aanbouw in detail

Aanbouw in detail, welke details wijzigen nu?
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
BouwkundeMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Aanbouw in detail, welke details wijzigen nu?

Slide 1 - Diapositive

Na deze les weet je op welke details je moet letten als je een aanbouw moet bouwen.
Een aanbouw kun je op veel verschillende manieren detailleren.

Een aanbouw betekend meer leefruimte in huis wat voor meer woongenot zorgt.
Echter een aanbouw moet in detail goed uitgevoerd en berekend zijn om dat woongenot te optimaliseren.
Een aanbouw kan ervoor zorgen dat er minder daglicht binnen komt. Met name wanneer er veel bebouwing om het hoofdgebouw heen staat. Je kan er dan voor kiezen een extra daklicht te plaatsen. Een grotere ruimte vraagt ook om meer ventilatie. Dit bereik je door ventilatieroosters met een grotere capaciteit te plaatsen. Uiteraard moet er ook gekeken worden welke funderingsconstructie er noodzakelijk is. En moet de gevel daar waar hij wordt onderbroken opgevangen worden



Slide 2 - Diapositive

Aanbouw
Kijk naar de foto hiernaast wat zie je.
Waar denk je aan voor een geld besparende oplossing?
Een nieuwe woning kopen is zeker met de huidige prijzen erg duur. Om extra woonruimte te creëren kun je soms beter uitbouwen. Naast een aanbouw levert een dakkapel ook veel extra (leef) vloeroppervlak op.


Slide 3 - Diapositive

Opstandafwerking
Uitgangspunt voor een goede dak detaillering is de bepaling van opstand- en dakrandhoogte. Bij een gootconstructie moet de opstandhoogte bij opgaand gevelwerk (buitengevel in dit geval metselwerk) minimaal 50 mm hoger zijn dan de dakrand. Als dat niet past zul je in de dakranden extra overloopmogelijkheden moeten maken.
Loodslabbe ca 20 cm tegen het binnenblad opzetten.
Om te voorkomen dat het water zich verzamelt in een doorgezakte slabbe, Kun je ook een ondersteuning aanbrengen.
Lengtelassen in de slabben moeten waterdicht zijn.

Slide 4 - Diapositive

Problemen bij (loodslabbe) opstandafwerking 
Om capillaire zuiging te voorkomen is het noodzakelijk dat het voetlood minimaal 50 mm boven de kim wordt beëindigd. Om een goede detailafwerking te kunnen maken is het ook noodzakelijk dat de opstand voldoende hoog is (minimaal 50 mm boven aangrenzende dakranden).
Capillaire opzuiging van op het dak staand water als gevolg van te laag eindigende voetloodstroken.
Inwatering ten gevolge van scheurvorming in het voetlood, veroorzaakt door te lange voetloodstroken, slechte kwaliteit en/of hechting van het lood aan de dakbedekking.
Inwatering achter het voetlood langs, ten gevolge van een onjuiste aansluiting met het opgaande gevelwerk.
Inwatering door te lage opstanden.
inwatering door onvoldoende hoog opgezette dakbedekking.

Slide 5 - Diapositive

Dakrand aanbouw
Kijk naar de afbeelding hiernaast.
Wat zie je? Hoe zit het met de constructie?
Wat is de functie van een mastiekhoek?
Bij het leggen van dakbedekking (bitumen, epdm pvc) is de hoek die het dak maakt met het boeiboord 90 graden. De kans op beschadiging van de dakbedekking is met mastiekhoek een stuk kleiner dan zonder. Dit komt omdat de dakbedekking met mastiekrand meer glooiend verloopt naar de dakrand.


Slide 6 - Diapositive

Horizontaal detail aansluiting kozijn
Let erop dat je bij je aanbouw op eigen grond blijft. Er ontstaan veel buren ruzies door het zogenaamde bouwen over de kadastrale grens. Overleg ook met de buren als ja gaat bouwen. Buren zijn verplicht om jou toestemming te geven als je voor onderhoud en of renovatiewerkzaamheden tijdelijk vanaf hun perceel moet werken. Uiteraard in overleg. Pas ook de bouwtijden aan.
Je zult merken dat alle aannemers goed contact met omwonende willen hebben. Dit scheelt vaak veel gedoe. Omwonende kunnen bijvoorbeeld het vergunningstraject proberen te stagneren dit kost tijd en daarmee geld.

Slide 7 - Diapositive

Denk goed na over je nieuwe indeling
Verleg ook je hwa (hemelwaterafvoer) Denk goed na over je nieuwe indeling. Komt er voldoende licht binnen bij de nieuwe situatie? Welke extra ventilatie eisen levert de nieuwe indeling op? Een keuken heeft zwaardere eisen dan een bijkeuken zou je in eerste instantie zeggen, maar let op. Welke apparatuur/installaties plaats je in een bijkeuken? Sommige installaties vragen veel ventilatiecapaciteit maar produceren veel geluid waardoor je extra voorzieningen moet treffen om niet heel veel geluidoverlast te hebben van draaiende machines. Ook de scheidingswand tussen keuken en bijkeuken moet je minimaal 100 mm dik maken Naar buiten draaiende deuren leveren meer ruimte op dan naar binnen draaiende deuren. Je mag nooit over openbaar terrein draaien met deuren en of ramen let hierop bij je ontwerp.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Stalenbuispaal
Fundering met stalenbuispaal erg geschikt om deze methode toe te passen bij een aanbouw. (Kleine werkruimte, moeilijk bereikbare plaatsen, kan trillingsarm worden geplaatst)

Slide 10 - Diapositive

Hoe sluit je de stalen buispaal aan op de fundering?
Een stalenbuispaal is een heipaal welke opgebouwd word uit segmenten van stalen buizen die door middel van pulsen op diepte wordt gebracht. De stalen buis is de uitwendige wapening (blijft in de grond achter). De paal word samengesteld uit holle stalen segmenten welke op elkaar worden gelast. Elk segment is aan de bovenkant getrompt (verwijd) waardoor de buizen in elkaar geschoven kunnen worden. Wanneer de voet van de buispaal (die is afgeloten met een metalen deksel (bodemplaat) de draagkrachtige laag heeft bereikt word de paal volgestort met beton en voorzien van inwendige wapening. Het deel van de stalenbuissegment dat te ver boven het maaiveld uitsteekt word afgezaagd. De wapening word aan de bovenkant enigszins naar buiten gebogen om te voorkomen dat de wapening naar beneden zakt. De stekken van de wapening worden opgenomen in de nieuwe funderingsbalk.

Slide 11 - Diapositive

Werk nu verder aan project

Slide 12 - Diapositive