1. Geluid maken en horen

1 / 20
suivant
Slide 1: Diapositive
NatuurkundeMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 2

Cette leçon contient 20 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Geluid

Een voorwerp dat geluid maakt noem je een geluidsbron. Veel geluidsbronnen zijn door mensen gemaakt. Bijvoorbeeld: muziekinstrumenten, luidsprekers, machines en motoren.
Geluid ontstaat door de trillingen die een geluidsbron maakt bijvoorbeeld bij het geluid van je stem zijn het de stembanden die trillen, bij een luidspreker is het de conus die trilt en bij een gitaar de snaren.

Slide 2 - Diapositive

Geluidsbron

Elk voorwerp dat geluid maakt is een geluidsbron. Wij maken geluid met onze stembanden. De lucht die we uitademen komt langs de stembanden. Als we onze stembanden aanspannen, gaan ze trillen. Door deze trillingen wordt de lucht die er langs komt afwisselend afgeremd, en dan weer doorgelaten.  We noemen dit geluidsgolven.
Alles dat deze geluidsgolven kan maken noemen we een geluidsbron. Bij een geluidsbron is er eigenlijk altijd iets dat trilt. Bij een gitaar is dat de snaar, bij een saxofoon is dat het rietje en bij een trommel is dat het vel.
Geluid heeft altijd een tussenstof nodig om zich te verplaatsen, zoals lucht. Geluid ontstaat dus bij de geluidsbron en gaat via de tussenstof naar de ontvanger.

Slide 3 - Diapositive

Geluid door lucht

Slide 4 - Diapositive

Menselijk gehoor

Geluid bestaat uit luchtdrukverschillen. Je oor kan die luchtdrukverschillen opvangen. In de afbeelding hiernaast zie je de binnenkant van
een menselijk oor. In het oor zit een trommelvlies. Aan de buitenkant van het trommelvlies zit de gehoorgang.  Aan de binnenkant (binnenoor) zit de buis van Eustachius en de gehoorbeentjes.
Wanneer de luchtdruk in de gehoorgang hoger is dan de luchtdruk in het binnenoor, wordt het trommelvlies naar binnen geduwd. Is de luchtdruk lager in de gehoorgang dan het binnenoor, dan wordt het trommelvlies naar buiten getrokken. De beweging van het trommelvlies wordt door de gehoorbeentjes doorgegeven aan het slakkenhuis. In het slakkenhuis zitten gehoorcellen die het omzetten in signalen voor onze hersenen.

Gehoorbeentjes
Gehoorgang
Slakkenhuis
Trommelvlies

Slide 5 - Diapositive

Echo
Heb je je wel eens afgevraagd waarom je, als je roept, je stem een paar keer hoort klinken? Dat is een echo. Als het geluid ergens tegen aan botst, wordt een deel ervan weerkaatst, net als een spiegelbeeld. Als dat ver genoeg weg gebeurt, maakt het weerkaatste geluid een echo. Daarom kunnen we een echo alleen horen als we in de bergen, in het bos, in een grote grot.

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

Geluidssnelheid

Geluid heeft tijd nodig om zich te verplaatsen. Daar merk je in het dagelijks leven meestal niets van. Maar er zijn momenten dat dit goed te merken is. Denk maar eens aan het onweer. Je ziet de flits soms veel eerder dan dat je het geluid hoort. Dit komt omdat het licht veel sneller is dan het geluid. Hoe langer het duurt voordat je de donder hoort, hoe verder het onweer van je vandaan is.

Slide 8 - Diapositive

Geluidsbarière
Maak van het filmpje korte aantekeningen in je schrift

Slide 9 - Diapositive

Geluidssnelheid
Bij een toets krijg je de tabel er altijd bij, alleen lucht moet je uit je hoofd weten (343 m/s)
Geluidssnelheid in lucht = 343 m/s

Slide 10 - Diapositive

Geluidssnelheid - berekeningen

Slide 11 - Diapositive

Opdracht 1

Slide 12 - Diapositive

Opdracht 1 - uitwerking

Slide 13 - Diapositive

Opdracht 2

Slide 14 - Diapositive

Opdracht 2

Slide 15 - Diapositive

Opdracht 2 - uitwerking
Het antwoord moet je door 2 delen, want je hebt nu heen en terug uitgerekend. De diepte van de zee is een enkele reis.

Slide 16 - Diapositive

Welke 3 voorwaarden zijn er nodig om geluid te kunnen horen?

Slide 17 - Question ouverte

In StarWars kun je de lasers in de ruimte horen schieten. Leg uit waarom dit niet klopt!

Slide 18 - Question ouverte

Mike ziet een lichtflits. Wauw, het onweert zegt hij. 7 tellen na de flits hoort hij ook de donder. Hoe ver is het onweer van Mike af? Geef je antwoord in kilometer. Rond indien nodig af op 1 decimaal. Gebruik indien nodig een komma.

Slide 19 - Question ouverte

Eveline roept haar naam van boven op een Berg/heuveltje, 0,8 seconden later hoort zij de echo zeggen: “Lien Lien Lien”. Hoe hoog is de berg in meter? Noteer alleen het getal. Gebruik indien nodig een komma.

Slide 20 - Question ouverte