Tangen

Tangen
1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 19 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Tangen

Slide 1 - Diapositive

Les: Werken met verschillende soorten tangen.
Doel: Aan het eind van deze les ken jij de verschillende soorten tangen.
Verkenning: Welke soorten tangen ken je al?
Instructie: Klassikaal bespreken.
Oefening: verschillende soorten tangen gebruiken.
Evaluatie: Hoe ging het?

Slide 2 - Diapositive

Welke soort schroevendraaiers ken je?

Slide 3 - Carte mentale

Welke soort tang kies ik voor mijn klus?
Wist je dat het woord ‘tang’ een verzamelnaam is waar veel soorten tangen onder vallen? Zo zijn er tangen om te knippen, te strippen, te klemmen, te buigen, te monteren en om gaten te maken. Welke verschillende soorten tangen zijn er en waar kun je deze voor gebruiken? Waar moet je op letten als je een tang koopt? Omdat er zoveel verschillende soorten tangen zijn, behandelen we de meest voorkomende.
Welke tang kies ik?

Slide 4 - Diapositive

Nijptangen
Nijptangen gebruik je vooral om spijkers uit te trekken. Daarnaast zijn deze tangen geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.

Slide 5 - Diapositive

Zijsnijtang
Een zijsnijtang of zijkniptang gebruik je met name om elektradraad door te knippen. Het snijvlak van deze tang zit aan de zijkant, waarmee je handig te werk kunt gaan. Bij zijsnijtangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet je zeker dat je dit kunt doen met materialen tot 1000V (volt). Deze tangen worden zelfs getest tot 10.000V.

Slide 6 - Diapositive

Combinatietang
De combinatietang is een universele tang. Met deze tang kun je iets vastpakken en buigen, maar je kunt er ook dun draad mee doorknippen. Bij dik draad beschadig je de bek van de tang. Ga het liefst voor een combinatietangmodel met goed geïsoleerde handgrepen. Deze tangen zijn comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra.

Slide 7 - Diapositive

Platbektang
Met een platbektang grijp je – dankzij de geribbelde, platte bek – ook in smalle ruimtes dingen stevig vast. Denk bijvoorbeeld aan draden op moeilijke bereikbare plekken. Een kortere versie van de platbektang is de platbuigtang, maar ook met de platbektang kun je prima metaaldraad buigen.

Slide 8 - Diapositive

Telefoontang
De telefoontang – ook wel een puntbektang, langbektang of radiotang genoemd – is onmisbaar bij elektraklussen. De telefoontang is als recht en als gebogen model verkrijgbaar. Dankzij de punt kun je ook goed in smalle ruimtes werken. Met een telefoontang kun je niet alleen installatiedraad pakken, maar ook dun beldraad, computerdraad en telefoondraad.

Slide 9 - Diapositive

Borgveertang
De borgveertang (of borgringtang) gebruik je voor het plaatsen of verwijderen van in- en uitwendige borgveren en borgringen. Deze tang is verkrijgbaar in een recht en een gebogen model. Sommige borgveertangen hebben een losse bekkenset (recht en gebogen). Zo kun je alle typen borgveren en borgringen grijpen.
Borgveerring

Slide 10 - Diapositive

Striptang
Striptangen gebruik je voor het ontmantelen van draden. De mantel is de isolerende laag om de draad heen.  Met behulp van een stelschroef kun je de dikte van de draadkern instellen. Hierdoor knijp je alleen de isolatielaag door en spaar je de kern tijdens het knijpen. Hierna kun je deze isolatielaag ervan aftrekken. Dit is vaak nodig wanneer je met elektra of verlichting aan de slag gaat.

Slide 11 - Diapositive

Waterpomptang
De bek van een waterpomptang kun je in verschillende posities vastzetten, waardoor je materialen van diverse diktes kunt vastpakken. Ook kun je hiermee bouten en moeren in verschillende maten los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging. Er zijn waterpomptangen met een extra smalle bek voor moeilijk bereikbare plekken. Met waterpomptangen met een extra klembek kun je extra grote materialen vastgrijpen.

Slide 12 - Diapositive

Griptang
Bij een griptang breng je de bek op maat met de stelmoer aan de onderkant van een van de benen. Vervolgens klik je bij het andere been de tang vast en hoef je zelf geen kracht meer uit te oefenen. In feite heb je er een ‘derde hand’ bij. Griptangen zijn er met een rechte, gebogen, extra verlengde rechte en extra wijde bek.

Slide 13 - Diapositive

Blikschaar
Met een blikschaar (of plaatschaar) knip je niet alleen plaatmateriaal van aluminium, zink, blik, koper en RVS, maar ook leer en sommige kunststoffen. Een goede blikschaar heeft getande snijranden, zodat je veilig te werk kunt gaan. Blikscharen kunnen alleen rechtssnijdend, alleen linkssnijdend of zowel rechts- als linkssnijdend zijn.

Slide 14 - Diapositive

Betonschaar
Een betonschaar wordt ook wel boutenschaar of betonijzerschaar genoemd. Je gebruikt deze tangensoort vooral voor het doorknippen van massieve en robuuste materialen. Hierbij kun je denken aan materialen zoals sloten, kettingen, dik ijzerdraad, dik staaldraad, bouten en betonijzer.

Slide 15 - Diapositive

Een PH schroevendraaier heeft dit profiel..
A
Waar
B
Niet waar

Slide 16 - Quiz

De PZ schroevendraaier heeft dit profiel..
A
Waar
B
Niet waar

Slide 17 - Quiz

  • We pakken er verschillende schroevendraaiers bij en bekijken de verschillen.
  • We proberen de verschillende schroevendraaiers uit.
  • Welke schroevendraaier vind jij nou fijn werken?

Slide 18 - Diapositive

Evaluatie
  • Heb ik mijn doel bereikt? 
  • Ik weet: welke verschillende schroevendraaiers er zijn en waarvoor ik ze gebruik.
  • Ik kan: Voor iedere schroef de juiste schroevendraaier pakken en de schroef op de juiste manier aan/los draaien.

Slide 19 - Diapositive