Praktische_opdracht_media-uitingen03

Wat heb je geleerd?
Een media-uiting is een manier waarop je een medium gebruikt om je boodschap over te brengen.

Media-uitingen kiezen
 vier punten:
  • functionaliteit
  • financieel effect
  • milieueffect
  • duurzaamheid van de media-uiting
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
Dienstverlening en ProductenMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 3,4

Cette leçon contient 17 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 200 min

Éléments de cette leçon

Wat heb je geleerd?
Een media-uiting is een manier waarop je een medium gebruikt om je boodschap over te brengen.

Media-uitingen kiezen
 vier punten:
  • functionaliteit
  • financieel effect
  • milieueffect
  • duurzaamheid van de media-uiting

Slide 1 - Diapositive

Communicatieschema

Slide 2 - Diapositive

Functies media-uitingen
Media-uitingen kunnen voor verschillende doelen ingezet worden. Je kunt er verschillende dingen mee bereiken. Daarom zeggen we: media-uitingen hebben verschillende functies. Deze functies zijn:
  • informeren
  • amuseren
  • overtuigen
  • verkoop bevorderen
  • promoten.
Dit kan via traditionele media en/of via social media.



Je kunt een media-uiting gebruiken om mensen bepaalde informatie te geven. Je gebruikt een media-uiting dan om te informeren.


 

Via de voorgaande poster krijgen leerlingen informatie over koffiesoorten. De media-uiting ‘poster’ wordt gebruikt om te informeren.

Een voorbeeld van informeren op social media is een nieuwsbericht dat gedeeld wordt door een journalist.


Maar ook de politie kan via Twitter of Facebook mensen informeren, bijvoorbeeld over een inbraak of ongeluk in de buurt. LinkedIn is een voorbeeld van een social medium dat door bedrijven veel gebruikt wordt om informatie over het bedrijf te geven.

Amuseren

Je kunt een media-uiting ook gebruiken om mensen plezier te laten hebben. Je kunt mensen erom laten lachen. Je gebruikt een media-uiting dan om te amuseren.


Hier wordt de media-uiting ‘ansichtkaart’ gebruikt om te amuseren.
Soms gebruiken bedrijven op social media ook grappige filmpjes om hun producten of diensten te promoten. Maar er zijn ook accounts voor social media die alleen maar de functie hebben om mensen te amuseren. Social media waarmee makkelijk filmpjes of afbeeldingen gedeeld kunnen worden, zoals Facebook, Twitter of Instagram, kunnen daarvoor eenvoudig gebruikt worden.


Overtuigen

Je kunt een media-uiting gebruiken om mensen jouw mening te vertellen of om ze aan te sporen een bepaalde actie uit te voeren. Je gebruikt een media-uiting dan om te overtuigen.


Met de voorgaande poster worden mensen aangespoord om niet meer te vloeken. De media-uiting ‘poster’ wordt gebruikt om te overtuigen.

Ook op social media kan iedereen die een mening heeft iemand anders daarvan proberen te overtuigen. Ideële instellingen, zoals goede doelen of politieke partijen, kunnen verschillende social media gebruiken om andere mensen van hun ideeën te overtuigen.


Verkoop bevorderen

Je kunt media-uitingen gebruiken om mensen aan te sporen om iets te kopen of om ergens reclame voor te maken. Je gebruikt een media-uiting dan om de verkoop te bevorderen.


Met de voorgaande website wordt reclame gemaakt voor een Kia-auto. De media-uiting ‘website’ wordt gebruikt om meer mensen een Kia te laten kopen. Op social media kan deze media-uiting weer makkelijk gedeeld worden.

Promoten

Je kunt een media-uiting gebruiken om jouw bedrijf of jouw product onder de aandacht van mensen te brengen. Vaak heeft promotie als doel om uiteindelijk je verkoop te vergroten.


Op de voorgaande foto zie je banners van verschillende bedrijven die de Champions League sponsoren. Ze komen op televisie in beeld als een voetballer of trainer geïnterviewd wordt. Bedrijven willen hiermee vooral bekend worden of blijven bij het publiek.

Social media zijn bij uitstek geschikt om je bedrijf te promoten. Eigenlijk alles wat een bedrijf doet op social media draagt bij aan promotie.


Functies van media-uitingen combineren

In sommige media-uitingen worden de hiervoor genoemde functies gecombineerd. Zo kun je op een grappige manier ergens reclame voor maken. De media-uiting wordt dan gebruikt om te promoten en te amuseren. Maar ook de andere functies kunnen goed samen gebruikt worden. In de meeste gevallen is een van de functies de belangrijkste.


Op de voorgaande poster worden overtuigen en amuseren gecombineerd, maar overtuigen is de belangrijkste functie.

Op social media gebeurt dat combineren van functies nog veel vaker. Daarnaast is media-uitingen delen op social media heel belangrijk. Advertenties (promotie/verkoop bevorderen) worden bijvoorbeeld gezien door de volgers van een bedrijf. Maar als die volgers zo’n advertentie delen, zien nog meer mensen die advertentie. Een ander voorbeeld: de NOS gebruikt een website om nieuws te verspreiden, dus om te informeren. Via Twitter worden mensen vaak ook op de hoogte gebracht van het nieuws en wordt gelinkt naar de website.

Op Facebook brengt de NOS ook wel nieuws, maar laat ze vaak ook de grappige dingen zien. Ze wil amuseren en informeren.

De NOS wil zichzelf dus promoten door zo veel mogelijk aanwezig te zijn op social media. Ze wil er zo voor zorgen dat je naar de NOS gaat voor het nieuws en niet naar een ander nieuwsmedium, zoals nu.nl.

Traditionele media en/of social media

Media-uitingen kunnen zowel via traditionele media als via social media verspreid worden.
Traditionele media zijn bijvoorbeeld kranten, boeken en tijdschriften.
Social media zijn bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram.
De functies van social media en traditionele media zijn eigenlijk hetzelfde, maar met social media gaat het net op een andere manier en veel sneller.

Een belangrijk verschil tussen traditionele media en social media is dat veel inhoud van social media gemaakt wordt door de gebruikers zelf.

Voorbeeld
Jij en mensen uit jouw netwerk schrijven op Facebook (social media) wat jullie bezighoudt of wat jullie beleefd hebben. Zo maak je zelf een soort nieuwsoverzicht van jullie leven en dat lees je van elkaar. In de krant (traditionele media) schrijven redacteurs artikelen en lezen andere mensen die.
Een overeenkomst tussen traditionele media en social media is dat reclamemakers hun uitingen kunnen plaatsen tussen het nieuws dat mensen lezen.

Het grote voordeel van social media is dat informatie daarmee makkelijker gedeeld kan worden. Met één druk op de knop kun je een bericht dat jij interessant vindt onder de aandacht van heel veel andere mensen brengen.



Slide 3 - Diapositive

Functies van Media-uitingen
Informeren
Je kunt een media-uiting gebruiken om mensen bepaalde informatie te geven. 
Amuseren
Je kunt een media-uiting ook gebruiken om mensen plezier te laten hebben. Je kunt mensen erom laten lachen. Je gebruikt een media-uiting dan om te amuseren.
Overtuigen
Je kunt een media-uiting gebruiken om mensen jouw mening te vertellen of om ze aan te sporen een bepaalde actie uit te voeren. 
Verkoop bevorderen
Je kunt media-uitingen gebruiken om mensen aan te sporen om iets te kopen of om ergens reclame voor te maken. 
Promoten
Je kunt een media-uiting gebruiken om jouw bedrijf of jouw product onder de aandacht van mensen te brengen. Vaak heeft promotie als doel om uiteindelijk je verkoop te vergroten

Slide 4 - Diapositive

denken-delen-uitwisselen
Werkboek
Opdracht 21 blz 60.
Opdracht 22 blz. 63

Slide 5 - Diapositive

Voorbereidingsopdracht
Bespreken voorbereidingsopdracht  

Slide 6 - Diapositive

Opdracht 03 warming -up
Je doet deze opdracht alleen
Stappen:
  1. Moodboard maken
  2. Doelgroep kiezen
  3. Mediauiting kiezen (doel promoten)
  4. Programma van eisen
  5. Schets maken
  6. Mediauiting maken
  7. Presenteren
  8. Beoordeling
  9. In portfolio en laten aftekenen

Slide 7 - Diapositive

Moodboard
Een moodboard is een bord waar je een sfeer op kan creëren. De vertaling van moodboard is sfeerbord. De bedoeling van een moodboard is om een sfeer te uiten. Je kunt natuurlijk proberen om iemand uit te leggen wat je van plan bent met bijvoorbeeld je eigen huiskamer, maar dit gaat natuurlijk veel makkelijker met afbeeldingen. Want een afbeelding zegt zoveel meer dan een paar woorden!


Slide 8 - Diapositive

Moodboard maken
Verzamelen  
Je verzamelt afbeeldingen die passen bij de sfeer die je wilt oproepen.
Selecteren
Je selecteert de afbeeldingen die het best passen bij de sfeer van het evenement.
Vormgeven 
Je geeft het moodboard vorm door de afbeeldingen op het moodboard te plaatsen

Slide 9 - Diapositive

Doelgroep kiezen
  • Medewerkers van de beide scholen
  • Leerlingen van beide scholen

Slide 10 - Diapositive

Mediauiting kiezen
Als je een media-uiting wilt kiezen, vergelijk je eerst verschillende media-uitingen met elkaar. Let daarbij op vier punten:
  • functionaliteit Als iets heel functioneel is, voldoet het aan het doel. Je moet dus weten wat      het doel is van de boodschap die je wilt zenden en hoe je jouw doelgroep het best bereikt.
  • financieel effect Voordat je een bepaalde media-uiting kiest, moet je je dus afvragen welke  gevolgen dat heeft qua kosten en opbrengsten.
  • milieueffect Voordat je een bepaalde media-uiting kiest, moet je nadenken over welke gevolgen dat heeft voor het milieu.
  • duurzaamheid van de media-uiting. Als je een media-uiting kiest, moet je je dus afvragen hoelang de boodschap blijft hangen bij de ontvanger.   

Slide 11 - Diapositive

Programma van eisen
  • Evenement benoemen
  • Plaats-datum en tijd
  • Goed doel benoemen
  • Tenminste 1 afbeelding 
  • Vormgeving afstemmen op je moodboard
  • Let op: valt op - communiceert -activeert

Slide 12 - Diapositive

Schets maken
Maak een tekening.
Zet alle onderdelen op de juiste plaats.

Slide 13 - Diapositive

Uitvoeren
Gebruik je moodboard
Programma van eisen
Schets 
Maak je media-uiting

Slide 14 - Diapositive

Presenteren resultaat
Criteria
Tip en top 

Slide 15 - Diapositive

Beoordeling
maximaal 16 punten = cijfer 8

vier punten:
functionaliteit
financieel effect
milieueffect
duurzaamheid van de media-uiting

Slide 16 - Diapositive

Portfolio

Slide 17 - Diapositive