Toetsbespreking H5 ges T2 2023-2024

Toetsbespreking T3
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5,6

Cette leçon contient 19 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Toetsbespreking T3
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.

Slide 1 - Diapositive

toelichting op het nakijken
een V betekent dat er iets ontbreekt

ja en..., want...., dus.., er is geen afdoende toelichting gegeven (zie soms commentaar docent)

een punt met een * erachter wil zeggen dat het een twijfel antwoord is dat op het examen fout gerekend zal worden

Alleen de punten voor de opgave moet je optellen!

Slide 2 - Diapositive

vraag 1          max. 2p T1
VRAAG 1 (2 punten)
1. slechte werk- leefomstandigheden in fabrieken, discussies TV 8I
2. nieuwe grond wet (1848) TV 8II
3. gifgas slag bij Marne (WOI) TV 9 I
4. crisis wereldkapitalisme (1929 en v) TV 9 II
5.  Rijksdagbrand (1933) TV 9 III
6. duitse bezetting Nederland TV9 IV

2,6,3,4,5,1

Slide 3 - Diapositive

VRAAG 2        max. 2p T2
1D
5B
4C
2A






-

Slide 4 - Diapositive

vraag 3       max 4p T2
Gegeven 1: Voortschrijdende democratisering en deelname van meer mannen en vrouwen aan het politieke proces want door de grondwetsherziening werd er censuskiesrecht ingevoerd hierdoor mochten meer mannen stemmen

Gegeven 2: De moderne vorm  van imperialisme dat verband hield met de industrialisatie, aangezien er nieuwe wetten werden aangenomen die leidde tot bepaalde aanleggingen wat dus industrialiseerde.




Slide 5 - Diapositive

vraag 3       max 4p T2
Gegeven 3: Dit gegeven gaat over de eerste vrouwelijke student, Aletta Jacobs. Dit heeft te maken met emancipatie en gelijkheid. De opkomst van emancipatiebewegingen, aletta jacobs is de vrouw die hier bekend om staat.

Slide 6 - Diapositive

vraag 4      max 2p T1
er werd met de uitspraak "de moeder van de Eerste Wereldoorlog" bedoeld dat de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 het aansporen was van de Eerste Wereldoorlog. Dit komt doordat Frankrijk wraak wilde nemen op Duitsland. De gebeurtenis van de Frans-Duitse oorlog was dus het begin van het leiden tot de Eerste Wereldoorlog. Alle directe gebeurtenissen die zorgde dat de Eerste Wereldoorlog kwam, waren in verband met de Frans-Duitse oorlog.


Slide 7 - Diapositive

vraag 5       max 3p T2
Begrip :Totale oorlog.

kernmerkend aspect: De schaal waarbij burgers ook slachtoffer zijn van de oorlog is nog nooit eerder voorgekomen. Dit past goed bij de bron, omdat er uit de tekst valt op te maken dat de burgers door de oorlog ook amper eten hebben en zwaar ondervoed zijn door gevolgen van de oorlog.

Slide 8 - Diapositive

Vraag 6     max 3p T2
Met de prentbriefkaart wordt een negatief beeld van de vijand, oftewel Duitsland gegeven. Het onderschrift van de prentbriefkaart is "Boeren uit het Noorden die vluchten voor de invasie van de barbaren. Hier worden de Duitsers de barbaren genoemd en wordt er een aanname gedaan dat ze onschuldige mensen aanvallen en zorgen dat ze moeten vluchten.  Deze prentbriefkaart geeft daar eigenlijk geen bewijs voor want deze boeren zouden ook om een andere reden kunnen vluchten, er wordt hier een beeld geschetst dat de barbaren er voor zorgen dat zij moeten vluchten maar ze zouden ook aan het verhuizen kunnen zijn. (..)deze prentbriefkaart is een goed voorbeeld van misleidende propoganda omdat deze prentbriefkaart geen bewijs levert voor het beeld dat geschetst wordt.

Slide 9 - Diapositive

vraag 7    max 4p T2
 De communistiesche ideologie die je herkent in deze bron is, dat er allemaal spullen in het land liggen zoals een kroon die ze gaan weg werken omdat de communisten geen koning willen en zakken geld omdat ze geen eigenbezit meer willen want alles moet van iedereen zijn. Dit zijn communistische ideeën.

- De tekanaar is positief over de teokomts van de Sovjet-Unie, dit is te zien aan: dat er allemaal spullen op het land liggen zoals een kroon en zakken met geld iets wat de communisten niet wilde, daarom zie je de boer die dat allemaal gaat omploegen ofterwijl hij zorgt dat het onder de grond komt te liggen, daarmee wil de tekenaar zeggen dat ze dat weg gaan werken waardoor de grond weer plantbaar is en er weer nieuwe dingen gemaakt kunnen worden (een nieuwe betere Sovjet-Unie).

Slide 10 - Diapositive

vraag 8  Max 2p T2
Er waren twee partijen in de VS, voordat Roosevelt aan de macht kwam was er een President die geloofde dat het vanzelf wel goed zou komen en dat overheid niet zou moeten ingrijpen, maar Roosevelt was er zeker van: Er moets iets gebeuren  en dus kwam hij met de zogenaamde "New Deal". Hij drukte veel geld bij in de economie en zorgte voor meer werkgelegenheid. Door bijvoorbeeld de bouw van infrastructuur te stimuleren.

Slide 11 - Diapositive

vraag 9     max 4p T2
 Vredesverdrag van Versailles. Omdat er in dit Vredesverdrag stond dat Duitsland veel herstelbetalingen moest betalen, zich moest ontwapen en stukken grond moest afgeven waren de Duitsers er erg ontevrede over. Omdat dit hele harde regels zijn wat heel slecht is voor Duitsland en daarom waren alle Duitsers er boos over. Maar de NSDAP beloofde om zich niet aan dit Vredesverdrag te gaan houden. Hier waren veel Duitsers het  mee eens, dus daarmee verwerwen ze meer aanhang.

- Beurskrach. Door de Beurskrach kwam Duitsland in diepe economische crisis. Er waren bijvoorbeeld heel veel werklozen en er was geen geld. De Republiek van Weimar kwam niet met economische verbeteringen en daar waren de Duitsers heel boos over. De NSDAP beloofde dat ze gingen zorgen voor economische groei. Zo wilde de NSDAP er voor zorgen dat er meer arbeid kwam, zodat er veel minder werklozen zouden zijn. Dus hiermee verwerfde de NSDAP ook meer aanhang.

Slide 12 - Diapositive

vraag 10     max 2p T2
1. napoleon, congres van wenen 1815
2. uitroepen dte keizerrijk 1871
3. verdrag van versailles 1919
4. conferentie van Munchen 1938
5. molotov ribbentroppact 1939
6. conferentie van Jalta 1945

5,4,6,1,3,2

Slide 13 - Diapositive

vraag 11    max 4p T2
 de gebeurtenis dat de aanleding voor deze posters is de rijksdag brand. Hitler vond de Communisten hiervan de oorzaak dus zorgde hij ervoor dat de mensen in de communistische partij werden opgepakt.

- het politiek doel dat hitler hiermee wilde bereiken is een grote partij buiten spel zette zodat hitler meer Kans had op een 50% meerderheid zodat hij er een machtegings wet ingevoerd kon worden.

Slide 14 - Diapositive

vraag 12   max 4p T2
- De redevoering past bij het in de praktijk brengen van een totalitaire ideologie, want daarbij gaat het erom dat iedereen mee doet aan de oorlog en iedereen hetzelfde denkt en doet. Hitler wil dat alle jongens net zo lang in behandeling worden genomen totdat ze alleen nog maar denken wat Hitler wil.

- Chamberlain vond de redevoering verontrustend, want tijdens de conferentie van Munchen hadden Groot-Brittannie en Frankrijk toegezegd op dat Duitsland meer land mocht innemen om een oorlog te voorkomen. Door deze redevoering lijkt het toch alsof Hitler een oorlog wilt starten en daarom vindt Chamberlain het verontrustend, omdat ze er juist alles aan deden om geen oorlog te laten ontstaan.

Slide 15 - Diapositive

vraag 13          max. 2p T2
het verband dat bestaat tussen deze opdracht en het nazi-idee van de Volkgsgemeinschaft was dat er alleen sterke en gezonde mensen goed waren voor het land (het nazi-idee). Als je een zwakkeling was of in dit geval ongeneeslijk ziek dan werd je vermoord zoals ook in deze opdracht is weergegeven.

Slide 16 - Diapositive

vraag 14        2p
Duitsland wilde een twee fronten oorlog voorkomen, hierdoor zouden ze Rusland als vriend moeten houden, aangezien Rusland Duitsland als bedreiging zag wilden zij ook een vriendschap houden, ze sloten daarom het Molotov-ribben compact af, waarin ze Polen verdelen als ze dat land hadden overwonnen. Het kopje "Duitste overwinning en een Engelse nederlaag" slaat op dit troppact, omdat Engeland koste wat het kost een oorlog wilde voorkomen, maar het ze het niet ging lukken, omdat ze Duitsland gaan aanvallen als ze Polen binnen vallen, Hiermee verliest Engeland eigenlijk, omdat het ze niet gelukt is een oorlog te voorkomen en Duitsland krijgt hun zin, omdat ze Rusland te vriend hebben en Polen te pakken krijgen en daarom zegt het kopje dat Duitland wint. Daar slaat het kopje Duitland wint en Engeland verliest dus op en daarom heeft het met het molotovribbentropact te maken.

Slide 17 - Diapositive

vraag 15      max 2p T1/T2
Het doel was het creeeren van een groot Duits Rijk. Dit betekende voor het optreden in West-Europa dat ze zo snel mogelijk de landen wilden veroveren om zo een goed front te vormen en dit betekende voor Oost-Europa dat ze daar zo veel mogelijk wilden verspreiden.  (lebensraum)

In Oost-Europa traden de duitsers harder op want ze zagen deze mensen als een minderwaardig volk terwijl ze in west-europeanen broeders zagen die ze wilden betrekken bij de nazileer.

Slide 18 - Diapositive

vraag 16          max 2p  T2
Een mogelijke reden waarom dit echtpaar moest onderduiken was omdat zij mischien wel joden konden zijn en zij dus in gevaar waren tijdens de oorlog. Nog een reden zou kunnen zijn dat ze kritiek hebben gehad op het Duitse bestuur in Nederland. Hierdoor nu in levensgevaar zijn.

-Een reden waarom Oorthuys deze foto niet tijdens de Duitse bezetting maakte is omdat hij dan de plek van de onderduikers zou veraden.
-Een idealistisch motief van deze foto is om de Duitser in een verkeerd daglicht te zetten. Door het fotograferen hoe slecht deze mensen het tijdens de oorlog hadden.

Slide 19 - Diapositive