IFFR: Kung Fu Leeuw | les na het filmbezoek

Kung Fu Leeuw
les na de film
1 / 7
suivant
Slide 1: Diapositive
KunstNederlands+10BasisschoolSpeciaal OnderwijsVoortgezet speciaal onderwijsGroep 7,8

Cette leçon contient 7 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Introduction

Dit is een LessonUp ter afsluiting van het filmbezoek aan Kung Fu Leeuw. Leerdoel: De leerlingen oefenen tijdens deze les om terug te blikken op de film en deze te analyseren, kritisch te filosoferen (mening beargumenteren en luisteren naar andere meningen) over het thema 'de regisseur zijn van je eigen leven' en vooruit te blikken op wat zij graag zouden willen bereiken/leren in hun verdere leven. Deze les is ontwikkeld voor het IFFR programma 2023 door Ruby Knipscheer

Instructions

Het kan handig zijn om deze LessonUp te printen. Zo heb je alle aantekeningen bij de hand, als je de les geeft. Veel plezier!

Feuilles de travail

Éléments de cette leçon

Kung Fu Leeuw
les na de film

Slide 1 - Diapositive

Dit is een LessonUp ter afsluiting van het filmbezoek.

Leerdoel:
De leerlingen oefenen tijdens deze les om terug te blikken op de film en deze te analyseren, kritisch te filosoferen (mening beargumenteren en luisteren naar andere meningen) over het thema 'de regisseur zijn van je eigen leven' en vooruit te blikken op wat zij graag zouden willen bereiken/leren in hun verdere leven. 

Benodigdheden:
- Evt. teken-en of schrijfspullen

Lesindeling
1. Introductie en terugblik - 5 min.
2. Nabespreken thema/films - 8 min.
3. Creatieve activiteit: Waar wil jij Kung Fu meester in zijn? - 16 min.
4. Afsluiting 1 min.
Bekijk mij!
Legenda
Ik ben een vraag!
Ik geef het antwoord!
Kijk
Vraag
Antwoord
Ik ben een opdracht!
Opdracht
Schrijf op
Schrijf voor jezelf op!
Doe mee met je telefoon!
Met je telefoon

Slide 2 - Diapositive

Hier staat een overzicht van de betekenis van alle iconen in LessonUp. Zodra je op een icoon klikt, verschijnt er een tekst.  
Kort, korter, kortst!
International Film Festival Rotterdam
Wat vonden jullie van de film? Is jullie nog iets bijgebleven?

Hebben jullie nog iets geleerd uit de film over hoe jullie de regisseur van jullie eigen leven kunnen zijn? 

Slide 3 - Diapositive

5 min. - Introductie en terugblik

Vertel de leerlingen dat jullie vandaag terugblikken op de film Kung Fu Leeuw die jullie hebben gezien en nog wat dieper ingaan op het thema ‘Regisseur van je eigen leven’.

- Vraag de leerlingen nogmaals wat ze van de film vonden? 
- Is er iets wat hen is bijgebleven? 
- Hebben ze nog iets geleerd uit de film over hoe ze de regisseur van hun eigen leven kunnen zijn?
Kung Fu Leeuw
Nederland
Is Jimmy inderdaad de regisseur van zijn leven?
Wat denken jullie dat de film jullie wilt leren over hoe je de regisseur van je eigen leven kunt zijn? 
"Je moet naar de stem in jezelf durven luisteren, pas dan kan je aan het hoofd staan van je eigen leven."
Eigenlijk kan een Kung Fu levenswijze je dus helpen om een betere regisseur van je leven te worden. Kan iemand bedenken waarom? 
Wat vinden jullie van de Kung Fu levenswijze? Zouden jullie dat ook willen leren?  

Slide 4 - Diapositive

8 min. - Nabespreken thema/film
Jullie gaan deze les filosoferen. Dit betekent dat iedereen goed na moet denken over vragen en zijn of haar eigen antwoord mag geven. Er zijn geen goede of foute antwoorden, alles mag gezegd worden. Zolang je maar aardig bent voor elkaar en naar elkaar luistert. Ook is het belangrijk dat je uitlegt ‘waarom’ je iets vindt. Bespreek deze afspraken met de leerlingen voor je aan het gesprek begint.
 
Eén van de kijkvragen was of Jimmy de regisseur van zijn eigen leven was. Hier hebben jullie het ook na het kijken van de film over gehad. 
- Weten jullie nog wat jullie toen besproken hebben? 
- Is Jimmy inderdaad de regisseur van zijn leven?

Mogelijke antwoorden:
- Jimmy geeft vaak anderen de schuld van de slechte dingen die hij meemaakt. Bijvoorbeeld wanneer hij zich uit laat lokken in een gevecht, zegt zijn vader: ‘Het gaat niet om wat hij doet, maar wat jij ermee doet.’ Jimmy hoeft zich dus niet uit te laten dagen. Hij kan ook kiezen er kalm op te reageren.
- Jimmy maakt iets ergs mee in de Kung Fu school. Nino en zijn vrienden komen binnen en maken veel kapot. Uiteindelijk komt er ook brand. Wanneer Shifu vraagt aan Jimmy wat er gebeurd is, zegt Jimmy dat er ingebroken is. Shifu reageert dat ze alleen binnen hebben kunnen komen, omdat hij de deur niet op slot heeft gedaan. Daarnaast heeft Jimmy zelf de kaarsen aangestoken en ze niet meer in de gaten gehouden, wat voor het brandje heeft gezorgd. Jimmy heeft zelf dus ondoordachte keuzes gemaakt, waardoor hij zelf heeft veroorzaakt wat er is gebeurd.
- Jimmy is dus door de hele film heen niet de regisseur van zijn leven geweest. Op het einde beseft hij zich dit en pakt hij de dingen anders aan.

- Extra vraag: Waaraan zien we dat?
- Jimmy laat zich niet meer uitdagen door Nino, maar biedt hem in plaats daarvan Kung Fu lessen aan.
- Jimmy neemt de schuld op zich van de gebroken kaak van Li Jaé, waardoor Li Jaé geen ruzie meer heeft met zijn vader.
- Jimmy probeert het goed te maken met Shifu, door hem te laten zien dat hij en Li Jaé wel in harmonie kunnen samenwerken in de leeuw.

Nu jullie terug kijken, wat denken jullie dat de film jullie wilt leren over hoe je de regisseur van je eigen leven kunt zijn?
Antwoord: Je moet niet altijd anderen de schuld geven en ook niet altijd kijken naar wat anderen hebben gedaan. Je kunt alleen kijken naar de dingen die je zelf hebt gedaan en bedenken hoe je het later anders, of beter, zou kunnen doen.

De vader van Jimmy zegt tegen hem: ‘Je moet naar de stem in jezelf durven luisteren, pas dan kan je aan het hoofd staan van je eigen leven.’ Kan iemand proberen uit te leggen wat de vader van Jimmy hiermee bedoelt?
Antwoord: Je moet echt jezelf blijven en luisteren naar het stemmetje in jou dat je vertelt wat goed is om te doen. Je moet niet alleen maar kijken naar wat anderen doen, maar echt kijken naar wat bij jou past. Pas dan kan je echt de baas/regisseur van je eigen leven zijn.

Eigenlijk kan een Kung Fu levenswijze  je dus helpen om een betere regisseur van je leven te worden. Kan iemand bedenken waarom?
Antwoord: Met Kung Fu leer je geconcentreerd te zijn. Je leert de controle te hebben over wat je doet, en dus ook na te denken voor je iets doet. Ook leer je geduld en aandacht te hebben voor iets wat je graag wilt leren of iets wat je graag wilt bereiken. Ook leer je samen te werken en rekening te houden met anderen.
Wat vinden jullie van de Kung Fu levenswijze? Zouden jullie dat ook willen leren?
Creatieve activiteit
Pak een wit vel en verdeel dit in drie vlakken door het te vouwen, of door stippellijnen te zetten.
- Stap 1: Waar zou jij Kung Fu meester in willen worden? Waar zou jij hard voor willen werken om het goed te kunnen? Teken of schrijf dit in het eerste vak. 
- Stap 2: Wat zou je moeten leren om dit te bereiken? Teken of schrijf dit in het tweede vak. 
- Stap 3: En welke minder leuke dingen zou je daar ook voor moeten leren? Teken of schrijf dit in het derde vak. 

Slide 5 - Diapositive

3. Creatieve activiteit - 16 min.
Leg uit: Bij Kung Fu leer je met geduld en veel aandacht te werken aan iets wat je graag wilt leren of bereiken in je leven. Dit hoeft dus niet alleen Kung Fu vechtsport te zijn. Je kunt ook de Kung Fu levenswijze gebruiken om heel goed in iets anders te worden. Kung Fu is dus niet per se vechtsport, maar meer een houding waarmee je vol concentratie en geduld goed wordt in iets wat je leuk vindt. Je kunt dus ook een Kung Fu meester worden in voetbal of in koken.

Maar om Kung Fu meester in iets te worden, moet je soms ook wat minder leuke dingen leren. (Optioneel: Vraag eerst aan de leerlingen of ze nog weten wat Jimmy moest doen wat hij minder leuk vond.) Jimmy moest bijvoorbeeld leren borduren om aan zijn concentratie te werken, terwijl hij dat niet zo leuk vond. En hij moest leren achterin de leeuw te bewegen, terwijl hij liever voorin de leeuw stond. Bij alles wat je graag wilt leren, moet je soms ook minder leuke dingen doen. Wanneer je bijvoorbeeld later in het buitenland wilt werken, moet je nu op school wel goed opletten bij Engels en daar goede cijfers voor halen, ook al vind je de les misschien niet zo leuk.

Laat de leerlingen nu aan de slag gaan met de creatieve activiteit. Ze kunnen een A4-vel in drie delen verdelen (door het in drie delen te vouwen of door een stippellijn te tekenen). 
- Stap 1: Waar zou jij Kung Fu meester in willen worden? Waar zou jij hard voor willen werken om het goed te kunnen? Teken of schrijf dit in het eerste vak. 
- Stap 2: Wat zou je moeten leren om dit te bereiken? Teken of schrijf dit in het tweede vak. 
- Stap 3: En welke minder leuke dingen zou je daar ook voor moeten leren? Teken of schrijf dit in het derde vak. 

Laat de leerlingen de tekeningen in tweetallen aan elkaar presenteren, of laat een aantal leerlingen hun tekening toelichten voor de klas. 
Extra
Maak jullie eigen Spindrum!

Slide 6 - Diapositive

Als er nog tijd over is kunnen de leerlingen aan de slag met het maken van hun eigen Spindrum! 
Het werkblad vind je als bijlage van deze les. Download deze en print ze uit voor de leerlingen. Daarnaast zijn de volgende materialen nodig:

- Scharen
- Lijm
- Potloden/ stiften
- Karton
Hebben jullie iets nieuws geleerd over jezelf of wie je wilt worden? 
Tot ziens! 

Slide 7 - Diapositive

Afsluiting – 1 min.
Bespreek eventuele overige vragen van de leerlingen. 

Vraag hen wat ze hebben geleerd van deze lessen. Hebben ze iets nieuws geleerd over zichzelf of over wie ze willen worden?

Dit was de laatste slide van de LessonUp na het filmbezoek. 
Voor meer filmeducatie aanbod bekijk onze website
Tot ziens!