Carnaval

Carnaval
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
TekenenMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Carnaval

Slide 1 - Diapositive

Lesplanning
Doel
uitleg
zelfstandig werken
Les afsluiten 

Slide 2 - Diapositive

Doel

Slide 3 - Diapositive

Wat is carnaval?
Carnaval en haar oorsprong - Karnevalswierts
Betekenis carnaval en vastelaovend
Dit betekent letterlijk "vlees" en "vaarwel" en is een verwijzing naar de vastenperiode. Een andere uitleg zou zijn dat het woord carnaval is afgeleid van de woorden "carne valere", wat "vlees regeren" betekent en verwijst naar de periode waarin vlees regeert.

Slide 4 - Diapositive

Carnaval
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen.[1] In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten. Ook in België[2] en het katholieke Rijnland in Duitsland wordt uitbundig carnaval gevierd. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels is het in verschillende plaatsen in Nederland een gebruik om carnaval op carnavalsvrijdag te openen.

Slide 5 - Diapositive

As woensdag
Op Aswoensdag wordt carnaval afgesloten, maar de tradities verschillen per regio. In Limburg wordt carnaval ook wel vastelaovend genoemd, vernoemd naar de avond voor aanvang vastentijd. Het Limburgs carnaval is meer verwant aan het Venetiaans carnaval. In het overgrote deel van Noord-Brabant wordt er afgesloten met worstenbrood, koffie Schrobbelèr soms met een Brabantse koffietafel. In de regio's van Bergen op Zoom en Woudrichem, waar nog visserijen zijn gevestigd, worden meer visproducten gegeten.

Slide 6 - Diapositive

Carnavalsfeest van vroeger

Slide 7 - Diapositive

Plaatsjes

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Lien

Slide 10 - Lien

Zelfstandig werken
Voorbeelden 

timer
40:00

Slide 11 - Diapositive

Les afsluiten 
Doel behaald?
Wat ging er goed tijdens de les?
Wat kan er een andere les beter?

Slide 12 - Diapositive