H5 Lezen - kritisch lezen

Kritisch lezen H5
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2

Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Kritisch lezen H5

Slide 1 - Diapositive

Vooraf
Kijk eerst het filmpje met de uitleg over kritisch lezen. Dit doe je bij Nieuw Nederlands Online. Daar kun je bij via Magister.

Slide 2 - Diapositive

Geloof niet alles wat je leest!
Kritisch lezen is in deze tijd, waarin we overspoeld worden met informatie, een ontzettend belangrijke vaardigheid. Door kritisch te kijken naar beweringen van anderen, loop je minder het gevaar gemanipuleerd te worden. Ook helpt het je beslissingen te nemen op basis van feiten en niet op zaken die gewoonweg niet waar zijn.

Slide 3 - Diapositive

Coronavirus

Slide 4 - Diapositive

Fake news = Nepnieuws
Vooral nu we midden in de coronacrisis zitten is het heel belangrijk om kritisch te kunnen lezen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb de afgelopen week ontzettend veel 'fake news' voorbij zien komen over het virus. Door alles zomaar te geloven, nemen mensen misschien beslissingen waarmee ze zichzelf of anderen in gevaar brengen. Ook kan er onnodige paniek ontstaan.

Slide 5 - Diapositive

Omgaan met fake news
1. Luister naar je gevoel en wees alert op nepnieuwstriggers. Bij enige twijfel: check de bron, datum, afbeeldingen en uitspraken.
2. Lees ook verhalen van tegensprekende bronnen. Zorg ervoor dat je nepnieuws niet klakkeloos accepteert, consumeert en deelt.
3. Denk goed na voordat je deelt. Informatie die je deelt zegt ook wat over jou.
4. Soms is ook de bron fake. Check dus altijd of die bron wel klopt.

Slide 6 - Diapositive

Hoax
Als ik niet zeker weet of iets echt is, maar mijn gevoel zegt me dat er iets niet klopt aan het bericht, dan ga ik op zoek op het internet of het misschien een hoax is. Hoax betekent nep, bedrog, oplichterij. Een ander Engels woord voor hoax is scam.
Op veel sociale media zijn hoaxes te vinden. Berichten die geplaatst worden om geld mee te verdienen of onrust te stoken.

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Lien

Waarom maken mensen nepnieuws?

In Nederland wordt vooral nepnieuws verspreid om geld te verdienen. Hoe meer mensen op een artikel klikken, hoe meer geld de makers krijgen vanwege de getoonde advertenties. En een pakkende, sensationele kop levert vaak veel ‘clicks’ op. En dus veel geld. We noemen dit clickbait. Ook maken mensen bewust nepnieuws om meningen te beïnvloeden, bijvoorbeeld in de aanloop naar verkiezingen.

Slide 9 - Diapositive

Waarom geloven we nepnieuws?

Door de vluchtigheid van sociale media is het niet altijd gemakkelijk om kritisch te kijken naar informatie. Als we een bericht zien hebben we daar gelijk onbewust een oordeel over. We zien gelijk of het interessant is. En ook oordelen we snel of iets waar is of niet.

Slide 10 - Diapositive

Ook nu.nl besteedt aandacht aan nepnieuws op sociale media. Klik op de link op de volgende dia.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Lien

Slide 13 - Diapositive

Hopelijk begrijp je nu hoe belangrijk het is om kritsch te lezen. Laat je niet van alles wijsmaken!

Slide 14 - Diapositive

Vragen?
Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Je kunt me bereiken via chat.google.com

Slide 15 - Diapositive