Handzagen

Handzagen
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
TechniekVoortgezet speciaal onderwijsLeerroute 2

Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Handzagen

Slide 1 - Diapositive

Les: Veilig werken met een handzaag.
Doel: Aan het eind van deze les weet jij welke handzaag jij moet gebruiken.
Verkenning: Wat weet je al over handzagen?
Instructie: Klassikaal bespreken.
Oefening: Werkstuk maken.
Evaluatie: Hoe ging het?

Slide 2 - Diapositive

Er zijn maar weinig klussen waar geen zaag aan te pas komt. Er is- een uitgebreide assortiment van handzagen voor hout, gips, kunststof en metaal. Welke soorten zagen zijn er? Bij welke klus heb je welke handzaag nodig? En waar moet je op letten als je een zaag koopt?
Welke soort handzaag kies ik voor mijn klus?

Slide 3 - Diapositive

Welke soort hand zagen ken je?

Slide 4 - Carte mentale

Handzaag
De gewone handzaag zorgt voor mooie rechte zaagsneden in hout. Een korte handzaag wordt ook wel gereedschapskistzaag genoemd. Ook voor gipsplaten kan een handzaag van pas komen. Gips maakt je zaag wel snel bot, gebruik een oude handzaag. Hoe fijner de tanden van het zaagblad, hoe fijner het te zagen hout kan zijn. Een dikker zaagblad zorgt voor een rechtere snede. De weerstand is dan wel groter. Een goede coating zorgt dat ook een dikkere zaag soepel door het hout glijdt.

Slide 5 - Diapositive

kapzaag
Het zaagblad van een kapzaag is aan de bovenzijde gevat in een metalen strip (de kap). Hierdoor blijft het blad recht en krijg je een rechte zaagsnede. Kapzagen hebben fijne tanden. Hierdoor zijn ze vooral geschikt voor fijner zaagwerk, zoals afkort- en verstekwerk. Een kapzaag wordt vaak gebruikt in combinatie met een verstekbak. Deze helpt je latten en lijsten kaarsrecht- en onder een hoek van 45⁰ af te zagen. Er zijn houten en kunststof verstekbakken.

Slide 6 - Diapositive

Toffelzaag
Een toffelzaag is ook bedoeld voor afkortzagen en verstekzagen. Het is een verlaagde kapzaag met een nog fijnere tandenzetting. Hierdoor is de zaagsnede smaller. Een toffelzaag heeft een recht handvat zoals dat van een schroevendraaier. Een gewone toffelzaag is geschikt voor rechtshandigen. Een links-rechts toffelzaag is zowel door rechts- als voor linkshandigen bruikbaar. Toffelzagen worden vaak gebruikt in combinatie met een verstekbak.

Slide 7 - Diapositive

Schrobzaag
Met zijn spitse en smalle vorm is de schrobzaag de ideale zaag voor moeilijk bereikbare plaatsen. Met een schrobzaag zaag je gemakkelijk rondingen, boorgaten en uitsparingen in hout en kunststof platen. Een variant op de schrobzaag is de steekzaag, hiermee maak je uitsparingen in met name gipsplaat en gasbeton. Ook is er de flexibele schrobzaag waarmee je strak langs de muur leidingen, spijkers of bouten afzaagt.

Slide 8 - Diapositive

Metaalzaagbeugel
Met een metaalzaagbeugel zaag je door metaal of kunststof. Deze zaag heeft een los zaagblad, gespannen tussen de beugel. Sommige hebben een rechte handgreep, die ook dient als bladspanningsmechanisme. Andere hebben een softgrip-handvat en een speciale voorgreep. Hierdoor kun je de zaag beter sturen. Het zaagblad vervang je dan meestal met een snelspanner. Bij sommige metaalzaagbeugels kun je het zaagblad schuin zetten, handig bij het afschuinen van buizen.

Slide 9 - Diapositive

Figuurzaag
Je gebruikt een figuurzaag voor precisiezaagwerk, zoals het uitzagen van figuren uit dun materiaal. De figuurzaagbeugel gebruik je samen met een zaagblad en een zaagplankje dat je op tafel kunt klemt. Dankzij de grote beugel heeft deze zaag een bereik tot 30cm. Je plaatst een los figuurzaagblad in de beugel en spant de bladen door de beugel licht bijeen te trekken en de vleugelmoeren aan te draaien.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo