Periode 2.3 les 2 PSP

1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
PspMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 16 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

sociologie (herhaling)
Sociologen onderzoeken hoe mensen met elkaar samenleven in de maatschappij, welke invloed mensen op elkaar hebben en hoe de woonomgeving mensen beïnvloedt. Sociologie is dus een brede wetenschap, die ook van grote invloed is op het sociaal werk. Als sociaal werker heb je dagelijks met sociologische vraagstukken te maken. Vraagstukken die een rol spelen bij het samenleven van mensen, bij het welzijn van mensen en bij problemen tussen mensen.

Slide 2 - Diapositive

Sociale ongelijkheid (herhaling)
Veel vrouwen verdienen nog steeds minder geld dan mannen en veel allochtonen hebben nog steeds een achterstand op het gebied van onderwijs, werk, inkomen en huisvesting.


Slide 3 - Diapositive

sociale cohesie (herhaling)
Sociale cohesie legt de nadruk op gelijkwaardigheid en gedeelde waarden ongeacht ieders achtergrond. Het gaat om het leren samenleven met elkaar. Dat alle burgers deelnemen aan de maatschappij en bekend zijn met en betrokken bij uitingen van de Nederlandse cultuur in haar verscheidenheid.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

De sociologie werkt met vier modellen voor wetenschappelijk onderzoek:

instrumenteel model
conceptueel model
machtsmodel
vertalingsmodel.

Slide 7 - Diapositive

instrumenteel model
Het instrumenteel model is gericht op concrete, meetbare feiten van de wetenschap. Sociologen vertalen vraagstukken in concrete beleidsadviezen en praktische aanbevelingen voor bijvoorbeeld gemeenten. Denk aan vragen als: hoe groot is het probleem van de vergrijzing in de stad?

Slide 8 - Diapositive

Het conceptueel model
Het conceptueel model bestudeert sociologische vraagstukken vanuit cultureel oogpunt. De sociologie komt dan met meer algemene verklaringen en ideeën die beleidsmakers kunnen helpen bij het vormgeven van ideeën: hoe ontstaat vergrijzing in een stad? 

Slide 9 - Diapositive

Het machtsmodel
Het machtsmodel gaat ervan uit dat sociologische kennis de machtspositie van bepaalde professionele groepen kan vergroten door onderliggende ontwikkelingen in de maatschappij te onderzoeken: wie bepaalt wanneer iemand te oud is om te werken? De arts, de oudere zelf of de overheid?

Slide 10 - Diapositive

het vertalingsmodel
Het vierde model is het vertalingsmodel, waarin wetenschap en praktijk door elkaar lopen: wat doen gemeenten daadwerkelijk met alle gegevens over vergrijzing?

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Émile Durkheim
 Het gedrag van de individuen dient te worden verklaard uit de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Slide 14 - Diapositive

Wat is de theorie van Weber?
Max Weber staat aan de basis van de zogenaamde Bureaucratie theorie. De bureaucratische organisatie kan het best worden omschreven als een sterk hiërarchische organisatie met vergaande taakspecialisatie waar verantwoordelijkheden en bevoegdheden duidelijk zijn afgebakend.

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Diapositive