Inspectie presentatie

Welkom
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
HandelMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Welkom

Slide 1 - Diapositive

Paul:
opzet presentatie delen
Start met praktische informatie om vervolgens daarna de toehoorders mee te nemen in de studentreis van de jr accountmanagers

kort voorstel presenterende collega's
Junior Accountmanager 

Crebo: 25132
Sector: Economie, Handel en Dienstverlening
Locatie: Heerhugowaard en Purmerend
Datum: 10 mei 2023

Slide 2 - Diapositive

Paul
Commerciële opleidingen
  • Junior Accountmanager (4) 
  • E-Commerce Specialist (4)
  • Commercieel medewerker (3)
  • Junior Manager Internationale handel (4)
  • Junior Manager Groothandel (4) 
  • Consulent Commerciële Arbeidsbemiddeling (4) 

Slide 3 - Diapositive

Paul:
welke opleidingen bieden wij in Purmerend 

Evelien:
aanvullend in HHW, commerciële opleidingen. 
Vanwege de wet doelmatigheid is er een geografische verdeling van de opleidingen en de betreffende locaties
Na start fusie wel opleiding waar?
Sterrolhouders Junior accountmanager 
  • Studentenzaken - Belen Fernandez
  • Onderwijskwaliteit - Michel Koopmans
  • Examinering - Eloy Braamhaar & Emmy Weijers
  • Internationalisering - Eloy Braamhaar
  • BPV - Danica Zewald
  • Voorzitter Commercie - Miranda Ketzer & Bianca de Jong
SKA2

Slide 4 - Diapositive

Bianca:
Wij hebben sterrolhouders die vanuit hun functie de regie houden op het onderwerp waar zij verantwoordelijk voor zijn. Zij doen dit voor beide locaties Hiermee zorgen wij dat wij kwaliteit kunnen borgen op de onderdelen Examinering, onderwijskwaliteit, studentzaken, internationalisering

Alle collega's zijn wel zelf verantwoordelijk voor het inrichten van hun onderwijs. Op beide locaties hebben wij voorzitters die de regie houden over de activiteiten binnen het team daarnaast leggen zij ook verbindingen tussen de verschillende collega's binnen de afdeling.
Studentreis Junior Accountmanager
Instroom
Motivatie
Effectieve lessen
Praktijkgericht onderwijs
BPV
Excellentie
Loopbaan & mentoraat
Gepersonaliseerd modulair onderwijs 

Slide 5 - Diapositive

Evelien: Doel van deze presentatie delen:
Wij nemen jullie mee in de studentreis van a tot z. En welke activiteiten wij doen om de studenten op te leiden tot burger, beroep en doorstroom.

De agenda is dus gebaseerd op student reis van instroom tot uitstroom zoals je kunt lezen op de sheet
Studentreis Junior Accountmanager - Instroom
Voorlichting: VMBO scholen, leerlingbezoekdagen, open dagen en algemene meeloopochtenden

Verbinding VMBO - MBO: Doorlopende leerlijn (pilot) en lokale verbinding 

Intake: Motivation meeting & welkomstdag



OP1
OP2

Slide 6 - Diapositive

Evelien: De studentreis start bij de instroom. Het is voor een toekomstige student belangrijk om een goed beeld te krijgen van de opleiding en hierdoor in staat een juiste keuze te maken. De activiteiten die wij uitvoeren hebben tot doel om vroegtijdige uitval van studenten te verminderen, aangezien de afgelopen jaren de VSV cijfers zijn toegenomen. 
Daarnaast willen wij aan de studenten  laten zien dat wij een goed alternatief zijn voor de havo om door te stromen naar het hbo. 

De instroomactiviteiten die wij doen bestaan uit drie pijlers. Algemene voorlichting, verbinding met het vmbo en intakes. 

De algemene voorlichtingsactiviteiten bestaan uit de jaarlijkse open dagen en voorlichting op vmbo scholen, leerlingbezoekdagen in N-H, waarbij de 4e jaars vmbo leerlingen uit N-H een van de 8 mbo instellingen bezoeken. 
We geven de toekomstige studenten maandelijks de mogelijkheid om bij ons een meeloopdag te volgen, waarbij zij door informatie en korte lessen een indruk krijgen van de opleiding. 

In hhw draaien wij een pilot, waarin wij met een van ons grootste toeleverancier een doorlopende leerlijn ontwikkelen. Vanuit onderzoek is gebleken dat leerlingen de overstap van vo naar het mbo als groot ervaren. Om de kwaliteit te waarborgen is er een projectleider aangesteld die samen met een beleidsadviseur SMART doelen maakt om dit op korte termijn te realiseren en te evalueren of deze samenwerking het beoogde resultaat behaald. Zodat we deze pilot ook kunnen uitrollen op de locatie Purmerend en binnen het Horizon. 

Voor een juist studiekeuzeadvies voor de student hebben wij intakes, motivation meetings en een welkomstdag voor de zomer. Iedere student die kiest voor de opleiding Junior accountmanager wordt uitgenodigd in de laatste week voor de vakantie om kennis te maken met zijn/haar klas en mentoren en krijgt naast praktische informatie ook nogmaals een beeld van de inhoud van de opleiding.  

natuurlijk zijn er ook studenten die ook bij aanmelding nog twijfelen over hun studie. Voor hen is het mogelijk om met onze loopbaanadviseur in gesprek te gaan voor een juiste studiekeuze advies, hierbij wordt er ook terugkoppeling gegeven aan de decaan van het vmbo.
Vanuit de Horizon enquete blijkt dat de studenten een goed beeld hebben van de opleiding en de juiste informatie hebben ontvangen voor aanvang van hun studie.  


Studentreis Junior Accountmanager - Motivatie

Introductieprogramma
Mentorgesprekken (HARPA)
Binding met klas & opleiding
Actieve lessen 
BSA punten
Ouderbetrokkenheid
Keuzedelenaanbod

OP1
OP3

Slide 7 - Diapositive

Paul: 
Binding met klas & opleiding (sociale aspect) -> onderzoek Susan
OP1
e: het onderwijsprogramma is afgestemd op de studentpopulatie en sluit aan bij het niveau van het kwalificatiedossier en de onderwijsbehoeften van de studenten
OP3: 
d: afstemming is zowel op (pedagogisch) ondersteuning als op uitdaging gericht, afhankelijk van de onderwijsbehoeften van groepen en individuele studenten.
e: het team plant en structureert zijn handelen met behulp van informatie die het over studenten heeft -> onderzoek Susan
h: het team creeert een pedagogisch en didactisch passend en stimulerend leerklimaat waardoor studenten actief en betrokken zijn
J: positieve verwachtingen en gerichte feedback

Eigen uitje bedenken -> loopbaan
Studentreis Junior Accountmanager - Effectieve lessen

Lesklimaat -> veiligheid
Klassenmanagement -> orde & structuur
Instructie -> Marzano & Lessonup
Afstemming -> signaalkaarten & differentiëren
Zelfregulerend leren -> reflecteren & regie nemen



OP1
OP3

Slide 8 - Diapositive

Bianca: 
Orde meer benoemen dat het ontwikkelpunt. Dat het vanuit de studenten ook benoemd wordt. 
De volgende stap waarin wij jullie willen meenemen vanuit de studentreis is effectieve lessen. Vanuit de job enquete en de HC enquete blijkt dat wij goed scoren op het geven van onze lessen.
De lessen zijn zo ingericht, dat dit de studenten in staat stelt om te leren en zich te ontwikkelen. 
In het mbo staat praktijk centraal, alleen bestaat onze opleiding grotendeels ook uit theoretische lessen. En daarin willen wij een stimulerend leerklimaat bieden die aansluit bij de onderwijsbehoefte van iedere student. 

Effectieve lessen starten met het juiste lesklimaat. Vanuit het horizon college enquete blijkt dat wij hoog scoren op veiligheid. 

Klassenmanagement: Om studenten te activeren in de les is het voor de student belangrijk te weten wat wij als docententeam van hen verwachten. Deze afspraken worden gedeeld met de studenten en regelmatig geevalueerd met de studenten en het team. We weten dat met orde en structuur studenten tot leren komen. De student kan van ons verwachten, dat inzichtelijk is welke onderwerpen er per les behandeld wordt en wat ze daarvoor moeten meenemen. Dit kunnen zij terugzien dmv studiewijzers in teams. Bij iedere uitnodiging voor toetsen en examens worden de instructies meegestuurd. 

Instructie
Om de kwaliteit van de lessen te waarborgen werken wij met het OUT model. (orientatie, uitvoering, terugkijkfase) En daarin vinden wij activerende werkvormen belangrijk. Een goed middel om deze kwaliteit voor iedere les te borgen is de les uit te voeren dmv is Lessonup. Hierin wordt gestimuleerd om alle fases van een goede les te doorlopen. Daarnaast is de les goed overdraagbaar naar andere docenten zodat iedere klas hetzelfde lesaanbod krijgt. 

Afstemming
Binnen de klas leren studenten op hun eigen manier. De mentor deelt met de lesgevende docenten signaalkaarten, waarop de extra ondersteuningsbehoeften van studenten inzichtelijk zijn. Zodat de docent zijn les hierop kan aanpassen.

Differentiëren vraagt binnen ons team nog de nodige aandacht vooral bij de beroepsgerichte vakken.
Vanuit AVO worden er instaptoetsen gedaan en ondersteunt het lesmateriaal de mogelijkheid om te differentiëren.

Door het gebruik van Lessonup kunnen studenten die om welke reden dan ook verzuimen in hun eigen tijd en vanuit huis zelf de gemiste kennis eigen maken. 

Zelfregulerend leren:
Wij vinden het belangrijk dat studenten dat wat ze leren in de theorie ook kunnen toepassen in de praktijk zodat ze ook het nut inzien van dat wat ze leren. Bij de praktijklessen is het opbouwen van een portfolio een belangrijk onderdeel van de les zodat zij ook kunnen reflecteren op hun eigen ontwikkeling.

Voor enkele vakken zoals commerciele calculaties hanteren wij een online leeromgeving waarin studenten zelf de regie hebben het aanleren van de stof door te versnellen, verdiepen of extra te oefenen. Dit geldt ook voor de AVO vakken die gebruik maken van de nu methode.



OP1:
d: samenhang toetsing en examinering
f: leerinhoud evenwichtig verdeeld over leerjaren
OP3:
b:effectieve leersituaties- > zie boven
c: onderwijsbehoefte van groep en individuele student
f: didactische keuzes -> onderwijs in lijn met kd. (misschien iets vertellen over keuzes vakken?)
g: verbinding tussen leren in de BPV en school (denk aan toevoegen les CRM)
h: stimulerend leerklimaat waardoor studenten actief en betrokken zijn (OUT fase, Lessonup zie boven)
i: dmv opdracht en uitleg kan student stof eigen maken (activerende werkvormen, lessonup)
Studentreis Junior Accountmanager - Praktijkgericht onderwijs

Strategische partners PDZ & Catch your talent
Gastlessen & Workshops
Dag van de Commercie 
Theorie koppelen aan praktijk - Vaardigheidslessen
BPV

OP-3
OP-5

Slide 9 - Diapositive

Bianca: 
Vanuit gesprekken met studenten blijkt dat zij praktijklessen het meest leerzaamst en leuk vinden. Dus koppelen van de theorie naar de praktijk. Dit doen wij met ondersteuning van het bedrijfsleven.  binnen onze afdeling hebben wij een partnerschip met CYT en PDZ wat inhoudt dat zij gastlessen en workshops geven maar ook meedenken in het aanbod van ons onderwijs. Daarnaast maken wij gebruik van onze netwerk voor het geven van workshops en gastlessen. door partners kunnen wij de ontwikkelingen goed volgen op de arbeidsmarkt en onze curriculum daarop aanpassen.

Wij vinden dat studenten een goede indruk moeten krijgen van de beroepsmogelijkheden in de regio die aansluiten op hun opleidingskeuze. Daarom leggen alle eerstejaars studenten een bedrijfsbezoek af waarbij de gastspreker ingaat op de functie die zijn kunnen uitoefenen voor stage of beroep. In de tweede en derde leerjaar staat de dag van de commercie meer in het teken van binding met school en de klas waarbij de activiteiten wel een verlengende zijn van de beroeps specifieke vakken.

Naast actieve bijdrage van het bedrijfsleven hebben wij in onze curriculum praktijklessen opgenomen waarbij zij algemene vaardigheden leren zoals telefoon opnemen, presenteren, hoe gedraag je je in een zakelijke omgeving.

Uiteraard is stage bij ons een belangrijk onderdeel van de opleiding. De vaardigheidslessen (en uiteraard de theoretische lessen) die wij bieden sluiten goed aan bij de werkzaamheden die zij op hun stage moeten uitvoeren. Mijn collega Paul vertelt jullie graag wat wij doen ter voorbereiding op en tijdens een stage.

OP1
e: afgestemd op studentpopulatie
OP3
g: verbinding tussen leren in de BPV en school
h: stimulerend leerklimaat
OP5
a: leeractiviteiten dragen bij aan ontwikkeling van competenties en vaardigheden 
Studentreis Junior Accountmanager - BPV
BPV voorbereidingslessen
PVB begeleidingslessen 
BPV bezoeken


Pilot: kickoff bijeenkomst praktijkopleiders
OP5

Slide 10 - Diapositive

Paul: PVB begeleidingslessen (kerntaak lessen)
Complexe opdrachten -> andere volgorde
Kerntaak 2 -> voorbereiding salespraktijk
Kerntaak 3 -> CRM
Wij scoren matig op BPV en hebben nu de volgende aanpassingen dit gedaan ->
Betrokkenheid van stagebedrijven verhogen door kickoff basisdeel net als profieldeel
Profieldeel online vragenuur tijdens fulltime stage
Hersteluren kerntaken

OP5
a: leeractiviteiten die bijdragen aan ontwikkelen van competenties en vaardigheden -> in BPV voorbereidingslessen
b: voorbereiding en keuze BPV bedrijf -> BPV voorbereidingslessen
c: praktijkovereenkomst
d: begeleiding studenten -> bezoeken en aftrap kerntaken vanaf dit leerjaar
e: hoogte functioneren student en stuurt bij
f: BPV positief beoordeling afronden -> examens worden in school afgenomen
g: zorgt voor erkende stageplaatsen
Studentreis Junior Accountmanager - Excellentie
  • Cambridge Engels
  • Doorstroming niveau
  • Maatwerk 
  • Masterclass Catch your Talent
  • Internationale projecten
  • Buitenland stage
OP1
OP3

Slide 11 - Diapositive

Evelien:
Iedere student heeft zijn eigen leerbehoeften in zijn of haar reis binnen het mbo. Daarom bieden wij de studenten de mogelijkheid om binnen het Horizon college en onze afdeling om te verbreden of te verdiepen. Dit aanbod geldt voor iedere student, ongeacht zijn prestaties. Om hem/ haar uit te dagen het maximale uit zichzelf  te halen. 

We zien dat een aanbod buiten het curriculum stimulerend werkt, wat de motivatie tot school verhoogd. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn Cambridge Engels, het versneld doorstromen van niveau 3 naar niveau 4 en maatwerk mogelijkheden om versneld de studie af te ronden door eerder stage te lopen. 

Verbreding van de opleiding is mogelijk door ervaring op te doen in het buitenland. Hier hebben wij jaarlijks diverse internationale projecten voor binnen het Horizon College. 

OP1
e: onderwijs afgestemd op studentenpopulatie - sluit aan bij onderwijsbehoeften student
OP3
d: pedagogische ondersteuning/uitdaging afhankelijk van onderwijsbehoeften
g: verbinding tussen leren in BPV en school
h: stimulerend leerklimaat
j: docent heeft positieve verwachtingen van student en feedback op leerproces
Studentreis Junior Accountmanager - Loopbaan & mentoraat
Loopbaan 
Burgerschap
Loopbaanactiviteiten tijdens Sales- en AM praktijk
Doorstroom HBO en/of arbeidsmarkt
Excursies
Expertisecentrum (Studenten Informatie Punt - STIP)

Begeleiding langstudeerders


OP1
OP2

Slide 12 - Diapositive

Paul: Loopbaan (HARPA mentorgesprek, groepsvorming, informatie OER delen, Boek impact for you)
Excursies -> zelf bedenken
Doorstroom HBO van JOB 2,6 en gaat naar HC enquete naar 2,9
OP1
a: studenten opleiden tot burger, beroep, doorstroom
c: generieke competenties voor loopbaan en burgerschap verwerven -> vakleer

OP2
e: voortgangsbegeleiding
-Harpagesprekken, BSA voortgang maar ook met het team nml studentenbespreking
f: gelijke kansen -> ondersteuning STIP, signaalkaarten, herkansingslessen, lesson up, leermiddelen die niet gebruikt worden mogen ze terug sturen. Licentie wordt gebruikt.
OP3
d: ondersteuning/uitdaging afhankelijk van onderwijsbehoeften -> versnellen/maatwerk
e: plant en structureert handelen met behulp van informatie over studenten -> signaalkaarten
j: positieve verwachting van student en feedback op leerproces
Grote doorstroom HBO
Wat komt u tegen in uw reis
Roosterwijzigingen
Orde
Ook verwijzen naar TAP
BPV wat gaan wij hierover vertellen

Slide 13 - Diapositive

Paul: Loopbaan (HARPA mentorgesprek, groepsvorming, informatie OER delen, Boek impact for you)
Excursies -> zelf bedenken
Doorstroom HBO van JOB 2,6 en gaat naar HC enquete naar 2,9
OP1
a: studenten opleiden tot burger, beroep, doorstroom
c: generieke competenties voor loopbaan en burgerschap verwerven -> vakleer

OP2
e: voortgangsbegeleiding
-Harpagesprekken, BSA voortgang maar ook met het team nml studentenbespreking
f: gelijke kansen -> ondersteuning STIP, signaalkaarten, herkansingslessen, lesson up, leermiddelen die niet gebruikt worden mogen ze terug sturen. Licentie wordt gebruikt.
OP3
d: ondersteuning/uitdaging afhankelijk van onderwijsbehoeften -> versnellen/maatwerk
e: plant en structureert handelen met behulp van informatie over studenten -> signaalkaarten
j: positieve verwachting van student en feedback op leerproces
Grote doorstroom HBO
Gepersonaliseerd modulair onderwijs
* Vergroten van motivatie door autonomie

* Aanpak

Slide 14 - Diapositive

Bianca
Doordat de toekomst van het MBO verandert waarin leven lang leren centraal staat is het voor onze afdeling belangrijk goed onderwijs te blijven aanbieden die aansluit op de persoonlijke leerbehoeften van de student en de arbeidsmarkt. 

Dit maakt dat wij ons bezig houden met het inrichten van gepersonaliseerd modulair onderwijs. Toevallig valt dit net samen met de invoering van de nieuwe kd's binnen commercie.

Door gepersonaliseerd leren zal de autonomie van de student vergroot worden doordat hij/zij zelf zijn studiereis kan inrichten. Dit maakt dat wij ook onze kleine opleidingen binnen Commercie kunnen blijven aanbieden en daardoor breed aanbod kunnen blijven bieden voor alle studenten. Uit onderzoek blijkt dat dit motiverend is en het studiesucces bevordert.

De stappen die als afdeling Commercie hebben genomen om richting dit nieuwe onderwijs te gaan zijn het betrekken van de huidige student, het bedrijfsleven en de vakdocenten. Wij hebben alle partijen gevraagd wat zij graag terug willen zien in ons onderwijs. Op basis daarvan zijn wij ons nieuwe curriculum aan het inrichten. 

Vanuit de feedback van alle partijen zijn wij als team tot de volgende visie gekomen.

Slide 15 - Diapositive

Burger
Beroep
Doorstroom
 deel is van de wereld