VO - #Loveattack

1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
BurgerschapMentorles+2Middelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-6

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Introduction

INTRO Instagram, Twitter, Facebook, TikTok, Youtube. Via social media kun je makkelijk een kijkje nemen in het leven van vrienden, bloggers en vloggers. Bekend of onbekend? Maakt niks uit, voor sommigen is niets te gek en niets meer privé! Ook daagt de hele wereld elkaar massaal uit op youtube: Challenges zijn een hit. Kaneel happen, zoveel mogelijk gevaarlijke trucs doen of een bak ijswater over je hoofd leeg kieperen. Het is maar een greep! Het effect van een challenge: enorm veel likes en comments. Maar dragen deze challenges wel bij aan een betere wereld? The Ice bucket challenge wel. Die zorgde voor een enorme aandacht voor het goede doel, had een enorm bereik en dus een positief effect. Helaas zijn er ook veel voorbeelden die slecht afliepen… Doe deze les en maak met je klas ook zo’n positieve challenge en test samen het effect van online posts. Challenge #Loveattack: een les over de kracht van goede daden en social media .

Instructions

  • Werkblad per leerling, deze in ook digitaal invulbaar

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

INTRO
Instagram, Twitter, Facebook, TikTok, Youtube. Via social media kun je makkelijk een kijkje nemen in het leven van vrienden, bloggers en vloggers. Bekend of onbekend? Maakt niks uit, voor sommigen is niets te gek en niets meer privé! Ook daagt de hele wereld elkaar massaal uit op youtube: Challenges zijn een hit.
Kaneel happen, zoveel mogelijk gevaarlijke trucs doen of een bak ijswater over je hoofd leeg kieperen. Het is maar een greep! Het effect van een challenge: enorm veel likes en comments. Maar dragen deze challenges wel bij aan een betere wereld? The Ice bucket challenge wel. Die zorgde voor een enorme aandacht voor het goede doel, had een enorm bereik en dus een positief effect. Helaas zijn er ook veel voorbeelden die slecht afliepen…

Doe deze les en maak met je klas ook zo’n positieve challenge en test samen het effect van online posts.

Challenge #Loveattack: een les over de kracht van goede daden en social media.

Slide 2 - Diapositive

KLASSIKAAL
Stel je klas allerlei vragen over challenges op social media. Wat is een challenge? En welke voorbeelden kan je klas opnoemen?

Categoriseer de challenges: welke kunnen negatieve reacties ontvangen en welke juist een positieve? Vraag dan door: wie heeft er zelf al eens een challenge gedaan? Laat iemand wel eens een comment achter bij een video op Instagram? En wie leest het, maar kijkt alleen toe en doet niks? Ontving ooit iemand een nare reactie? Hoe zou jij je voelen als je die kreeg?

Deel als docent ook vooral je eigen ervaringen en voorbeelden. Een positieve challenge met een groot bereik: dat noemen we een Love Attack! Enthousiasmeer dan de klas om ook zo’n Love Attack te doen.

Slide 3 - Diapositive

KLASSIKAAL
Zorg dat iedere leerling een werkblad heeft om notulen te maken.

De opdracht
Verzin een positieve challenge. Voor bejaarden opstaan in de bus is natuurlijk mooi. Maar kun je nog een stapje verder?
Wanneer doe je echt iets goeds voor de wereld?

In drie stappen ga je een challenge verzinnen:
Stap 1: brainstorm individueel
Stap 2: check in duo's
Stap 3: check in viertallen.
Uiteindelijk kies je met je viertal het beste idee en ga je dit idee 'pitchen' aan de klas!

Het beste idee van de klas gaan we uitvoeren!

Slide 4 - Diapositive

KLASSIKAAL

De opdracht

Verzin een positieve challenge. Voor bejaarden opstaan in de bus is natuurlijk mooi. Maar kun je nog een stapje verder? Wanneer doe je echt iets goeds voor de wereld?

Laat de scholieren nadenken over de volgende vragen: Wat vind je belangrijk? Wat is respect voor jou? Hoe gaan we respectvol met anderen om? En met je omgeving? En hoe kun je dat omzetten naar een actie? En wie kan er wel een beetje extra liefde gebruiken! Tijd voor actie!

    Stap 1 - Individueel: iedere leerling doet zelf een brainstorm. Moedig aan om op zijn minst drie ideeën te bedenken. Dansen, een lied, een gekke actie… alles kan!

Slide 5 - Diapositive

Stap 2 - Overleg in duo’s: laat leerlingen tweetallen maken. Samen delen ze hun eigen verzonnen challenges. Doel van deze ronde: 1 challenge uitkiezen.

Welke challenge heeft het beste doel?
Is het haalbaar/ makkelijk uit te voeren?
Hoe pakken we het aan?

Slide 6 - Diapositive

Stap 3 - Maak een groepje van vier en kies 1 van de 2 challenges. Welke is de allerbeste?


Slide 7 - Diapositive

Stap 4: Maak een korte pitch (een krachtige, korte presentatie) met je groepje voor de challenge.
  • Waarom moet deze challenge door de klas uitgevoerd worden?
  • En hoe dragen jullie bij aan een lievere en respectvollere wereld?

Slide 8 - Diapositive

KLASSIKAAL

Ieder groepje pitcht zijn challenge. Stel met de klas een aantal criteria op:
  • Welke challenge kan iedereen uitvoeren?
  • Welke is ook nog leuk om naar te kijken?
  • En bij welke challenge doen jullie echt iets goeds voor de wereld?
En vergeet niet: welke challenge zal de meeste likes krijgen? Dan is het pas een echte #Loveattack!

Stem met de klas voor de leukste challenge. In de volgende stap ga je deze, al dan niet, klassikaal uitvoeren.

Slide 9 - Diapositive

IN DE KLAS

Motiveer de klas, de gekozen challenge te doen en positieve comments achter te laten bij elkaar. Bespreek nogmaals het belang van positieve, lieve en gezellige posts.
De klas kan de challenge individueel, in groepjes of als klas uitvoeren. Hoe vaker de challenge online komt, hoe groter de kans op een 'respect-olievlek'.

Spreek ten slotte nog een gezamenlijke hashtag af. Ga voor #Loveattack, een boks-emoticon of verzin er zelf één waar de klas achterstaat.


Slide 10 - Diapositive

KLASSIKAAL

Bekijk op een later moment alle challenges. Is het een groot succes geworden? En waarom? Bespreek ook de comments. Waren deze leuk om te ontvangen en waarom? Benadruk nogmaals de grote invloed van comments op het internet.

Moedig de scholieren aan om vaker positieve comments achter te laten: bij elkaar, maar ook bij totale vreemden. Zo wordt de wereld (van social media) een stuk positiever!

Slide 11 - Vidéo

Nice People
Verder aan het werk met de vraag wat je voor een ander kan doen en hoe je elkaar kan helpen? Movies That Matter selecteert films voor het onderwijs en maakt daar verdiepingsopdrachten bij.

Na deze les kan je verder aan de slag met film Nice People en het bijbehorende lesmateriaal. De les is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en MBO-studenten. Veel succes!

Bekijk de trailer op deze slide.

De film en het bijbehorende lesmateraal vind je HIER.

Zweden 2015, 90 min.
Documentaire
Gesproken taal: Engels, Zweeds
Ondertiteling: Engels


Slide 12 - Diapositive

Lege slide