Burgerschap les 4

Thema 2
Hoofdstuk 2: Integratie
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
BurgerschapMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Thema 2
Hoofdstuk 2: Integratie

Slide 1 - Diapositive

Vandaag leer je:
  • Wat tolerantie is.
  • Wat het verschil is tussen segregatie, assimilatie en integratie.
  • Wat integreren in Nederland inhoudt. 

Slide 2 - Diapositive

Even herhalen.
Wat is een multiculturele samenleving?

Slide 3 - Question ouverte

Mensen uit verschillende culturen kunnen verschillende normen, waarden en gewoonten hebben. Het kan in een samenleving lastig zijn om met deze gewoonten om te gaan. 

Als normen, waarden of gewoonten van groepen in de samenleving heel verschillend zijn, begrijpen mensen elkaar soms minder goed (zorgt voor conflict).

Wetten en regels in een samenleving zijn gebaseerd op de normen en waarden van de dominante cultuur. Mensen uit andere culturen delen deze normen en waarden niet altijd en kunnen daardoor moeite hebben met sommige wetten en regels.

Slide 4 - Diapositive

Tolerantie
Tolerantie is het accepteren als mensen anders zijn of anders doen dan jij. 

Tolerantie betekent niet dat iedereen alles van elkaar hoeft te accepteren. Als iemand iets zegt of doet dat in strijd is met de regels die in een land gelden hoef jij dat niet te accepteren. 

Slide 5 - Diapositive

Segregatie
Er is sprake van segregatie als verschillende culturen gescheiden van elkaar leven. Mensen hebben dan bijna alleen maar contact met mensen uit hun eigen cultuur.

Voorbeeld: 'witte' en 'zwarte' scholen.

Slide 6 - Diapositive

Assimilatie
Assimilatie betekent dat mensen uit een bepaalde cultuur zich zo volledig mogelijk aanpassen aan de dominante cultuur. Bij assimilatie leren immigranten de gebruiken uit hun land van herkomst af en nemen ze de gebruiken van hun nieuwe land over.

Slide 7 - Diapositive

Integratie
Bij integratie nemen verschillende culturen kenmerken van elkaar over. Mensen uit verschillende culturen leren elkaar kennen en nemen elkaars gewoonten over. 

Voorbeeld: op school wordt niet alleen Sinterklaas, maar ook Diwali of het Suikerfeest gevierd.
Integratie is in Nederland de meest voorkomende manier om met cultuurverschillen om te gaan.

Slide 8 - Diapositive

De Nederlandse overheid probeert ervoor te zorgen dat immigranten die naar Nederland komen integreren in de Nederlandse samenleving. Hiermee wordt bedoeld dat ze zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur, zonder dat ze hun eigen gewoonten af hoeven te leren.

Om in de samenleving mee te kunnen doen moeten immigranten de Nederlandse taal leren, de cultuur leren kennen en zich aan de Nederlandse wetten en regels houden.

Slide 9 - Diapositive

Wanneer immigranten naar Nederland komen en de Nederlandse taal leren spreken of weten hoe bepaalde zaken in Nederland zijn geregeld noem je dit inburgering.

Inburgering is bedoeld om integratie mogelijk te maken, als mensen namelijk dezelfde taal spreken, samen werken of samen naar school gaan komen ze namelijk makkelijker met elkaar in contact.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Aan de slag
Maak vraag 1 tot en met 6 en de verwerkingsopdrachten. Je krijgt hier de rest van de les de tijd voor.

Slide 12 - Diapositive