. Onderweg stopte hij bij Café Orloff om een kopje koffie te drinken en de krant te lezen. Op zijn atelier bekeek hij wat hij de vorige dag gemaakt had en begon hij weer aan nieuwe tekeningen. Tussen de middag ging hij altijd even naar huis om een boterham te eten, om daarna weer aan het werk te gaan.

Tussen vijf en zes zat zijn werkdag erop. Hij ruimde het atelier keurig op en legde alle potloden en pennen op een rij, zodat alles klaar lag voor de volgende dag.

Sinds 1981 had Dick Bruna zijn atelier in de Jeruzalemstraat. Nadat hij stopte met werken (in 2011) is het atelier verplaatst en opnieuw opgebouwd in het Centraal Museum in Utrecht, maar bij de oude ingang zie je nog steeds een nijntje-mozaïek. In Dick Bruna’s atelier in het museum kun je een kijkje nemen in zijn leven en werk..

Slide 10 - Diapositive

Vat samen wat er in de les is geleerd en herhaal de belangrijkste punten.

Slide 11 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Waarom is hij wereldberoemd?
Dick Bruna is wereldberoemd geworden door zijn boeken over Nijntje. Deze boeken zijn vertaald in meer dan 50 talen en er zijn meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht. over nijntje
In 1955 tekent Dick Bruna nijntje voor het eerst. In 2011 verschijnt het laatste nieuwe boek met nijntje in de hoofdrol.
Dick Bruna wordt ook wel 'de vader van nijntje' genoemd, maar sinds hij 80 jaar is geworden (in 2007) noemt hij zichzelf liever 'de opa van nijntje'.

Slide 12 - Diapositive

Leg uit waarom Dick Bruna wereldberoemd is geworden en vertel iets over zijn boeken over Nijntje.
wereldberoemd
Overal ter wereld kom je nijntje tegen. Het beroemdst is ze in Japan, waar ze al sinds begin jaren 60 bekend is. Door zijn manier van tekenen en de eenvoud van lijnen en kleurgebruik, dachten veel mensen in het begin zelfs dat Dick Bruna Japans was! Dat is natuurlijk niet zo, maar hij is wel regelmatig in Japan geweest en hij voelde zich daar erg thuis.

In 1964 worden de boeken voor het eerst in Japan uitgegeven door Fukuinkan Shoten Publishers. Zij zijn nog steeds de Japanse uitgever van de nijntje-boeken! De boeken zijn inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en er zijn meer dan 85 miljoen exemplaren over de hele wereld verkocht.
Maar er zijn niet alleen boeken met nijntje te vinden. Meer dan 10.000 verschillende producten hebben hun weg naar consumenten gevonden, de tv-series zijn in heel veel landen uitgezonden, nijntje is aanwezig op social media en ze heeft eigen YouTube-kanalen in verschillende talen. In Japan is er een heus nijntje-café en in China heeft zelfs een nijntje-metro gereden.

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 14 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 15 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions