Waarborgwet wijzigingen

Waarborg 2.0 
wijzigingen en onderzoek
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
RetailMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Waarborg 2.0 
wijzigingen en onderzoek

Slide 1 - Diapositive

Waarborgwet 1986 en 2019
aanpassingen:
Er zijn twee nieuwe gehalten voor platina bijgekomen, 850 en 900 duizendsten. Hiervoor zijn nieuwe gehaltetekens gemaakt. Verder kon in de oude wet iridium in platinavoorwerpen als platina worden meegerekend, maar dit is in de nieuwe wet niet meer het geval. Voorbeeld: een voorwerp gemaakt van een legering bestaande uit 930 duizendsten platina en 20 duizendsten iridium werd onder de oude wet gewaarborgd als Pt 950. Onder de nieuwe wet zal een dergelijk voorwerp als Pt 900 worden gewaarborgd.

*De nieuwe methode wordt momenteel ontwikkeld door Waarborg Holland en zal naar verwachting januari 2021 afgerond worden. 

Slide 2 - Diapositive

Opgevulde werken
De oude regeling stond toe dat edelmetalen werken konden zijn opgevuld met andere materialen mits dat duidelijk te zien was voor de consument.
 Onder de nieuwe regeling kunnen voorwerpen met een opperlaag van edelmetaal die tenminste 50 micrometer dik is ook gekeurd worden, maar deze mogen niet als goud worden aangeprezen. De consument moet de opvulling kunnen zien. Als dat niet zo is wordt er op het voorwerp een venster aangebracht waardoor de opvulling zichtbaar is en wordt het, als de opvulling van edelmetaal is, voorzien van twee keurtekens.

Slide 3 - Diapositive

Last onder dwangsom
Agentschap Telecom is de overheidsorganisatie die toezicht houdt op de naleving van de Waarborgwet. Bij overtreding wordt er in principe geen proces-verbaal meer opgemaakt. Agentschap Telecom kan sinds 1 juli wel een last onder dwangsom opleggen. Dat houdt in dat de overtreding binnen een bepaalde termijn ongedaan gemaakt moet worden. Gebeurt dit niet, dan moet een geldsom betaald worden.

Slide 4 - Diapositive

Accreditatie
Waarborgkantoren moeten nu geaccrediteerd zijn voor ISO 17020 en ISO 17025. Dit zijn de internationale standaarden voor inspectie-instellingen en laboratoria. In de praktijk waren de waarborgkantoren al geaccrediteerd voor deze normen, maar nu is bij wet geregeld dat deze kantoren aan deze strenge eisen moeten voldoen.

Slide 5 - Diapositive

XRF (X-Ray Fluorescence Spectrometry)
 
 




Het monster wordt bestraald met laagen ergetische röntgenstralen. De aangestraalde atomen in het monster zenden daardoor fluorescentiestraling uit die voor elk element een ander energieniveau heeft. Deze stralen worden opgevangen door een detector die ze omzet in een elektrisch signaal.  
M.b.v. bekende signalen van standaarden waarmee het apparaat gekalibreerd is, kan met een PC de concentratie in het monster worden berekend. De hoeveelheid door de detector opgevangen pulsen van een bepaald energieniveau is een maat voor de concentratie van een element in het monster. Met XRF kan dus zowel kwalitatief (welk element is aanwezig) als kwantitatief (hoeveel van het element is aanwezig) onderzoek worden uitgevoerd.

Slide 6 - Diapositive

Toetssteen
Toetsteen (lydiet)
Toetswater
Toetsnaald/ster

Slide 7 - Diapositive

1.Het grote voordeel van XRF is dat het volledig non-destructief is; 
Doordat de röntgenstralen met een collimator tot een zeer smalle bundel (0,5 micron) worden gevormd, is het mogelijk om zelfs de kleinste onderdelen van een monster te onderzoeken (zoals de plaats waar is getoetst); 
2.Naast gehaltebepaling kan XRF ook gebruikt worden voor laagdiktemetingen van zilverlagen (tot ca. 60 micron) en goudlagen (tot ca. 8 micron); 
3.XRF vergt vrijwel geen monstervoorbereiding. Omdat XRF een oppervlaktetechniek is, moet het te onderzoeken voorwerp ter plaatse van het meetpunt, wel eerst worden ontdaan van een eventuele opperlaag.

Slide 8 - Diapositive

Cuppelatie
1.Het monstermateriaal wordt nauwkeurig afgewogen. 
2. Het monstermateriaal wordt ingepakt in een afgepaste hoeveelheid lood. Vervolgens wordt dit op een magnesiumoxide blok (de cupel) gelegd in een oven met een temperatuur van 1050°C. Bij deze temperatuur zullen de onedele legeringsmetalen zoals koper en zink uit de legering oxideren, samensmelten met het lood en in de cupel worden geabsorbeerd. 
3.De edele metalen goud en zilver oxideren niet en blijven op de cupel als een bolletje achter. Dit bolletje wordt de koning genoemd. Na 17 minuten is het afdrijven, zoals het proces in de oven wordt genoemd, volledig en wordt de cupel uit de oven gehaald. 
4.De koning wordt gewalst tot een platte strip en daarna opgerold tot een rolletje, dat een cornet wordt genoemd. Het zilver wordt vervolgens gescheiden van het goud door de cornet uit te koken in salpeterzuur. Het zilver lost hierin op en het fijngoud blijft in cornetvorm over. 
5.De cornet wordt nauwkeurig gewogen. Deze hoeveelheid fijngoud wordt gerelateerd aan het gewicht van het monstermateriaal. Met deze twee gewichten wordt het goudgehalte berekend.

Slide 9 - Diapositive

Cupellatie
https://youtu.be/PTdqCKk1PEY

Slide 10 - Diapositive