Stop Motion Keuzemodule klas 2

Keuzemodule bevo
Stop-motion
  periode 3
1 / 25
suivant
Slide 1: Diapositive
Beeldende vormingMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2

Cette leçon contient 25 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 240 min

Éléments de cette leçon

Keuzemodule bevo
Stop-motion
  periode 3

Slide 1 - Diapositive

Shaun het Schaap, Wallace & Gromit of Chicken Run: je hebt deze films vast wel eens gezien in de bioscoop of op tv. De films zijn allemaal gemaakt door Aardman Animations, een filmstudio uit Engeland. De meeste films van Aardman zijn stop motion animaties met klei-poppetjes. In deze les leer je meer over de technieken die Aardman gebruikt.  


Stop-motion animatie 
In een stop motion wordt met foto’s een beweging beeld voor beeld gemaakt. Na iedere foto is er de mogelijkheid om iets te veranderen, bijvoorbeeld een kleifiguurtje te bewegen of een voorwerp te verschuiven. 
Als je de beelden achter elkaar plakt (monteert), dan lijkt het net alsof figuurtjes echt bewegen.

Bewegend beeld bestaat dus eigenlijk uit losse foto's achter elkaar!
In de volgende video zie je een overzicht van het werk van Aardman en hoe de mensen te werk gaan!

Slide 2 - Diapositive

Animatie betekent iets stilstaands tot leven wekken. Daarvoor zijn verschillende technieken beschikbaar.
Bij stop motion maak je gebruik van foto’s.
Een seconde film bestaat uit 24 verschillende beeldjes: 24 frames. Een animatiefilm wordt per frame opgenomen en bevat er meestal 12, en soms 24 per seconde.
In een stop motion wordt met foto’s een beweging beeld voor beeld gemaakt. Na iedere foto is er de mogelijkheid om iets te veranderen, bijvoorbeeld een kleifiguurtje te bewegen of een voorwerp te verschuiven. Alles wat moet bewegen, wordt door de animator onder de camera stukje voor stukje verschoven en opgenomen. Wanneer deze beelden achter elkaar gemonteerd worden, wordt de suggestie van beweging gewekt.

Slide 3 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is een Storyboard? 
Een soort stripverhaal waarin je ziet hoe elk onderdeel van de film (scène) eruit moet komen te zien. 
In een storyboard zie je waar de scène zich afspeelt, wat er gebeurt en welke figuren een rol spelen. 
Een storyboard zet veel mensen, zoals setbouwers of kostuumontwerpers aan het werk en is daarom erg belangrijk. 

Slide 4 - Diapositive

Wanneer het verhaal voor een film is bedacht, is het tijd om een storyboard te maken. Een storyboard is eigenlijk een soort stripverhaal waarin je ziet uit welke onderdelen (scenes) de film bestaat en hoe alles eruit moeten komen te zien. In een storyboard zie je bijvoorbeeld waar de scene zich afspeelt, wat er gebeurt en welke figuren een rol spelen.
Een storyboard is heel belangrijk in het filmproces, omdat het veel mensen aan het werk zet. Zo weet de setbouwer welke achtergrond hij moet maken, de modelmaker gaat aan de slag met de figuren die hij moet kleien en de kostuumontwerper kruipt achter de naaimachine om de kleding te maken.
Set- en            karakterdesign 
Een van de kenmerken van de films van Aardman is het gebruik van klei. Veel poppetjes of delen van het decor worden met de hand gemaakt.
Klik snel door naar de volgende slide en kijk goed: waar zie je de vingerafdruk op deze foto?

Slide 5 - Diapositive

Een van de kenmerken van Aardman Films is het gebruik van klei. In veel films maken ze de poppetjes en delen van het decor van klei. Tegenwoordig worden veel animatiefilms op de computer gemaakt, maar bij Aardman doen ze alles met de hand. Het decor, de figuren, de kleding en de attributen zijn allemaal door echte mensen gemaakt. Als je heel goed naar de films kijkt zie je af en toe een vingerafdruk van iemand op de klei. 
In de volgende video neem je weer een kijkje achter de schermen op de set van Aardman.

Kijkopdracht: welke verschillende taken zie je voorbijkomen? 

Slide 6 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 7 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Filmperspectief
Hoe je iets in beeld brengt is heel belangrijk voor je film. Het perspectief van waaruit je filmt vertelt namelijk veel over de personen in het verhaal.
De meest bekende filmperspectieven zijn het kikvorsperspectief en het vogelvluchtperspectief.

Vraag: waar denk je aan bij deze namen?

Slide 8 - Diapositive

Kikvorsperspectief
- Filmt vanuit een laag camerastandpunt, alsof je een kikker bent
- Je kijkt op tegen de hoofdpersoon, deze lijkt groot en machtig
Vogelvluchtperspectief
- Filmt vanuit een hoog camerastandpunt, alsof je een vogel bent
- Je kijkt neer op de hoofdpersoon, deze lijkt klein en onbelangrijk
Filmperspectief
Welk perspectief hoort bij welke foto? 

Slide 9 - Diapositive

Links: vogelvlucht
Rechts: kikvors
Licht 
Naast het camerastandpunt is ook het licht dat je gebruikt heel belangrijk voor je film. Licht zorgt namelijk voor sfeer in je film en versterkt bepaalde gebeurtenissen.
Wanneer er iets spannends gebeurt, is het vaak donker en zie je weinig licht. Gebeurt er in de film iets leuks of voelt de hoofdpersoon zich goed dan schijnt er vaak een zonnetje of ander warm licht.

Slide 10 - Diapositive

Naast het camerastandpunt is ook het licht dat je gebruikt heel belangrijk voor je film. Licht zorgt namelijk voor sfeer in je film en versterkt bepaalde gebeurtenissen.

Wanneer er iets spannends gebeurt, is het vaak donker en zie je weinig licht. Misschien brandt er ergens een kaars of geeft een lantaarn zwak licht. Als kijker zit je vast op het puntje van je stoel te wachten tot het spannende moment voorbij is.

Gebeurt er in de film iets leuks of voelt de hoofdpersoon zich goed dan schijnt er vaak een zonnetje of ander warm licht. Als kijker krijg je een vrolijk of zomers gevoel en zo leef je eigenlijk een beetje mee met de hoofdpersoon in de film.

Tot slot speelt licht een grote rol bij het laten zien van weersomstandigheden. Als het in de film heel erg stormt, met harde windhozen en onweer is het donker en grauw. Het enige licht komt misschien van de bliksemschichten.

Licht
Kijk naar hoe het licht is gebruikt in deze filmscenes.
+ Welk gevoel roepen de beelden bij je op?
+ En aan welk moment van de dag denk je? 

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

              Geluid
Wat bij animatiefilms het meest belangrijk is, zijn de stemmen van de hoofdpersonen. De stem moet namelijk passen bij de leeftijd, het uiterlijk en het karakter van de personages. 
Stemacteurs
De stemmen worden ingesproken door stemacteurs. Dit zijn mensen die kunnen acteren met hun stem. Als stemacteur moet je bijvoorbeeld goed emoties kunnen overbrengen zonder overdreven te klinken. 

Slide 12 - Diapositive

Naast beeld vormt geluid natuurlijk een groot onderdeel van de film. Wat bij animatiefilms het meest belangrijk is, zijn de stemmen van de hoofdpersonen. De stem moet namelijk passen bij de leeftijd, het uiterlijk en het karakter van de personages. Een stem wordt niet zomaar ingesproken, dat gebeurt door echte stemacteurs. Dit zijn mensen die kunnen acteren met hun stem. Als stemacteur moet je bijvoorbeeld goed emoties kunnen overbrengen zonder overdreven te klinken. 
Geluid
Hier zie je enkele hoofdpersonen uit de film Early Man. Kijk goed naar de karakters en bedenk wat voor soort stem bij de personages past. Let hierbij goed op het soort personage en de gezichtsuitdrukking. 
Benieuwd of jullie bedachte stem bij de karakters past? Bekijk dan de volgende video en kijk hoe de Engelse stemacteurs te werk gaan. 

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 14 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Geluidseffecten
Omgevingsgeluid
Omgevingsgeluiden zijn geluiden die je hoort op de plek waar je bent. Binnen in een groot huis klinken dingen bijvoorbeeld anders dan in een bos of aan het strand. 
Achtergrondmuziek
Achtergrondmuziek wordt gebruikt om dat wat in het verhaal gebeurt te versterken. Wanneer er iets engs gebeurt hoor je spannende muziek. Maar is er niets aan de hand en gaat alles goed dan hoor je rustige, vrolijke muziek. 
Shaun the Sheep: The Farmer's Llamas
Luister het audiofragment. Wat denk jij dat er gebeurt? 

Slide 15 - Diapositive

Geluidseffecten

Om een film helemaal af te maken worden geluidseffecten toegevoegd. Geluidseffecten worden gebruikt om dat wat je ziet in de film zo echt mogelijk te laten lijken.

En bekend geluidseffect is het omgevingsgeluid. Dit zijn geluiden die je hoort op de plek waar je bent. Zie je iemand in de keuken zitten dan hoor je misschien een koffiepot pruttelen. Ligt iemand aan het strand dan hoor je het geluid van golven, wind en meeuwen. Bevindt iemand zich midden in een storm dan hoor je de wind waaien, de regen kletteren en de donder en bliksem.

Naast omgevingsgeluid speelt achtergrondmuziek een grote rol. Achtergrondmuziek wordt gebruikt om dat wat in het verhaal gebeurt te versterken. Wanneer de hoofdpersoon bijvoorbeeld iets spannends moet doen of wordt achtervolgd hoor je mysterieuze muziek. Als de hoofdpersoon gelukkig is en bijvoorbeeld fluitend op de fiets zit, hoor je vrolijke muziek die dat blije gevoel versterkt.

Geluidseffecten
Bekijk onderstaand fragment uit de film Shaun the Sheep: the Farmer's Llama's. Gebeurt er wat je dacht dat er ging gebeuren? 

Slide 16 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Nu we dit allemaal weten
is het tijd om zelf een stop-motion te maken

Slide 17 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Zelf een stop-motion filmpje maken  van minimaal 30 seconden tot maximaal 2 minuut.
Om dit te maken gaan we eerst oefenen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden.
Hiervoor moet je de app Stop Motion Studio op je iPad downloaden.
Het mag ook een andere app zijn om stop motion mee te maken. Net wat jij wilt.
 de Opdracht

Slide 18 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Oefenen
  • Bekijk het filmpje op de volgende dia en maak zelf een simpele stop-motion met een voorwerp om te oefenen.  
  • Maximaal 30 seconden lang. Zet je iPad stevig neer dit hoeft niet zoals in het filmpje maar mag natuurlijk wel.
  • Probeer er ook eens geluid onder te zetten dat jezelf opneemt met het microfoontje. Je hoeft niet geluiden te kopen voor deze opdrachten. 
  • Bewaar het filmpje goed op je iPad 
oefenen

Slide 19 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 20 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Cut out stop motion oefenen
Je kunt nu dus een stop motion maken met een bestaand voorwerp maar het kan natuurlijk ook anders. Met papier bijvoorbeeld. Je noemt dat een cut out stop motion.
Bekijk het filmpje op de volgende dia en probeer dit ook eens met simpele vormen van papier. Bewaar ook deze film goed op je iPad. Op  de  dia's daarna vind je nog wat filmpjes voor inspiratie. Je kunt zelf ook even op YouTube kijken voor leuke ideeën.

Cut Out Stop-motion oefenen


Je hoeft je iPad niet vast te zetten met klemmen aan een tafel. Je kunt ook twee stapels boeken maken of twee stoelen naast elkaar zetten. Leg daar een stuk stevig karton overheen van een stevige doos.  Maak een gat in het karton zodat de camera daar doorheen kijkt en je hebt je opstelling om foto's te maken.
TIP

Slide 21 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Dit is nog niet alles er is nog meer.....
Je kunt natuurlijk ook met klei poppetjes werken net zoals in de animatiefilm van Wallace en Grommit. Maar ook met lego of ander speelgoed of met Fruit.

Slide 22 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 23 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Eindopdracht
Maak een stop motion filmpje  van minimaal 30 seconden en maximaal 2 minuten. 
Je mag zelf weten hoe, maar maak het niet te moeilijk voor jezelf; het is heel veel werk. 
Voeg geluid en/of muziek toe. 

TIP:
Je kunt ook een stop-motion maken bij een bestaand liedje. 
  • Bedenk een klein verhaaltje
  • Maak een simpel storyboard
  • Bedenk hoe de set eruitziet
  • Welk personage en materiaal je gaat gebruiken.
  • Eventueel geluid.
  • Noteer je plan in een document op je iPad.
  • Lever de uiteindelijke film in via Teams of mail. Lukt dit niet vraag gerust om hulp.

Slide 24 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Foto's van je storyboard, je verhaal, de set en de personages.

Slide 25 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions