Duurzaamheid thuis

Duurzaamheid les 1
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
ProcestechniekMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Duurzaamheid les 1

Slide 1 - Diapositive

Duurzaamheid thuis
Duurzaamheid 
begint thuis

Slide 2 - Diapositive

Welke duurzaamheidsoplossingen ken je voor huizen?

Slide 3 - Carte mentale

Zonnepanelen
Hoe werken ze?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicium, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder.

Slide 4 - Diapositive

Licht wordt omgevormd naar gelijkstroom in het zonnepaneel en wordt door een omvormer getransformeerd naar bruikbare wisselstroom. Het grootste deel kan worden gebruikt thuis voor elektriciteit, het teveel gaat naar het elektriciteitsnet.

Slide 5 - Diapositive

Warmtepomp
Een warmtepomp haalt eenvoudig gezegd de warmte (of energie) uit de omgeving – bijvoorbeeld lucht, water of bodem – en geeft deze warmte binnenshuis af. Er zijn in principe twee verschillende soorten warmtepompen:
  • Luchtwarmtepompen (lucht-waterwarmtepompen) halen warmte uit de buitenlucht.
  • Waterwarmtepompen (water-waterwarmtepompen) halen warmte uit het oppervlakte- of grondwater.
  • Daarnaast is er nog onderscheid tussen volledig elektrische warmtepompen en warmtepompen die ondersteund worden door een CV ketel, de zogenaamde hybride warmtepompen. Vergelijk het met een hybride auto, deels elektrisch maar ondersteund door een verbrandingsmotor.

Slide 6 - Diapositive

Werking

Slide 7 - Diapositive

Warmtepomp
Het gesloten systeem is gevuld met een koudemiddel. Dit is een vloeistof met een laag verdampingspunt dat dient als transportmiddel voor de warmte. Het koudemiddel stroomt door de verdamper waar het door de ‘’warmte’’ uit de aangezogen buitenlucht tot gas verdampt. De buitenlucht wordt aangezogen door middel van een of meerdere ventilatoren in de buitenunit.

Het gasvormige koudemiddel wordt vervolgens samengeperst in de compressor. Doordat de druk toeneemt, stijgt de temperatuur van het gas. Het hete gas condenseert vervolgens weer in de condensor en geeft daarbij zijn warmte af aan het water in de cv-installatie. De cv-installatie geeft deze warmte weer af aan het afgiftesysteem. Dat is het cv-circuit, meestal in de vorm van vloerverwarming en/of radiatoren.
Het weer vloeibaar geworden koudemiddel stroomt via het expansieventiel  terug naar de verdamper, waarna de cyclus opnieuw start.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Zonneboiler
Ook bij een zonneboiler haal je energie uit een externe bron van buiten. Met zonnecollectoren wordt gebruik gemaakt van de zonnewarmte (licht) om water te verwarmen m.b.v. een warmtewisselaar met een speciale vloeistof. In het filmpje van de volgende dia wordt kort uitgelegd hoe het werkt.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Infrarood verwarming
Bij infrarood verwarming moet je denken aan de warmte die ook van de zon komt of aan een infraroodsauna. Door gebruik te maken van panelen kun je ruimtes op die manier verwarmen. Je hebt dus niet te maken met circulatiewarmte zoals bij radiatoren maar met een gelijkmatige stralingswarmte. Dit gaat via elektriciteit, dus zonnepanelen zijn dan verstandig.

Slide 12 - Diapositive

Infrarood panelen, zo zien ze eruit

Slide 13 - Diapositive

Isolatie
Zoals je ziet zijn er nogal wat plekken in en aan een huis waar warmte verloren gaat. Muren, ramen, vloer, dak, het zijn allemaal plekken waar warmte verloren gaat als er niet goed geïsoleerd wordt.

Slide 14 - Diapositive

Op welke manier kun je de genoemde plekken isoleren in een huis?

Slide 15 - Carte mentale

Isolatie rondom het huis
Dak isolatie       Spouwmuur isolatie   vloerisolatie

Slide 16 - Diapositive

Glasisolatie

Slide 17 - Diapositive

Water besparen
Door het design van de douchekop wordt de lucht onder druk met het water vermengd. De lucht zet uit op het moment dat de waterstraal de sproeier verlaat. Door die grotere druk verhoogt de watersnelheid en geeft de douchestraal meer comfort en een betere reiniging, ook bijvoorbeeld bij het uitspoelen van shampoo.

Slide 18 - Diapositive

Wat kun je zelf nog doen om water te besparen?

Slide 19 - Carte mentale

Welke soorten van duurzame energie gebruiken jullie thuis?

Slide 20 - Carte mentale

Wat hebben we geleerd?
  • Verschillende vormen van duurzame oplossingen thuis
  • Hoe werkt een warmtepomp
  • Hoe werken zonnepanelen
  • Hoe werkt veen zonneboiler
  • Wat is infrarood verwarming
  • Welke isolatie vormen zijn er en hoie bespaar ik water

Slide 21 - Diapositive