Cette leçon contient 17 diapositives, avec diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 100 min
Éléments de cette leçon
Digitale toets (antwoorden op papier!)
H5 Toets Cultuur van het Moderne & Massacultuur
• Deze toets duurt 100 minuten
Antwoorden gewoon met pen op papier!
• Aantal punten: 60
Slide 1 - Diapositive
Blijf bij het maken van deze toets in de toetsomgeving van deze LessonUp! (Behalve als je straks naar de examen-oefenomgeving wordt geleid.) Als ik een melding krijg dat je de toetsomgeving verlaat, dan krijg je een 1 als cijfer!
Slide 2 - Diapositive
(2p) Vraag 1) Hierboven zie je gebouw A en gebouw B. Welke is Deconstructivistisch en welke Organisch gebouwd?
(2p) Vraag 2) Geef van zowel Deconstructivistisch als Organisch bouwen de definitie.
Slide 3 - Diapositive
“Tegenwoordig mag alles in de architectuur. Je mag elementen uit oude architectonische stijlen door elkaar mixen (eclecticisme). Je mag iets nieuws verzinnen, al zal dat waarschijnlijk niet lukken. Alles is namelijk al een keer gedaan.”
(1p) Vraag 3) Het bovenstaande zou een architect vandaag de dag kunnen zeggen. Het is kenmerkend voor denken over architectuur en kunst in onze huidige tijd. Hoe wordt de huidige tijd door hedendaagse architecten genoemd?
Slide 4 - Diapositive
Op afbeelding 1 zie je een affiche van de Guerrilla Girls. Deze Amerikaanse actiegroep strijdt sinds de jaren tachtig voor de belangen van vrouwen in de kunstwereld. De groep bestaat uit vrouwen die werkzaam zijn in de kunst, zoals kunstenaars en critici. Ze dragen gorillamaskers om onherkenbaar te kunnen blijven en voeren onder meer actie door het illegaal plaatsen van protestaffiches. Op afbeelding 2 zie je de Guerrilla Girls in actie.
Het affiche op afbeelding 1 met het vrouwelijk naakt laat de strijdbare aanpak van de Guerrilla Girls zien.
(2p) Vraag 4) Noem een aspect van de voorstelling en een aspect van de vormgeving waaruit die strijdbare aanpak blijkt.
Slide 5 - Diapositive
De naakte vrouw op het gele affiche van de Guerillagirls op Afbeelding 1 is ontleend aan de afbeelding op Figuur 3 van ‘De grote odalisk’, een beroemd schilderij van Jean Auguste Dominique Ingres dat in het Louvre in Parijs hangt. Een ‘odalisk’ is een slavin of haremvrouw.
(2p) Vraag 5) Geef twee argumenten voor het feit dat de Guerrilla Girls juist De grote odalisk gebruiken als afbeelding voor hun protestactie.
Slide 6 - Diapositive
(2p) Vraag 6) Noem twee van deze vooroordelen die je uit dit affiche af kunt leiden.
Het affiche (afbeelding 1) werd in 1989 illegaal verspreid ter gelegenheid van een belangrijke kunsttentoonstelling in het Metropolitan Museum in New York. De Guerrilla Girls willen de aandacht vestigen op een aantal vooroordelen over de rol van vrouwen in de kunst.
Slide 7 - Diapositive
(1p) Vraag 7) Voor welke bekende Britse Punkband verzorgde Vivienne Westwood de kleding/outfits?
(2p) Vraag 8) Punk staat eigenlijk voor rebellie. Het is anti-commercieel, anti-burgerlijk en anti-regering. Punkers zijn anarchisten. Vooral dat Anti-commerciële lijkt niet erg gelukt. Leg uit waarom dat zo is. Betrek de punkkleding en de punkmuziek in je antwoord.
Slide 8 - Diapositive
(1p) Vraag 9) Noem een aspect van de vormgeving dat alle drie de beelden gemeenschappelijk hebben.
(1p) Vraag 10) Noem een aspect van de voorstelling dat alle drie de beelden gemeenschappelijk hebben.
De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons liet zich voor zijn kunstwerk van ‘Michael en Bubbles’ (Afbeelding 4) inspireren door porseleinen Hummel- en Biedermeierbeeldjes (Afbeelding 5 en 6), zoals je hierboven ziet.
Slide 9 - Diapositive
Een criticus vond ‘Michael en Bubbles’ een "uitvergrote replica van een mierzoete snuisterij op het dressoir van tante Annie". De criticus keurt het werk duidelijk af. Zijn uitspraak is gebaseerd op een bepaalde opvatting over wat kunst is, een opvatting die tegengesteld is aan de visie van Koons op kunst.
(1p) Vraag 11) Leg aan de hand van het citaat hierboven uit welke opvatting de criticus over kunst heeft.
Slide 10 - Diapositive
Het beeldje links maakte de Japanse kunstenaar Takashi Murakami in 2020 van de zangeres Billie Eilish.
(2p) Vraag 12) Leg uit waarom het beeldje van Billie Eilish postmodern is te noemen. Oftewel; waarom is dit Postmoderne kunst? Betrek het beeldje rechts hiervan in je antwoord.
Slide 11 - Diapositive
Afbeelding 7, 8 en 9 zijn kunstwerken van Popart kunstenaar Andy Warhol.
Popart kunstenaars gebruiken niet alleen de beeldtaal van de massamedia maar ook de industriële technieken die in de massamedia gebruikelijk zijn.
(1p) Vraag 13 a) Welke druktechniek gebruikte Andy Warhol hier?
(2p) b) Leg kort uit hoe deze druktechniek te werk gaat.
Slide 12 - Diapositive
Citaat: "De meeste kunstenaars hielden in de jaren '60 meer van abstracte kunst en moesten niets van massacultuur hebben. Maar toen kwam er Popart om de kloof te dichten.”
(2p) Vraag 14) Wat wordt er met bovenstaand citaat bedoeld? Hoe werd de kloof dichtgemaakt?
Slide 13 - Diapositive
(4p) Vraag 15) De is-men zoals het Surrealisme, Futurisme en Expressionisme waren totaal tegenovergesteld aan de Popart kunst. Noem bij deze is-men twee gemeenschappelijke kenmerken en daarna bij Popart twee kenmerken. Deze kenmerken moeten elkaars tegengestelden zijn!
Slide 14 - Diapositive
Examenvragen
Nu ga je een aantal examenvragen maken. Je maakt ze via de website Facet. Lees de informatie op de volgende slide goed en maak alleen de vragen die je moet maken en dus NIET HET HELE EXAMEN!!!!!
Slide 15 - Diapositive
Ga zometeen naar https://vo-oefenomgeving.facet.onl/facet-openbaar-portaal/
Gebruik de "Handleiding Examenvragen Maken in Facet" die je op papier gekregen hebt bij je toets.
Maak alléén de volgende vragen:
HAVO kunst (dans/drama/muziek/bv/alg) 2023 tijdvak 2:
Bijbehorend info -knopje met info en vraag 9 t/m 16
Bijbehorend info -knopje met info en vraag 26 t/m 33