Blokuur 1 Geschiedenis van Amersfoort tot Middeleeuwen

Geschiedenis van Amersfoort
van het ontstaan tot de Middeleeuwen
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 2

Cette leçon contient 10 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Geschiedenis van Amersfoort
van het ontstaan tot de Middeleeuwen

Slide 1 - Diapositive

1. Leg link met geschiedenislessen uit de brugklas. Veel zal ze bekend voorkomen.
Geschiedenis van Amersfoort

Slide 2 - Carte mentale

2. Inventarisatie wat ze al weten. Laat leerlingen na elk onderwerp enter drukken zodat ze iets nieuws kunnen invoeren. Dit gebruik je om voorkennis te inventariseren waar je verderop naar kan verwijzen. 
Wanneer begint de geschiedenis?
  • Prehistorie: tijd van 
       ongeschreven bronnen
  • Historie: tijd van ongeschreven 
       en geschreven bronnen

Slide 3 - Diapositive

3. Herhaling uit de brugklas: wat is ook al weer het verschil tussen prehistorie en historie (en eventueel protohistorie bij VWO). Leg uit dat je de geschiedenis van Amersfoort ook op die manier kan bekijken.
Prehistorie van Amersfoort
Paleolithicum = Oude steentijd
Resten van jachtkampen in Zielhorst
6000 tot 4000 v. Chr.


Slide 4 - Diapositive

4. Oude Steentijd: herhaling uit brugklas, wat was middel van bestaan? Wat laten jagers en verzamelaars achter? Zielhorst ligt in Amersfoort Noord, bij aanleg van de wijk zijn hier resten van jachtkamp gevonden. Wat weten we dus over deze mensen? Foto’s laat pijl/speerpunten zien, dat is het enige (samen met as van het kampvuur) wat we terug hebben gevonden. Maar dit betekent dat deze omgeving bewoond was, waarom zou je hier willen jager/verzamelen? (koppel dit aan kennis uit het AAK gedeelte van dit blokuur): heuvelrug leeft wild, rivier (Eem) zorgt voor vis.
Prehistorie van Amersfoort
Neolithicum = nieuwe steentijd

verschillende grafheuvels rond
Amersfoort/Leusden

Slide 5 - Diapositive

5. Nieuwe Steentijd: opnieuw, wat was het middel van bestaan? Wat laten boeren achter? Vooral resten gevonden op de Heuvelrug (dus Leusden, Amersfoort-Zuid, Soest), soms wat palen van boerderijen, maar vooral grafheuvels (zie kaart). Let op! De Heuvelrug was toen heidegebied en nog niet bos, dus geschikt voor vee (schapen/geiten). Welk nummer op de kaart is het dichtste bij school (lesje kaartlezen)? (nummer 3 is bovenop de Berg bij de watertoren). Grafheuvels zijn grotendeels vernietigd.
Klokbeker Leusden
Grafheuvel werden over langere periode gebruikt: ook tijdens Bronstijd en IJzertijd

verschillende vondsten:
- sieraden, metale objecten
- klokbekers

Slide 6 - Diapositive

6. Bronstijd/IJzertijd, geen verandering met Nieuwe Steentijd. Grafheuvels nog steeds in gebruik. Vondsten uit die tijd: Klokbeker van Leusden, wat is een klokbeker? Maar 1 klokbeker hier in de omgeving intact teruggevonden. Waarom zouden al die bekers kapot zijn? Verder vooral kleine metalen objecten (messen, bijlen) en sieraden (kralen). Wat zegt dit over de bewoners?
Wat weet je nu van de mensen die in dit gebied woonden? Wat waren hun middelen van bestaan?

Slide 7 - Question ouverte

7. Checkvraag: wat weet je nu over de bewoners in dit gebied. Hier kan je benadrukken dat het gebied wel bewoond was, maar nog niet benoemd, hoe deze bewoners zichzelf zagen en of ze een naam hadden voor hun gehuchten is niet bekend. We weten dus veel over de manier van leven, maar vooral algemeenheden en weinig detailfeiten.
Romeinse contacten
Amersfoort boven de Limes

Romeins aardewerk en meloenkralen

Slide 8 - Diapositive

8. Romeinse Tijd: grote verandering voor de lokale bevolking. Begin protohistorie voor Nederland (nog niet voor de Amersfoorters). Wel contact met de Romeinen bij de Limes (oude Rijn), waarschijnlijk rekruteerde de Romeinen in dit gebied soldaten en handelden ze de lokale bevolking. Archeologen hebben namelijk romeinse meloenkralen en aardewerk terug gevonden. 

Slide 9 - Vidéo

Tijd over: kan je één van de twee afleveringen van de Canon van Utrecht laten zien over de IJzertijd in het Eemland of de Romeinse Limes in Utrecht.

Slide 10 - Vidéo

Tijd over: kan je één van de twee afleveringen van de Canon van Utrecht laten zien over de IJzertijd in het Eemland of de Romeinse Limes in Utrecht.