bloed armoede

less is more
1 / 23
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 3

Cette leçon contient 23 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

less is more

Slide 1 - Diapositive

bloed armoede

Slide 2 - Diapositive

wat is een andere naam voor bloed armoede
A
anemie
B
analist
C
amaretto
D
amor

Slide 3 - Quiz

wat is bloedarmoede

Anemie of bloedarmoede is de toestand waarbij het aantal rode bloedcellen of erytrocyten in het bloed  laag is, dan wel dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine (Hb) bevatten, of waarbij er sprake is van een combinatie van beide. 

Rode bloedcellen worden gemaakt in het beenmerg en zijn verantwoordelijk voor het zuurstof- en koolstofdioxidetransport tussen de longen en de andere weefsels in het lichaam. 

Slide 4 - Diapositive

wat is een normale HB mm/mol voor man/ vrouw
A
man :7,8 - 10,8 vrouw:7,3 -10
B
man: 5,5-7,8 vrouw: 5,3-6,5
C
man 10-15 vrouw 8-10
D
man 8.8-10.1 vrouw 7,7-9,9

Slide 5 - Quiz

HB 

 

man/vrouw normale Hb-gehalte 

man 7,8 - 10,8 mmol/ml   lager dan 7,8 mmol/ml
vrouw 7,3 - 10 mmol/ml  lager dan 7,3 mmol/ml

Slide 6 - Diapositive

geen klachten

Omdat er onvoldoende zuurstof geleverd wordt aan alle weefsels in het lichaam, kan bloedarmoede veel symptomen veroorzaken. Het kan ook bijna alle andere onderliggende medische aandoening verergeren. Bij milde bloedarmoede hoeven er geen symptomen te zijn. Bij chronische bloedarmoede kan het lichaam zich aanpassen, waardoor er mogelijk geen symptomen zijn totdat de bloedarmoede erger wordt. Bloedarmoede kan dus ongemerkt verlopen en bij toeval ontdekt worden door bijvoorbeeld een bloedonderzoek.

Slide 7 - Diapositive

Verschijnselen

-abnormale vermoeidheid;
-algehele zwakte en lusteloosheid;
-verminderde weerstand;
-kortademigheid, vooral bij lichamelijke inspanning, vanwege minder mogelijkheid van zuurstoftransport;
-licht in het hoofd, duizeligheid, het gevoel dat je gaat -flauwvallend, vooral bij snel opstaan kun je duizeligheid (zwart worden voor de ogen) ervaren;
als compensatie voor de verminderde hoeveelheid bloed een snellere hartwerking met hartkloppingen en een snellere hartslag in rust;
transpireren (zweten);
hoofdpijn;

  bleek uitzien, met bleekheid van de huid (ook onder de vingernagels en bleke lippen), en de slijmvliezen (ogen, binnenzijde van de mond);
witte vlekjes op de nagel (leukonychia);
koude handen en voeten;
wazig zien;
tintelingen in de voeten;
gebarsten mondhoeken, of scheurtjes in de lippen;
bij mannen impotentie (geen erectie kunnen krijgen) 
 minder zin in seks;
tinnitus of oorsuizen;
slaapproblemen;
concentratieproblemen;
verwardheid; en
maag- en darmstoornissen.

Slide 8 - Diapositive

wat is ferriprieve anemie
A
uitdroging
B
tekort aan ijzer
C
te kort aan vit C
D
te veel aan lood

Slide 9 - Quiz

oorzaak
Een tekort aan ijzer (ferriprieve anemie): ijzertekort of ijzergebrek is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Als ijzerinname beperkt is of onvoldoende als gevolg van bijvoorbeeld slechte voeding, kan bloedarmoede optreden. Maar ijzergebrek kan ook optreden door bijvoorbeeld hevig bloedverlies tijdens de menstruatie

Slide 10 - Diapositive

oorzaak
Vitamine B12-tekort
Een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur als er in de voeding gedurende langere tijd geen dierlijke producten zijn opgenomen. Dit kan voorkomen bij strenge vegetariërs en bij alcoholisten. Of door opnamestoornis voor vitamine B12.

Slide 11 - Diapositive

oorzaak
Hevig bloedverlies
Hevig bloedverlies door hevig menstrueel bloeden of een wond. Wanneer iemand gedurende langere tijd (ongemerkt) kleine hoeveelheden bloed verliest, kan ook bloedarmoede optreden. Denk hierbij aan gastro-intestinale ulcera (zweren in de maag en de darm) of bepaalde vormen van kanker zoals kanker van de dikke darm.

Slide 12 - Diapositive

oorzaak

Een chronische ziekte, infectie of ontsteking: veel chronische ziekten zoals reuma, (herhaalde) infecties of kanker kunnen de aanmaak van hemoglobine verstoren.

Slide 13 - Diapositive

oorzaak

Een erfelijke afwijking zoals coeliakie (glutenenteropathie of inheemse spruw), een chronische darmaandoening die zich kenmerkt door een aangeboren gluten-intolerantie 

Slide 14 - Diapositive

Testje 

Er bestaat een eenvoudig testje om vast te stellen of je kind bloedarmoede heeft. Trek het onderste ooglid van je kind omlaag en onderzoek de binnenkant die in normale gevallen rozerood behoort te zijn. Indien de kleur daarentegen bleek is, dan is de kans groot dat je kind bloedarmoede heeft. Nader medisch onderzoek zal dit moeten bevestigen.

Slide 15 - Diapositive

 Behandeling van bloedarmoede

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Bloedverlies door hevige menstruaties kan bijvoorbeeld tegengegaan worden door gebruik van de anticonceptiepil. Een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 kan door tabletten worden opgeheven en soms moet vitamine B12 per injectie worden toegediend. 
In geval van zeer ernstige bloedarmoede kan het nodig zijn om iemand extra rode bloedcellen met een bloedtransfusie toe te dienen.

Slide 16 - Diapositive

Complicaties van bloedarmoede

meerdere antwoorden
A
borse nagels
B
bevattelijk voor infectie
C
haaruitval
D
hartfalen

Slide 17 - Quiz

complicatie
Als het hemoglobinegehalte te laag is, kan dit resulteert in lage zuurstofgehaltes in het lichaam (hypoxie). Afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede en de duur van de ziekte, kunnen er complicaties optreden. 

Complicaties kunnen optreden als de bloedarmoede ernstig wordt en onbehandeld blijft, bijvoorbeeld:
broze nagels en snel brekende nagels (gespleten nagels)
haaruitval
hartfalen
bevattelijker zijn voor infecties

Slide 18 - Diapositive

anemie
preventie

Slide 19 - Carte mentale

Groenten met veel ijzer

Slide 20 - Carte mentale

Groenten met veel ijzer

IJzerrijke groenten zijn onder meer sperziebonen, tuinbonen, broccoli, radijs, courgette, veldsla, spinazie, spruiten (spruitjes) en boerenkool.

Slide 21 - Diapositive

Hemochromatose
 Hemochromatose is een vaak erfelijke stofwisselingsaandoening, waarbij er meer ijzer uit de voeding wordt onttrokken dan dat het lichaam nodig heeft. 
Er treedt hierdoor ijzerstapeling op in het lichaam, wat op een gegeven ogenblik aanleiding kan geven tot allerlei klachten. 
Behandeling van hemochromatose vindt plaats door het afnemen van bloed. Dit wordt in de volksmond 'aderlating' genoemd.

Slide 22 - Diapositive

vragen

Slide 23 - Carte mentale