§5 Hoe open moet NL zijn?

Wat vond je van de keuzestrijd en de ontmoeting?
1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
Mens & MaatschappijMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Wat vond je van de keuzestrijd en de ontmoeting?

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Vidéo

Inswinger: Naast je komt een asielzoekersgezin wonen.
A
Gezellig
B
Fijn, maar niet naast mij
C
Maakt mij niet uit
D
Weg met asielzoekers

Slide 3 - Quiz

Waarom is het (on)belangrijk om het te hebben over vluchtelingen?

Slide 4 - Question ouverte

§5 | Hoe open moet Nederland zijn? 
Lesdoelen:
- Je kunt uitleggen waarom Nederland niet helemaal zelf kan bepalen wie zich wel en niet in Nederland kan vestigen. 
- Je kunt een gewogen oordeel geven over de strengheid van het Nederlandse immigratie- en asielbeleid.
- Je kunt aan de hand van het begrip 'positietoewijzing' uitleggen waarom sommige landen aantrekkelijker zijn voor migranten dan andere landen.  


Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Wat zijn volgens jou de betekenissen van de volgende woorden:
1. Migrant | 2. Vluchteling | 3. Asielzoeker | 4. Illegaal

Slide 7 - Question ouverte

Migrant 
Een migrant is een persoon die om bijvoorbeeld economische of familiale redenen uit eigen beweging zijn of haar land verlaat.  

Ruim 400.000 Europeanen werken voor Nederlandse bedrijven. Vaak uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden. Arbeidsmigranten verdringen dus geen Nederlanders op de arbeidsmarkt.
In 2016 droegen arbeidsmigranten 11 miljard euro bij aan ons nationaal inkomen. Door arbeidsmigranten kunnen we groente en fruit uit Nederland in de supermarkten vinden en online pakketjes bestellen die de volgende dag worden bezorgd. 
Bron: https://www.abu.nl/kennisbank/arbeidsmigratie/



Slide 8 - Diapositive

Soorten migranten
arbeidsmigranten
Mensen die hier komen om te werken. Mensen die in de jaren na de oorlog hier gehaald zijn om te werken vallen hier ook onder.  Denk aan de gastarbeiders eerst mensen uit Spanje, Portugal en Italie en later uit Turkije en Marokko
koloniale migranten
mensen die uit de voormalige koloniale gebieden komen.
vluchtelingen
mensen die in hun eigen land niet veilig zijn
volgmigranten
mensen die hier zijn komen wonen vanwege gezinsherreniging. De eerste gezinsherenigingen van Turkse en Marokkaanse gezinnen vond plaats in de jaren "70.

Slide 9 - Diapositive

Vluchteling
Iemand met gegronde vrees voor vervolging om reden van ras, godsdienst of nationaliteit, het behoren tot een sociale groep of politieke overtuiging.

Extra:
Vluchtelingen mogen niet worden teruggestuurd naar een land waarin zij vervolging moeten vrezen.

Bron: VN vluchtelingenverdrag

Slide 10 - Diapositive

Asielzoeker
Een asielzoeker is iemand op de vlucht die internationale bescherming zoekt, maar wiens beroep op vluchtelingenstatus nog niet bepaald is. 

Extra:
Een asielzoeker kan alleen bescherming aanvragen in het land van aankomst, wat betekent dat zij een grens moeten oversteken om asiel aan te kunnen vragen. Vervolgens moet men in staat zijn om te bewijzen dat ze voldoen aan de criteria om beschermd te worden als vluchteling. Soms worden mensen die arriveren aan een grens afgeschilderd als ‘illegale’ vluchtelingen of migranten, maar in werkelijkheid is het oversteken van een internationale grens om asiel aan te vragen niet illegaal, en zou volgens internationale afspraken iedere asielaanvraag op zijn minst gehoord moeten worden middels een asielprocedure.
In Nederland beslist de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of een asielzoeker wordt erkend als vluchteling. Asielzoekers die als vluchteling worden erkend krijgen de ‘vluchtelingenstatus’; zij worden in Nederland ook wel statushouders of vergunninghouders genoemd.
Bron: https://www.vluchteling.nl/

Slide 11 - Diapositive

Illegaal
Illegalen of ongedocumenteerden zijn mensen zonder een geldige verblijfsvergunning. 
In Nederland verblijven er enkele tienduizenden.

Extra:
De schattingen van het aantal mensen in Nederland zonder geldige verblijfsvergunning lopen uiteen, maar het zijn er zeker enkele tienduizenden. Onder hen zijn vreemdelingen wier vergunning is verlopen, uitgeprocedeerde asielzoekers, buitenlandse vrouwen met kinderen die door hun (Nederlandse) partner zijn weggestuurd voordat ze recht kregen op een onafhankelijke verblijfsvergunning, slachtoffers van mensenhandel die geen aangifte hebben durven doen, statelozen die niet kunnen terugkeren naar het land van geboorte, familieleden van migranten die zorg behoeven en die in het herkomstland niet kunnen krijgen.
Ze hebben geen verblijfsvergunning gekregen, of zijn die weer kwijtgeraakt. Sommigen passeerden de grens legaal, anderen gebruikten valse papieren of kwamen met de hulp van een mensensmokkelaar. Sommigen willen doormigreren of terug naar het land van herkomst, anderen proberen hier zo lang mogelijk te blijven. 
(Bron: https://www.amnesty.nl/encyclopedie/ongedocumenteerden-illegalen-en-uitgeprocedeerden)

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Diapositive

migrant - vluchteling - asielzoeker

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Diapositive

Waarom hebben de landen
van de Europese Unie samen
afspraken gemaakt over migratie, denk je?
timer
1:00

Slide 16 - Question ouverte

Slide 17 - Diapositive

Nederland heeft een morele plicht
om vluchtelingen op te vangen
A
een
B
oneens

Slide 18 - Quiz

Slide 19 - Vidéo

Universele verklaring van de rechten van de Mens

"In het voorwoord en in Artikel 1 verkondigt de Verklaring ondubbelzinnig de inherente rechten van alle mensen: “Terzijdestelling van en minachting voor de rechten van de mens hebben tot barbaarse handelingen geleid, die het geweten van de mensheid geweld hebben aangedaan. Terwijl de komst van een wereld waarin de mensen vrijheid van meningsuiting en geloof zullen genieten, en vrij zullen zijn van vrees en gebrek, is verkondigd als het hoogste ideaal van ieder mens…Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.” 
Bron: https://www.verenigdvoordemensenrechten.nl

Slide 20 - Diapositive

Maar: Mensenrechten zijn gekoppeld aan burgerrechten
"De joodse filosofe Hannah Arendt schreef in de jaren ‘50 van de vorige eeuw al over de discrepantie tussen mensenrechten en burgerrechten. Toen ging het om, veelal joodse, stateloze vluchtelingen. Die hadden nauwelijks rechten omdat je alleen burgerrechten hebt als je geboren bent of geaccepteerd wordt in een land. Dat staat, ook nu nog, op gespannen voet met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Zo bepaalde het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) van de Raad van Europa november vorig jaar dat iedereen recht heeft op basale noodopvang. Ook mensen zonder verblijfsrecht. Dat lijkt een heldere uitspraak. Toch kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken er deze week niet uit of het recht op een bed-bad-en-broodregeling ook geldt voor die groep.
Veel politiek leiders vinden dat hun zorg beperkt is tot de eigen burgers en semi-burgers met een verblijfsvergunning. Daar hebben ze controle over. Mensen die er ‘zomaar’ zonder toestemming zijn en dan ook nog (mensen)rechten hebben ontsnappen daaraan en zijn daarom verontrustend. Bovendien, vindt onder meer de VVD, doorkruisen dergelijke afspraken het eigen juridisch systeem. Want hoe kunnen mensen die volgens de asielprocedure geen recht hebben in ons land te zijn er toch humanitaire rechten hebben?" 
Bron uit 2015:  https://www.humanistischverbond.nl/mensenrechten-of-burgerrechten-voor-wie-zijn-we-verantwoordelijk/

Slide 21 - Diapositive

Wat vond je van deze les?

Slide 22 - Question ouverte