Kinderen op de Vlucht AI

Wie zijn we
Wij zijn een wereldwijde beweging van meer dan 
7 miljoen mensen die strijden tegen onrecht. In meer dan 150 landen voeren we actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. Ons werk beschermt en versterkt mensen – van het afschaffen van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, en van het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen tot het strijden tegen politiek geweld en vervolging. Dit doen we al meer dan vijftig jaar. 



1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

Éléments de cette leçon

Wie zijn we
Wij zijn een wereldwijde beweging van meer dan 
7 miljoen mensen die strijden tegen onrecht. In meer dan 150 landen voeren we actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. Ons werk beschermt en versterkt mensen – van het afschaffen van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, en van het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen tot het strijden tegen politiek geweld en vervolging. Dit doen we al meer dan vijftig jaar. 



Slide 1 - Diapositive

Amnesty International
Het begon allemaal 1961, In  een Londense metro las de Britse advocaat Peter Benenson dat twee Portugese studenten waren gevangengezet omdat ze een dronk op de vrijheid uitbrachten. Hij besloot tot een internationale actie voor de vrijlating van gewetens- gevangenen. Hij schreef een artikel voor de krant The Observer waarin in hij opriep tot actie. Wat begon met de verontwaardiging van één man, groeide uit tot een wereldwijde beweging die miljoenen mensen op de been brengt.

Slide 2 - Diapositive

Mensenrechten
Amnesty International komt wereldwijd op voor mensen-, kinder- en vluchtelingenrechten. Deze rechten zijn o.a. vastgelegd in deze 3 verdragen: 
- De Universele verklaring van de Rechten van de Mens
- Het VN-Kinderrechtenverdrag
- Het VN-Vluchtelingenverdrag

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Vidéo

De Universele verklaring van de Rechten van de Mens ontstond
A
Na WOI in 1919
B
Tijdens de oprichting van Amnesty International rond 1961
C
De UVRM werd in 1947/1948 opgesteld en op 10 december 1948 aangenomen door de VN
D
Na WOII, in 1945, werd de UVRM door alle landen van de wereld ondertekend.

Slide 5 - Quiz

Wie is er primair verantwoordelijk voor het bevorderen en bewaken van mensenrechten?
A
De Overheid
B
Iedereen, regering, individu of maatschappelijk orgaan.
C
Amnesty International en andere maatschappelijke organisaties
D
Elk individu

Slide 6 - Quiz

Bijna 60 miljoen mensen zijn op de vlucht. Steeds meer vluchtelingen komen naar Europa. Dat komt voor een groot deel door de situatie in het Midden-Oosten, met de oorlog in Syrië en de opkomst van Islamitische Staat (IS). 
Door de recente aanval van Rusland op Oekraïne zijn daar nog veel meer bij gekomen. Er zijn vier soorten redenen waarom mensen gedwongen zijn hun land te verlaten:
WAAROM VLUCHTEN MENSEN?

Politieke redenen:  oorlog, geweld, onderdrukking
Sociale redenen:  geloof, afkomst, huidskleur, seksuele oriëntatie
Economische redenen:  armoede, werkloosheid
Ecologische redenen:  overstroming, vulkaanuitbarsting, aardbeving, orkaan

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

VLUCHTELINGEN, MIGRANTEN EN ASIELZOEKERS
Elke dag nemen overal ter wereld mensen de moeilijkste beslissing in hun leven: ze besluiten hun huis en naasten te verlaten vanwege onderdrukking, uit angst voor vervolging of in de hoop elders een beter leven te kunnen leiden. Wereldwijd zijn naar schattingen van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR in 2021 zo’n 84 miljoen mensen op de vlucht. Van hen hebben circa 34 miljoen mensen hun land verlaten. Vluchtelingen en asielzoekers zijn kwetsbaar. Daarom hebben zij bescherming nodig. Amnesty zet zich ervoor in dat vluchtelingen en asielzoekers een goede behandeling krijgen en dat hun rechten niet worden geschonden.
Iemand die naar een ander land verhuist, is een migrant. Maar wat is het verschil tussen een vluchteling en asielzoeker? Deze benamingen komen veel voor in het nieuws, maar wat houden ze in? En welke rechten hebben zij?

Slide 9 - Diapositive


Een VLUCHTELING is iemand die in zijn eigen land terecht bang is voor vervolging of geweld.

-  Vluchtelingen moeten niet gedwongen worden teruggestuurd naar een land waar ze het risico 
lopen het slachtoffer te worden van mensenrechtenschendingen.
- Vluchtelingen moeten niet gediscrimineerd worden.
- Vluchtelingen moeten toegang hebben tot werk, huisvesting en onderwijs.
- Vluchtelingen moeten zich vrij kunnen bewegen en hun eigen identiteit en reispapieren kunnen behouden.
 



Een ASIELZOEKER  is iemand die de bescherming van een ander land inroept, maar nog geen verblijfsvergunning heeft gekregen. 

- Asielzoekers hebben het recht om asiel aan te vragen in een ander land
- Asielzoekers moeten niet teruggestuurd worden naar een land waar ze gevaar lopen.
- Asielzoekers moeten toegang hebben tot een eerlijke en effectieve asielprocedure, en als ze worden teruggestuurd moet dat op een veilige en waardige manier gebeuren.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

VLUCHTELINGEN, MIGRANTEN EN ASIELZOEKERS
Mensen die om economische of ecologische redenen naar een ander land gaan, zijn officieel géén vluchtelingen.  Deze mensen noem je migranten, zoals alle mensen die van het ene naar het andere land verhuizen.  Mensen die naar een ander land gaan omdat ze aan armoede willen ontsnappen, of omdat hun huis door een aardbeving is vernield, hebben het natuurlijk ook moeilijk. Migranten mogen zich alleen in een ander land vestigen als ze daarvoor van dat land toestemming hebben gekregen. 

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Iemand die in een land bescherming zoekt en een asielverzoek heeft ingediend, maar (nog) niet is toegelaten.
Iemand die geen nationaliteit heeft, en dus ook geen overheid die bescherming biedt.

Iemand die verhuist van het ene land naar het andere.
Iemand die zonder verblijfsrecht in een land woont.
Iemand die uit terecht angst voor vervolging wegens ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het horen bij een bepaalde groepering, naar een ander land is gegaan. Nederland mag deze personen niet terugsturen naar het land waar ze gevaar lopen.
Vluchteling
Asielzoeker
Staatloze
Ongedocumenteerde
Migrant

Slide 14 - Question de remorquage

Wat als… een stormvloed Nederland verzwelgt? 
Het is zover. Jarenlang zijn we gewaarschuwd voor de gevolgen van de klimaatverandering.  De zeespiegel is nu dusdanig gestegen dat de dijken het begeven hebben tijdens de zware storm die over het land raast.  Ook in België, Noord-Duitsland en Denemarken staat alles onder water.  Een ramp volstrekt zich langs de gehele Atlantische- en Noordzee kusten. Miljoenen mensen hebben huis en haard verlaten en zijn vertrokken naar veiliger gebied. Ook jij moet vluchten en alles en iedereen achterlaten. Er is geen tijd meer te verliezen.
Vraag 1: Naast een haastig gesmeerde boterham en wat schone kleren kun je nog 3 dingen meenemen in je rugzak. Welke zijn dat?
Vraag 2: Je moet naar een veilig land .  Je reis is lang en gevaarlijk. Welke problemen kom je tegen?
Vraag 3:  Je bent aangekomen in vluchtelingenkamp Saricam, Turkije. De omstandigheden zijn slecht.  Waar heb je behoefte aan? Noem er 5.

Slide 15 - Diapositive

SUCCESSEN VAN AMNESTY INTERNATIONAL.

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties hebben geregeld succes: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.
Datum: 24 maart 2023
Iran vernietigt doodvonnis twee vrouwen 
Datum: 10 maart 2023
In Chili is onderzoek heropend tegen agenten die demonstrant mishandelden
Datum: 10 maart 2023
In de Amerikaanse staat Texas is executiedatum terdoodveroordeelde ingetrokken
Datum: 14 februari 2023
Gerechtshof verbiedt etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee

Slide 16 - Diapositive

KOM IN ACTIE!  
Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. 
Zonder jouw steun is onze strijd niet mogelijk. Help mensen in nood: teken onze petities, stuur direct online een brief naar de autoriteiten of een kaartje aan een gevangene. Of help ons mee als vrijwilliger op kantoor of in het land.

Meer doen?
Wil je meehelpen op een festival, zelf iets organiseren, of meedoen met een collecte? Er zijn allerlei manieren om je in te zetten voor mensenrechten. Word vrijwilliger of word lid.

www.amnesty.nl

Slide 17 - Diapositive