Superkrachten voor je hoofd: je stoutste dromen waarmaken

Droomkracht: je stoutste dromen waarmaken

1 / 31
suivant
Slide 1: Diapositive
Leren-lerenMiddelbare schoolvwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 31 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Droomkracht: je stoutste dromen waarmaken

Slide 1 - Diapositive

Benodigdheden

Pen en papier

Slide 2 - Diapositive

Wil je beroemd worden?
😒🙁😐🙂😃

Slide 3 - Sondage

Wil je beroemd worden? Waarschijnlijk wel. Beroemd worden is namelijk voor veel leerlingen een van de belangrijkste doelen in het leven. Waarschijnlijk denk je dat je dan alles krijgt wat je wil. Best veel kinderen geloven ook echt dat ze beroemd zullen worden.

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 4 - Diapositive

Niet om je uit de droom te helpen (of eigenlijk wel, sorry), maar de kans dat je beroemd wordt is behoorlijk klein. En als het je wel lukt, ga je er waarschijnlijk niet gelukkig van worden. Gelukkig word je van dingen die je leuk en belangrijk vindt om te doen. 

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 5 - Diapositive

Experiment 1
Als je wist dat alles wat je deed zeker ging lukken, wat zou je dan doen? Wat is je ultieme wensdroom?
(De Mount Everest beklimmen, armoede uit de wereld helpen, acteur worden, klimaatverandering stoppen...)
Doe één minuut je ogen dicht en stel je je ultieme droom zo levendig mogelijk voor. 
Schrijf je droom daarna op.
timer
1:00

Slide 6 - Diapositive

Wat jij hebt  bedacht in je hoofd is heel bijzonder: een droom gemaakt van lucht (of eigenlijk elektrische stroompjes in je hersens) kan niet alleen je eigen leven op z'n kop zetten, maar ook dat van heel veel anderen. 
Jouw droomkracht is daarom een superkracht. 

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 7 - Diapositive

Echt waar
Op twaalfjarige leeftijd droomde Mary ervan om in ieder geval één arm meisje in een ontwikkelingsland te helpen door haar schoolgeld te betalen zodat ze naar school kon. Ze begon zelfgemaakte sieraden voor in je haar te verkopen. Inmiddels heeft ze al meer na 11.000 sieraden verkocht en kunnen dankzij haar meer dan 100 meisjes naar school!
Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 8 - Diapositive

Waarom denk je dat dromen van mensen vaak niet uitkomen?

Slide 9 - Question ouverte

Spoiler alert
Soms verlies je je droom of mislukt je plan. Dat is helemaal niet erg. Juist in het proberen om je droom waar te maken zit het plezier. En onderweg komen er vaak weer andere dromen op je pad die nog beter bij je passen. Als je maar blijft proberen!

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 10 - Diapositive

1. Word wakker!
Grote dromen beginnen met kleine stapjes. Als klein jongetje droomde Neil Armstrong er ooit van om naar de maan te reizen. Hij deed er alles voor: tientallen boeken over het heelal lezen, zijn best doen op school, brieven schrijven naar ruimtedeskundigen... In 1969 zette Neil als eerste mens een stap op de maan. 
Elk babystapje in de richting van je droom is mooi meegenomen. Het belangrijkste is vooral te beginnen. 

Slide 11 - Diapositive

Experiment 2
Denk nog eens aan de ultieme wensdroom van experiment 1.
Wat is het eerste babystapje dat je kunt zetten om je doel te halen? 
(Bijvoorbeeld acteerles nemen how-to-video's kijken op YouTube of je aanmelden als vrijwilliger bij Greenpeace). 
Schrijf je babystapje op en noteer daarna wanneer je dit ook écht gaat doen.
timer
1:00

Slide 12 - Diapositive

Iedereen praat in zijn hoofd tegen zichzelf. Hoeveel woorden denk je dat je per minuut tegen jezelf zegt?

Slide 13 - Carte mentale

Tip
Je zegt zo'n driehonderd tot duizend woorden per minuut tegen jezelf! Onderzoek heeft laten zien dat je jezelf makkelijker een duwtje in de rug geeft door in de tweede persoon (de jij-vorm) tegen jezelf te praten. 
Je kunt dus beter tegen jezelf zeggen: 'Je kan het!' dan 'Ik kan het!' 
Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 14 - Diapositive

2. Wilskracht!
Soms wil je te veel en soms heb je gewoon nergens zin in. Met wilskracht kun je jezelf ergens toe zetten waar je in eerste instantie een beetje tegen opziet. Bijvoorbeeld toch je huiswerk maken om een goed cijfer te halen, terwijl je ook wil gamen. 
Maar pas op! Je wilskracht is net een batterij. Als de batterij op is, is het game over. Voor je huiswerk dan, want voor gamen heb je geen wilskracht nodig.  

Slide 15 - Diapositive

De 'als dan'-truc
Gelukkig is er een supertruc om je wilskracht zo veel mogelijk te sparen zodat je genoeg batterij overhoudt om je droom te realiseren. 
Vaak weet je al wat je valkuilen zijn. Uit ervaring weet je bijvoorbeeld dat je uit school vaak meteen op de bank ploft omdat je moe bent. Je stapt uit die valkuil door van tevoren levendig te fantaseren hoe je je het liefst zou willen gedragen als je uit school komt. 

Slide 16 - Diapositive

De 'als dan'-truc
Bijvoorbeeld: 'Als ik na school op het punt sta op de bank te ploffen, dan begin ik meteen met mijn huiswerk.' De truc is om je je de situatie vooraf zo helder mogelijk voor te stellen, dat helpt om je beter aan je eigen afspraken te houden. 

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 17 - Diapositive

Wetenschappers hebben aangetoond dat de kans dat je hierdoor je doel realiseert ... keer zo groot is, omdat je met deze truc minder wilskracht nodig hebt.
A
2
B
3
C
4

Slide 18 - Quiz

Experiment 3
Denk nog eens aan de ultieme wensdroom van experiment 1.
Welke valkuilen denk je dat je tegen kunt komen bij het realiseren van de droom die je hebt opgeschreven? 
(Bijvoorbeeld:
Valkuil: snoozen. Wat gaat er mis? Ik blijf te lang in bed liggen. Wat ga je anders doen? Ik sta meteen op zodat ik nog even kan douchen.)
timer
1:00

Slide 19 - Diapositive

Tip
Je weet heus wel dat slaap en gezond eten belangrijk zijn. Maar weet je ook dat ongezonde voeding en slecht slapen je wilskracht leegzuigen? Dus wil je je droom waarmaken, eet die 'vieze witlof' dan toch maar op en neem voldoende tijd om ook te dromen in je bed. 

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 20 - Diapositive

Slide 21 - Vidéo

Noem drie goede eigenschappen

Slide 22 - Carte mentale

Slide 23 - Lien

Experiment 4
Welke held zou je willen zijn? Bijvoorbeeld Batman, Superwoman of Harry Potter? Je kunt ook zelf een superheld bedenken. Bijvoorbeeld Gedachteleesvrouw. 

Noteer je superheld.
Welke positieve eigenschappen heeft deze held?
Noem er vijf. 
timer
1:00

Slide 24 - Diapositive

3. Superheld in jou
Iedereen heeft wel iets gemeen met een superheld. Je oom die elke zaterdag asielkinderen Nederlands leert, je klasgenoot die opkomt voor iemand die gepest wordt of je buurvrouw die met haar zwarte band in karate in een oogwenk een reusachtige spierbonk vloert. 

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 25 - Diapositive

Experiment 5
Kijk eens naar de eigenschappen van je held uit het vorige experiment. Welke van deze positieve eigenschappen heb je zelf ook, al is het maar een beetje?
Noteer er minimaal twee.
Welke positieve eigenschappen heb je nog meer?
Schrijf ze op.
timer
1:00

Slide 26 - Diapositive

Met jouw positieve eigenschappen lukt het je jouw droomkracht om te zetten in daden. Het zijn de legoblokjes waarmee je jouw droom bouwt. 
Zo werd Walt Disney ontslagen bij een krant omdat hij volgens zijn baas geen fantasie en goede ideeën had. Hij zette zijn positieve eigenschap van doorzettingsvermogen in en liet zich niet van de wijs brengen. 

Slide 27 - Diapositive

Tip
Positieve eigenschappen zijn net als spieren. Als je ze traint worden ze sterker, doe je er niks mee dan worden ze slap en blubberig. Sta daarom dagelijks stil bij jouw positieve eigenschappen. Zeg voordat je iets moeilijks gaat doen: "Yes, ik ga nu mijn superkwaliteit ... inzetten." Hoe meer je ervan gaat glimlachen, hoe beter!
Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 28 - Diapositive

4. De kracht van anderen
Je kunt onmogelijk je droom realiseren onder hulp van anderen. Steun vragen is niet zwak, maar juist een teken van kracht. Je vraagt bijvoorbeeld je oom om bijles of advies aan je leraar over hoe je een opdracht het beste aan kunt pakken. Maar pas op!  Het verhaal over de berggeit laat zien dat je goed moet nadenken of je de adviezen van anderen wil opvolgen. 

Slide 29 - Diapositive

Topverhaal
Een berggeit wil dolgraag de top van de berg bereiken. Terwijl hij aan het klimmen is roepen alle geiten om hem heen: 'Stop! Het is onmogelijk, het wordt je dood!' Maar de geit is doof en denkt dat de anderen hem aanmoedigen. Hij voelt zich gesteund door zijn vrienden en houdt stug vol. Uiteindelijk bereikt hij de top! Wat goed dus dat hij de andere geiten niet kon horen, anders was het hem vast niet gelukt.  

Slide 30 - Diapositive

Het is dus belangrijk zorgvuldig te kiezen wie je raadgevers zijn. Zoek mensen die het beste met je voorhebben en die je echt kunnen aanmoedigen. Dus niet iemand die alleen maar problemen ziet. 

Uit: Superkrachten voor je hoofd, Wouter de Jong

Slide 31 - Diapositive