De diepzeehengelvis (lantaarnhengelvis) leeft in de diepzee tussen de 3.000 en 4.000 meter diep. De hengelvis herken je aan de hengel met lichtgevend lampje voorop zijn kop.
koraal
Een koraalrif bestaat uit een kolonie van duizenden of zelfs miljoenen diertjes. Koraalriffen vind je vooral in tropische gebieden, maar een tijdje terug werden ook in het koude, diepe water van de Noord-Atlantische Oceaan koraalriffen ontdekt.
de vampierinktvis
De vampierinktvis is een inktvissoort die leeft op een diepte van 3.000 meter. Hij heeft grote vinnen en zijn lichaam is gelatine-achtig waardoor hij eerder op een kwal lijkt dan op een inktvis.
zeeanemonen
Een zeeanemoon lijkt op een plant, maar is een dier! Ze zetten zich vast aan de bodem door zich in te graven of hun zuigvoet aan de harde bodem te hechten. Met de zuigvoet kunnen ze zich verplaatsen en met hun tentakels vangen ze voedsel.
zeekat
Een zeekat een van de bekendste soorten inktvissen. Het dier heeft geen botten. Ze hebben acht tentakels en twee lange vangarmen die je alleen ziet als een zeekat een prooi grijpt. Een zeekat kan heel makkelijk van kleur veranderen. Zo valt hij bijna nooit op op de bodem van de zee! Superhandig!
Slide 19 - Diapositive
Welke groepen horen waar?
Sleep naar het juiste vak.
gewerveld
ongewerveld
Slide 20 - Question de remorquage
Ongewervelde dieren
De ongewervelde dieren zijn verdeeld in 5 groepen:
kwallen
wormen
weekdieren (bijv slakken)
insecten
spinnen (die noemen
we ook wel geleedpotigen)
Slide 21 - Diapositive
Insecten - kenmerken
- 6 poten
- stevige buitenkant (bijv torren)
- lijf heeft kop, borststuk en achterlijf
- de jongen hebben ander uiterlijk
- nooit vleugels
- meestal geen poten
- heten larven
Slide 22 - Diapositive
Weetje tussendoor. Kunnen vissen achteruit zwemmen?