Mentorles: Presenteren

Mentorles: Presenteren
Met een Pecha Kucha
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesMiddelbare schoolvmbo b, k, tLeerjaar 2

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Mentorles: Presenteren
Met een Pecha Kucha

Slide 1 - Diapositive

Ik MOET een PowerPointpresentatie hebben als ik een presentatie ga houden
A
JA
B
NEE

Slide 2 - Quiz

Tegenwoordig lijkt een PowerPoint-presentatie zo’n beetje de standaard, de norm. We zijn gewend geraakt aan iemand die presenteert voor een groot digibord met teksten en plaatjes, soms zelfs filmpjes, in allerlei huisstijlen en van meer tot minder professioneel in elkaar gezet …

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Vidéo

Pecha Kucha (spreek uit: petsja-koetsja)
Een andere manier van presenteren is Pecha Kucha. 
Een Pecha Kucha presentatie is een uitdaging. En zeer geschikt voor beelddenkers. Je maakt in een Pecha Kucha presentatie namelijk gebruik van 20 afbeeldingen, die ieder 20 seconden lang in beeld komen. Aan de hand van dit template vertel je je verhaal.

Slide 5 - Diapositive

Kort en krachtig
Het concept van de Pecha Kucha werd in 2003 bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokio. Doordat de presentaties 6 minuten en 40 seconden lang zijn, dwingt het de spreker tot kort en krachtig de kern van haar verhaal te verwoorden.
 

Vanuit Japan heeft de Pecha Kucha zich inmiddels 
overal over de wereld verspreid.


Slide 6 - Diapositive

Maar hoe gaat dat Pecha Kucha in zijn werk en waar moet je vooral op letten?

Slide 7 - Diapositive

Tip 1- Bedenk welke boodschap jij via de Pecha Kucha wil overdragen

Altijd belangrijk als je een presentatie wilt houden: wat wil jij vertellen? Wat wil je laten zien? De plaatjes komen later wel. Bedenk je hoofditem.  

Slide 8 - Diapositive

Tip 2- Wat wil jij dat je publiek onthoudt?
Als je weet waarover je het wilt hebben, denk dan na wat jij jouw publiek wilt meegeven. Als ze jouw presentatie gezien en gehoord hebben, wat moeten ze dan aan iemand anders doorvertellen? Gebruik dat als kern-item waarmee alle stukjes van je verhaal te maken hebben.

Slide 9 - Diapositive

Tip 3- Deel je boodschap op in 20 sub-stukjes
Deel je hoofditem op in korte stukjes. Bedenk dat je introductie-middenstuk-conclusie hebt en hoe wil je dat verdelen over de 20 stukjes? Zorg dat de substukjes allemaal te maken hebben met je hoofditem en dat waarvan jij wilt dat je publiek onthoudt.

Slide 10 - Diapositive

Tip 4- Gebruik persoonlijke foto’s, liever geen stockfoto’s
Stockfoto’s zijn mooi gemaakt, maar zijn duidelijk foto’s uit een systeem. Persoonlijke foto’s spreken mensen vaak meer aan, ze kunnen jou plaatsen in je verhaal en maken makkelijker connectie met je als ze iets van je herkennen. Ze onthouden zo trouwens ook meer. Probeer dus om zoveel mogelijk persoonlijke, zelfgemaakte foto’s te gebruiken.

Slide 11 - Diapositive

Tip 5- Gebruik stukjes verhaal, ervaringen
Zoals al eerder gezegd, mensen onthouden iets waarmee ze zich kunnen verbinden. Feiten en cijfers zijn onpersoonlijk, maak er een verhaal van, iets dat je meegemaakt hebt, waaraan mensen de feiten en cijfers kunnen koppelen. Dan wordt het onthouden ervan ook veel makkelijker voor ze.

Slide 12 - Diapositive

Tip 6- Wees zelf een actieve verteller
Een actieve verteller heeft binding met het onderwerp en draagt met enthousiasme deze binding over op het publiek. Gebruik je lichaam, stem, mimiek en betekenisvolle bewegingen en gebaren tijdens het vertellen van je verhaal. Met je actieve uitstraling trek je de aandacht en is het voor je publiek fijn om naar je te kijken en te luisteren.

Slide 13 - Diapositive

Tip 7- Gebruik betekenisvolle gebaren
Mijn expertise als leraar Nederlandse gebarentaal: zet doeltreffende, betekenisvolle gebaren in tijdens het vertellen van je verhaal. Maak je verhaal driedimensionaal, maak zichtbaar of iets groot of klein is, of er meerdere partijen zijn, laat het zien in de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Slide 14 - Diapositive

Tip 8- Bereid je voor
Elke presentatie is gebaat bij een goede voorbereiding. Oefen je presentatie een aantal keer hardop voor jezelf. Kijk of het lukt om per dia slechts 20 seconden te praten. Maak een tijdlijn voor jezelf, waarin je in ieder geval 3 tot 4 keer de presentatie oefent, voorafgaand aan de werkelijke presentatie.

Slide 15 - Diapositive

Tip 9- Haal diep adem, ontspan
Voordat je begint: neem even pauze als je voor je publiek staat. Haal adem, kijk de mensen aan, ontspan en begin dan met je presentatie. Begin vanuit rust, dat zorgt voor ontspanning bij jezelf met als gevolg dat je dat ook uitstraalt naar anderen.

Slide 16 - Diapositive

Een Pecha Kucha goed inzetten en overbrengen is een uitdaging. Net als elke presentatie is een goede voorbereiding belangrijk. Een goede presentatie schud je niet zomaar uit je mouw. Daar is aandacht voor nodig; voor de inhoud en voor de uitvoering.

Slide 17 - Diapositive

Aan de slag
- maak een presentatie
- onderwerp naar keuze
- minimaal 5 minuten
- de klas gaat je beoordelen
                 - inhoud 
                 - manier van presenteren
- geen voldoende = herkansing in terugkom week

Slide 18 - Diapositive