Meesterproef

Wisseling van macht
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Wisseling van macht

Slide 1 - Diapositive

India was hét voorbeeld voor Aziaten en Afrikanen die onafhankelijkheid wilde. Mahatma Gandhi was een Indiër, hij wilde een strijd tegen het Britse Rijk voor onafhankelijkeid met vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid (vreedzaam verzet in de kolonie. Men grijpt niet naar wapens, maar weigert bevelen op te volgen of brengt economische schade toe door geen producten af te nemen).

Slide 2 - Diapositive

Heeft Gandhi geweld gebruikt?
A
Ja
B
Nee
C
Een beetje

Slide 3 - Quiz

Na WOII ging de VS helpen met de wederopbouw van West-Europa. Hierdooor hadden Europeanen hun prestige verloren, ze hadden te weinig geld.

Ook hadden Frankrijk en Groot-Brittannië geen leidende rol meer, die hebben de VS en SU nu.

Slide 4 - Diapositive

Ook in Afrika wilden de mensen vrijheid. Egypte was geen kolonie meer, maar de Britten hadden nog wel een waterweg in beschikking, het Suezkanaal. De Egyptische president Gamal Abdel nam in 1956 het kanaal in bezit. Met hulp van de SU en VS lukte het Egypte om het kanaal te houden.

Suezcrisis: Conflict in 1956 waarin Egypte zich het Suezkanaal toe-eigende. Groot-Brittannië greep in maar werd door de grootmachten Sovjet-Unie en VS teruggefloten.

Slide 5 - Diapositive

Welke landen hadden op dat moment de meeste macht?
A
Frankrijk
B
VS
C
SU
D
Groot Brittannië

Slide 6 - Quiz

PNI en PKI willen onafhankelijkheid

Slide 7 - Diapositive

Nederland wilde kolonie Nederlands-Indië niet kwijtraken. Wel leek het alsof er meer vrijheid kwam door de volksraad: Soort parlement in Nederlands-Indië, opgericht in 1916, dat alleen adviserende bevoegdheden had. Leden mochten niks bepalen, ze mochten alleen advies geven.

Slide 8 - Diapositive

Ook worden er politieke partijen opgericht. De Partai Kommunis Indonesia (PKI): Communistische partij in Indonesië. Deze partij ontstond uit een Nederlandse beweging in 1914. Tot 1927 probeerde ze, op steeds radicaler wijze, meer inspraak voor Indonesiërs te krijgen. Een andere partij is de Partai Nasional Indonesia (PNI): Nationalistische partij in Indonesië die streed voor de rechten van inwoners van de Nederlandse kolonie in Oost-Indië.

Slide 9 - Diapositive

PNI
PKI
Communistische partij in Indonesië. Deze partij ontstond uit een Nederlandse beweging in 1914. Tot 1927 probeerde ze, op steeds radicaler wijze, meer inspraak voor Indonesiërs te krijgen.
Nationalistische partij in Indonesië die streed voor de rechten van inwoners van de Nederlandse kolonie in Oost-Indië

Slide 10 - Question de remorquage

In 1942 veroverde Japan Indonesië. Zij wilden heersen over de kolonie, sloten alle Nederlanders op in Jappenkampen en namen het bestuur over. In 1945 werden zij verslagen.
Soekarno riep vervolgens de onafhankelijkheid uit. Er werd op allerlei manieren voorkomen dat de Nederlanders weer de macht konden herstellen. In 1946 erkende Nederland de soevereiniteit van Indonesië: Akkoord van Linggadjati

Slide 11 - Diapositive

Veel Nederlanders vonden het verlies van Nederlands-Indië niet goedd. Nederlands-Indië was een bron van inkomsten.

In 1947 ging ‘Operatie Product’ van start. Nederlandse troepen moesten in Indonesië belangrijke voedsel- en exportproducten veilig stellen. Om uiteindelijk het gezag weer te kunnen herstellen: Politionele actie

Slide 12 - Diapositive

Nu mogen jullie aan de slag met 8.1 en 8.2.
Als je vragen hebt kun je me mailen.

Slide 13 - Diapositive