Littérature "L'après Guerre"

Le cours de français en ligne
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
FransMiddelbare schoolvwoLeerjaar 4

Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactif et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Le cours de français en ligne

Slide 1 - Diapositive

Programme d'aujourd'hui
- Retour en arrière
- Littérature: chapitre 8 L'après Guerre
- L'existentialisme
- Le féminisme
- Faire les exercices 1, 2, 3
- Terminer

BUT DU COURS: tu comprends les courants littéraires l'existentialisme et le féminisme. 

Slide 2 - Diapositive

Retour en arrière
Avant-hier: vous avez fait les exercices 9 et 10 du courant littéraire Modernisme.

Hier: vous avez travaillé indépendamment au projet culturel.

Slide 3 - Diapositive

Hoe ver ben je met het PO?

Slide 4 - Carte mentale

L'après Guerre
De 20e eeuw begon vol optimisme (La Belle Époque), maar hier kwam al gauw een einde aan door de twee wereldoorlogen. Men gaat nadenken over zinloos geweld en de zin van het leven in het algemeen. Men komt in opstand tegen de heersende orde en staat aan de basis van een culturele en seksuele revolutie van de jaren '60. 

Existentialisme & Feminisme

Slide 5 - Diapositive

L'existentialisme
De existentialistische filosoof Jean-Paul Sartre (1905-1980) vindt het belangrijk dat mensen voor zichzelf nadenken. Hij gelooft dat de identiteit of het lot van een mens niet van te voren vaststaat. Je hebt geen invloed op het verleden of de toekomst (pessimistisch), maar hij bedoelt het vooral als aansporing om te leven in het nu. Geluk kan alleen in het heden gevonden worden. 

Slide 6 - Diapositive

L'existentialisme
Vrijheid staat centraal voor de existentialist Jacques Prévert (1900-1977). Hij schrijft een gedicht over het proces van een schilderij. In dit schilderij wordt een vogel in een kooi neergezet, waar vervolgens overheen wordt geschilderd. Met de juiste, natuurlijke omstandigheden (bos, wind, etc.) kan de vogel 'uit het schilderij' ontsnappen, gaat de kooi als het ware open, zodat hij kan vliegen en vrij kan zijn. 

Slide 7 - Diapositive

Texte 1: Prévert
Fais l'exercice 1 aux pages 103 et 104. 

Slide 8 - Diapositive

Le féminisme

De existentialisten stellen dat mensen zich vaak laten leiden door wat anderen van ons vinden, in plaats van een authentieke persoonlijkheid te ontwikkelen. De feministen willen juist dat mensen loskomen van deze verwachtingen van anderen, door de heersende rolverdeling tussen mannen en vrouwen los te laten. Het idee om te gaan studeren en iets op te bouwen, in plaats van te trouwen en kinderen te krijgen, hoort bij het feminisme. In de jaren '60 gaan meisjes massaal verder leren en wordt de anticonceptiepil uitgevonden, waardoor ze meer zeggenschap krijgen over seksualiteit en gezinsvorming. 

Slide 9 - Diapositive

Le féminisme

Françoise Sagan (1935-2004) zet vraagtekens bij de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. In haar boek volgen we Cécile, die na de dood van haar moeder alleen met haar vader woont. Samen genieten ze van feestjes, vakantie en vrijheid. Op gegeven moment krijgt vader een nieuwe verloofde genaamd Anne, waar Cécile het niet goed mee kan vinden. 

Cécile, vader en Anne gaan op de koffie bij de moeder van het vriendje van Cécile (weduwe). Hier ontstaat ruzie tussen Cécile en Anne.

Slide 10 - Diapositive

Texte 2: Sagan
Fais les exercices 2 et 3 aux pages 105 et 106.

Slide 11 - Diapositive

Terminer
Volgende week dinsdag: 
Lever de eerste versie van het literatuurdossier in via Opdrachten (magister). Deadline: dinsdagavond 20:00 uur. Je maakt hiervoor: l'exercice 9 (texte 4, Proust) et l'exercice 10 (texte 5, Heuet) du Symbolisme au Modernisme: p.93 t/m p.96. L'exercice 1 (texte 1, Prévert) et les exercices 2 et 3 (texte 2, Sagan) de L'après Guerre p.101 t/m 106. 

Slide 12 - Diapositive