H2, Architectuur

H2 architectuur
en de openbare ruimte
1 / 23
suivant
Slide 1: Diapositive
TekenenMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 3

Cette leçon contient 23 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

H2 architectuur
en de openbare ruimte

Slide 1 - Diapositive

Mensen bouwen huizen om zich te beschermen tegen weer en wind.  Bescherming bieden is één van de functies van een huis.
Als je iets gaat bouwen heb je meestal een architect nodig. Een architect ontwerpt het gebouw en let daarbij op ruimte, kleur ,vorm en lichtinval. Hij of zij kiest de materialen uit en zorgt voor een stevige constructie. 
Het bedenken van gebouwen gaat anders dan het bedenken van een beeld. Een gebouw moet aan allerlei eisen voldoen.

Waarom ziet een gebouw er zó uit en niet anders?

Slide 2 - Diapositive

2.1 Een beroemd huis
Programma van eisen
De overheidheeft allerlei regels en voorschriften waaraan een woning op zijn minst moet voldoen. Ook de toekomstige bewoners( met genoeg tijd en geld) denken graag mee over het ontwerp van hun woning. Truus Schröderwas de opdrachtgever voor het Rietveld-Schröder-huis.
Gerrit Rietveld was de architect. Hun samenwerking had dit wereldberoemde huis tot resultaat. Het werd in 1924 gebouwd en heeft nog steeds een moderne uitstraling. Inmiddels is het een museum en kun je het huis bezoeken. 

Slide 3 - Diapositive

Programma van eisen
Rietveld verzamelde alle wensen en ideeën van Schröder in een programma van eisen. Bijvoorbeeld: hoeveel kamers, welke kleur stenen, een douche of een bad? Zelf had hij daar ook ideeën over. 
Er zijn nog meer zaken waarmee een architect rekening moet houden, zoals:
•de omgeving;
•de ligging ten opzichte van de zon;
•het bestemmingsplan
•de bouwvoorschriften;
•de milieueisen.

Slide 4 - Diapositive

Voorlopige ontwerp
Het voorlopig ontwerp bestaat uit schetsen van de binnenkant en de buitenkant van het huis. Een voorlopig ontwerp kan ook een maquette zijn. Dit is een driedimensionaal model van het huis in het klein

Slide 5 - Diapositive

De Stijl
Na de chaos van de Eerste Wereldoorlog ontstond er behoefte aan rust en harmonie. In deze tijd (1917) richtte een groep kunstenaars, vormgevers en architecten ‘De Stijl’ op. Deze groep zocht een nieuw soort kunst die moest passen bij de maatschappij van de toekomst. Ze wilden een bijdrage leveren aan een betere en nieuwe wereld. De leden van De Stijl werkten nauw samen. Rietveld was één van hen.

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

De Stijl te herkennen aan:
DeStijl is te herkennen aan het gebruik van: 
  • voornamelijk abstracte en geometrische vormen zoals vierkanten, rechthoeken, cirkels
  • voornamelijk de primaire kleuren met zwart-wit en grijs
  • een evenwichtige ordening van deze eenvoudige kleuren en vormen in een horizontale en verticale richting
  • een vormgeving die functioneel is en zonder versiering.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Lien

2.2 Het museum als kunstwerk
Guggenheim Museum
In het noorden van Spanje ligt de stad Bilbao. Hier staat dit bijzondere gebouw: het Guggenheim Museumvoor moderne kunst.Het museum heeft een bijzondere bouwstijl metgolvende, haast willekeurig geplaatste gevels. Het museum is een echte toeristische trekpleister.

Slide 10 - Diapositive

De beste plek
Gehry koos in de stad een open plek aan de rivier. Zo kan iedereen het gebouw goed zien. Het gebouw wordt weerspiegeld in het water. Hij onderzocht in zijn schetsen hoe hij het museum kon laten passen bij de brug.

Slide 11 - Diapositive

Van klein naar groot
Van het gebouw werd op schaaleen maquette gemaakt. Zo krijg je een veel beter overzicht van het gebouw en de ruimte er omheen.Nadat de opdrachtgevers het gebouw hadden goedgekeurd kon Gehry de bouw starten. Hij liet eerst een skelet bouwen. Je ziet op afbeelding 2.9de vorm van het museum ontstaan.Dit skelet werd bekleed met een buiten wand van het titanium: een licht metaal dat glanst. Zo ontstond dit indrukwekkend gebouw!!

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Diapositive

2.3 Stadspoort
Delftse PoortEen voorbeeld van een stadspoort is De Delftse Poort in Rotterdam. 

Slide 16 - Diapositive

2.4 Street Art
Banksy begon als graffitiartiest. Later is hij meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een treinstel schuilde omdat de politie hem op de hielen zat. Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy’s beelden worden vaak gecombineerd met slogans. Ze zijn vaak opvallend raak en humoristisch. De boodschap is meestal politiek en maatschappelijk betrokken en keren zich tegen de gevestigde orde en vóór vrijheid. Banksy wordt ook wel een Street art kunstenaar genoemd. 

Slide 17 - Diapositive

Een aantal vragen bij H2

Slide 18 - Diapositive

Rietveld en Schröder vonden dat een huis op de eerste plaats functioneel moest zijn en niet versierend. Noem twee kenmerken waaraan je dat kunt zien.

Slide 19 - Question ouverte

Wat is het voordeel van skeletbouw in plaats van bouwen met baksteen of beton?

Slide 20 - Question ouverte

Bouwvergunning
Situatieschets
Gesprek opdrachtgever met de architect
Bouw
Programma van eisen
Voorlopig ontwerp
Opdracht aan de architect
Definitief ontwerp
1
2
3
4
5
6
7
8

Slide 21 - Question de remorquage

De NieuweDelftse Poort is gebaseerd op de derde Delftse Poort uit 1764. Dat is te zien aan enkele klassieke kenmerken.Noem drie klassieke kenmerken van de Nieuwe Delftse Poort die verwijzen naar de derde Delftse Poort.

Slide 22 - Question ouverte

Na de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam weer opgebouwd. Noem eenaspect van de vormgeving van de Nieuwe Delftse Poort dat verwijst naar het opnieuw opbouwen van de stad. Leg je antwoord uit.

Slide 23 - Question ouverte