Economie: Crypto

Economie: Crypto
1 / 25
suivant
Slide 1: Diapositive
BedrijfseconomieHBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 25 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Economie: Crypto

Slide 1 - Diapositive

Wat weet jij al over crypto?

Slide 2 - Carte mentale

Wat is een cryptomunt?
  • Een cryptomunt is een virtuele munteenheid. Vergeet muntstukken en bankbiljetten ... Een cryptomunt bestaat uitsluitend digitaal.
  • Cryptomunten worden verhandeld via een deelsysteem dat steunt op autonome onlinedatabanken.
  • De markt van cryptomunten wordt niet gereguleerd door een centrale bank of financiële instelling. Een klassieke munt wel.
  • Cryptomunten worden niet als officiële betaalmiddelen beschouwd.

Slide 3 - Diapositive

Hoe werkt een cryptomunt precies?



Alle cryptovaluta steunen op het blockchain-principe.

Ken jij dit al? 

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Kan jij in eigen woorden uitleggen wat 'de blockchain' is?

Slide 6 - Question ouverte

Blockchain
Een beveiligde databank die de hele transactiegeschiedenis van zijn gebruikers bevat. Die transactiegegevens worden in realtime bijgewerkt en opgeslagen in een immens computernetwerk. De naam zegt het zelf: een blockchain slaat alle transactiegegevens op in ‘blokken’ die aan elkaar geketend worden.

Slide 7 - Diapositive

Sleutels
 Alle cryptomunten krijgen een adres. Dat heb je nodig om de cryptomunten te gebruiken. Zie dit als een bankrekeningnummer, dit is je publieke sleutel. hiermee kan jij cryptomunten ontvangen. Wil je cryptomunten van jouw adres naar een ander adres sturen? Dan moet je die transactie bevestigen met een privésleutel. Zie het als een persoonlijke pin- of verificatiecode.


 In ‘t kort: met een publieke sleutel kan je cryptomunten ontvangen, met een privésleutel kan je zelf transacties verrichten.

Slide 8 - Diapositive

Crypto ontvangen.
A
Privésleutel
B
Publieke sleutel

Slide 9 - Quiz

Crypto versturen.
A
Privésleutel
B
Publieke sleutel

Slide 10 - Quiz

Welke cryptomunten bestaan er?

Sinds 2009 schoten nog heel wat cryptomunten als paddenstoelen uit de grond.  
 naast verschillende cryptomunten bestaan er ook verschillende blockchains.

Slide 11 - Diapositive

Coin
In principe kan elke virtuele munt met een eigen blockchain een coin genoemd worden. De bekendste coin is zonder twijfel de bitcoin. Die maakt gebruik van de eigen Bitcoin-blockchain. Ook de ether wordt vaak een coin genoemd en maakt gebruik van de Ethereum-blockchain. 

Slide 12 - Diapositive

Bitcoin
Ethereum

Slide 13 - Diapositive

Stablecoin
Een stablecoin, zoals de tether, is een cryptomunt die aan een traditionele munteenheid is gekoppeld, zoals de euro of de dollar. De waarde van zo’n stablecoin volgt normaal gezien de waarde van die munteenheid.

Slide 14 - Diapositive

Voorbeeld stablecoin: Tether

Slide 15 - Diapositive

Memecoin
De dogecoin of de shiba inu zijn daar voorbeelden van: twee cryptomunten die eerst als grap in het leven werden geroepen, als ode aan het hondenras Shiba Inu. Deze cryptomunten werden al snel megapopulair.

Slide 16 - Diapositive

Welke memecoin is dit?
A
Dogecoin
B
Freddycoin
C
Robincoin
D
Catcoin

Slide 17 - Quiz

Hoe kom je aan een cryptomuntadres?
Daarvoor kan je terecht op specifieke websites. Eenmaal je een adres hebt aangemaakt, kan je cryptomunten kopen via een cryptohandelsplatform. Daar moet je een account aanmaken, je identiteit bevestigen en een betaalmiddel kiezen.


Slide 18 - Diapositive

Waar koop je veilig cryptomunten?
 
In België bestaan er cryptohandelsplatformen waar je deze kan aankopen. Voor aanbieders die in België gevestigd zijn, gelden sinds 1 mei 2022 specifieke regels voor diensten met cryptovaluta. Vóór je tot een aankoop overgaat, win je dus best info in over dat cryptohandelsplatform en ga je na waar het platform is gevestigd. But remember: de beveiliging van een cryptohandelsplatform is nooit 100 % waterdicht.

Slide 19 - Diapositive

Heb jij al cryptomunten gekocht?
A
Ja
B
Nee

Slide 20 - Quiz

Nog minderjarig?

In de praktijk controleren de handelsplatformen de leeftijd van de kopers niet, waardoor ook personen jonger dan 18 jaar cryptomunten kunnen aanschaffen. Wees echter op je hoede, zeker als het om cryptovaluta gaat. Vóór je cryptomunten koopt, praat je er best eens over met je ouders of een andere persoon die je kunt vertrouwen, of je nu al meerderjarig bent of niet. Weet ook dat je ouders mogelijks kunnen opdraaien voor verliezen als je minderjarigbent.

Slide 21 - Diapositive

Je cryptomunten inruilen voor cash?
Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het valt moeilijk te achterhalen waar cryptomunten precies vandaan komen. Crypto’s worden vaak door criminelen gebruikt voor illegaal verkregen geld wit te wassen. Aangezien banken een hele reeks verplichtingen moeten vervullen in de strijd tegen witwaspraktijken, kan het wel eens ingewikkeld worden wanneer jij jouw cryptomunten wilt omruilen voor een klassieke munteenheid en de bank niet aan al die verplichtingen kan voldoen. Het beleid rond risicobeheer verschilt bovendien van bank tot bank.

Slide 22 - Diapositive

Slide 23 - Vidéo

Ken jij andere manieren om te investeren?

Slide 24 - Carte mentale

Onderzoek nu deze investeringsmanieren!

Open een word document. 
Schrijf op welke investeringsmanier jij zou hanteren. 
Leg uit hoe dit werkt. 
Leg uit waarom  je voor deze manier zou kiezen. 

Slide 25 - Diapositive