Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn komen in 1933 met het plan om een sportpark aan te leggen ten zuiden van Kaatsheuvel. Met dit idee werd de basis voor de Efteling geboren. Twee jaar later opent op 19 mei 1935 R.K. Sport- en Wandelpark met een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide. Een jaar later komt er naast het sportpark ook een speeltuin met onder andere een draaimolen, een hoge glijbaan, een kabelbaan en een echte ponybaan. In de jaren die volgen blijft het sportpark uitbreiden voor de belangrijke tentoonstelling De Schoen in 1949.
Slide 15 - Diapositive
1950: Stichting Natuurpark de Efteling
In 1950 wordt Stichting Natuurpark de Efteling opgericht met als doel de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van Loon op Zand te bevorderen. Ook de aandacht voor het ‘tourisme’ speelt mee. Stichtingsvoorzitter en burgemeester Reinier van der Heijden neemt drs. H. Peeters Weem aan als eerste directeur. Op 11 mei 1951 wordt het voormalige sportpark uitgebreid met een vijver, parkeervelden, sportvelden, een theehuis en nieuwe speeltoestellen. Zo’n 50.000 bezoekers passeren de poort van 65 hectare natuur.
Om in de toekomst meer publiek te trekken wordt een ‘driedimensionaal Sprookjesbos met veel beweging’ uitgewerkt in samenwerking met cineast Peter Reijnders. Die haalt kunstenaar en illustrator Anton Pieck over om dat Sprookjesbos te ontwerpen. Anton Pieck maakt ca. 1500 schetsen en tekeningen voor het Sprookjesbos. Peter Reijnders brengt de sprookjes tot leven met techniek. Zo worden burgemeester Van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck de grondleggers van de Efteling.