Het hiernamaals

Assalāmu ʿalaykum
1 / 46
suivant
Slide 1: Diapositive
Islamitische godsdienstSecundair onderwijs

Cette leçon contient 46 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 100 min

Éléments de cette leçon

Assalāmu ʿalaykum

Slide 1 - Diapositive



In deze les bekijken we het geloof in het hiernamaals. Binnen deze les zullen we het geloof in dag des Oordeels benaderen. Hierbij gaan de dood, de dag des Oordeels, het hiernamaals inclusief hel/hemel, aan bod komen In sha Allah. Het leven op aarde is een fase waarin de mens zich voorbereidt op het eeuwige leven in het hiernamaals. Wanneer de mens het leven op aarde verlaat, neemt hij zijn rapport (goede en slechte daden) mee. Deze eindresultaten worden op een specifieke dag op een weegschaal gewogen en dit zal de doorslag geven of wij geslaagd zijn om het Paradijs te betreden, In sha Allah.

In deze les bekijken we het geloof in het hiernamaals. Binnen deze les zullen we het geloof in dag des Oordeels benaderen. Hierbij gaan de dood, de dag des Oordeels, het hiernamaals aan bod komen, in sha Allah. Het leven op aarde is een fase waarin de mens zich voorbereidt op het eeuwige leven in het hiernamaals. Wanneer de mens het leven op aarde verlaat, neemt hij zijn rapport (goede en slechte daden) mee. Deze eindresultaten worden op een specifieke dag op een weegschaal gewogen en dit zal de doorslag geven of wij geslaagd zijn om het paradijs te betreden, In sha Allah.

Het hiernamaals
Inleiding

Slide 2 - Diapositive

Het hiernamaals
Mevrouw Bouzeya 
                                      Wat zul je na deze les kunnen en kennen?

* De rituelen bij een sterfgeval uitleggen gebruik makend van de volgende woorden: lichaam wassen, gebed voor de dode, juiste wijze in het graf, schone doeken, geen eindpunt.

* De dag des Oordeels verklaren aan de hand van de volgende woorden: miezan (weegschaal), bazuin, de engel Isrāfīl, het uur.

* Een beeld vormen van het paradijs: verdiepingen, leeftijd, poorten,etc. 

* Aan de hand van de opgegeven hadith minstens 1 verband geven met het Paradijs.

Slide 3 - Diapositive

Een korte opfrissing
Het geloof in het hiernamaals is één van de zes zuilen van (Arkān) al-īmān. Alle zes zuilen zijn fundamenten in de Islam en zijn dus de clou tot geloven. Met andere woorden Geloven in het hiernamaals is dus essentieel voor de moslim. 
Het geloven in Allah
Het geloven in de profeten en de boodschappers.
Het geloven in de engelen
Het geloven in de boeken
Het geloven in het lot
Het geloven in het hiernamaals
Beluister

Slide 4 - Diapositive

1. Wat zijn de zes fundamenten van de islam?

Slide 5 - Question ouverte

Het hiernamaals wordt 116 keer benoemd in de Quran en komt voor in bijna elke sūrah. Het is één van de belangrijke termen in de Quran omdat het een fundament is binnen de islam waarin moslims beproefd worden. De Quran beschrijft het hiernamaals levendig en als zeer waardevol. Het is het ware leven in het paradijs waar elke ziel naar moet streven. Het woord Ākhirah draagt hier dus de betekenis van het hiernamaals, het laatste verblijf of volgend leven. Het aardse leven is een korte fase en maar van tijdelijke duur waarin wij als mens zoveel mogelijk goede punten moeten verzamelen om het eeuwig leven in het paradijs door te brengen. Het hiernamaals staat iedereen op te wachten en is een prijs die wij kunnen winnen of verliezen. 
Ākhirah 
Het Arabische woord voor het hiernamaals is: 
Ākhirah 

Slide 6 - Diapositive

Ben jij klaar voor de dood?
26/03/2024

Slide 7 - Diapositive

Ben jij klaar voor de dood?
Waarom wel/niet?

Slide 8 - Question ouverte

De dood kent geen leeftijd
Allah swt heeft gezegd in Surat Al Mu'minun: 

Slide 10 - Diapositive

Bekijk de video tot 4 min en 50 seconde

Slide 11 - Diapositive

Welke zaken haal je uit de video?

Slide 12 - Question ouverte





De dood is in de islam geen eindstreep en alles ligt in de handen van Allah swt, zowel de plaats als tijd, als de manier hoe iemand zal sterven.
Malak al-Mawt is de engel van de dood. Als Allah swt bepaalt dat de tijd voor iemand is gekomen, geeft Hij Malak al-Mawt de opdracht om de ziel van die persoon te halen. Malak al-Mawt geeft dan weer de taak aan de engelen die hem helpen om de zielen van de mensen te nemen. Na de dood gaat de ziel naar de tussenwereld waar deze wacht op de wederopstanding.

De islamitische uitvaart kent veel rituelen. Zo worden moslims nooit gecremeerd maar altijd begraven. Waarom? Wanneer een moslim overlijdt wordt hij/zij het liefst zo snel mogelijk na het overlijden begraven. Het lichaam wordt op een rituele manier gewassen. Mannen worden door mannen gewassen en vrouwen door vrouwen. Na de wassing wordt de overledene in witte doeken gewikkeld, deze worden ook wel ‘kaffan’ (lijkwade) genoemd. Na de rituele wassing is het tijd voor het dodengebed of ook wel ‘Ṣalāt al-Janāzah’ genoemd. Dit is een kort gebed voor de overledene. Om de naasten van de overledene te steunen zeggen moslims de volgende woorden:

‘إنا لله وإنا إليه راجعون’
‘Inna Lillahi wa inna ilayhi rajj’un’
‘Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terugkeren’


De dood

Slide 13 - Diapositive

Wat is de volgorde van handeling als iemand gestorven is: 
plaats van 1 tot en met 4. 
1
4
2
3
Het lichaam wordt gewassen.
De overledene op de juiste wijze in het graf leggen. 
Het gebed voor de overledene.
Het lijk in schone doeken wikkelen.

Slide 14 - Question de remorquage

Wat doet de engel Malak al-Mawt?

Slide 15 - Question ouverte

Hoe noemt met het gebed dat verricht wordt voor een overledene?
Ṣalāt al-Janāzah
Tarwih
Salāt al-Istikhāra

Slide 16 - Sondage

Mag een moslim gecremeerd worden?
A
Ja
B
Nee

Slide 17 - Quiz





Jaabir ibnoe ‘Atiek (moge Allah weltevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Naast het sterven op de weg van Allah swt zijn er zeven andere gevallen van martelaarschap: een gedode strijder op de weg van Allah swt is een martelaar, een doodgestoken persoon is een martelaar, een verdronkene is een martelaar, een persoon die lang op zijn ziektebed heeft gelegen is een martelaar, iemand die door een buikaandoening komt te overlijden is een martelaar, een verbrandene is een martelaar, iemand die onder het puin overlijdt is een martelaar en een vrouw die vanwege haar zwangerschap, ten tijde van de bevalling of kraamperiode komt te overlijden is een martelaar.

(Imam Maalik ‘al-Moewatta’)

Dit is een prachtige overlevering die de verschillende manieren belicht waarop iemand als martelaar kan worden beschouwd in de islam. Het benadrukt de diversiteit van situaties waarin iemand zijn leven kan geven op de weg van Allah swt, en hoe deze daden van opoffering worden erkend en gewaardeerd in de religie. Het feit dat zelfs een vrouw die sterft tijdens de bevalling of de kraamperiode als martelaar wordt beschouwd, benadrukt de bijzondere status die aan moeders wordt toegekend in de islam.



Het sterven als martelaar

Slide 18 - Diapositive

Het dodengebed

Slide 19 - Diapositive

Dag des oordeels

Slide 20 - Diapositive

Zoals jullie geleerd hebben is het geloven in de dag des Oordeels of ook wel Yawm al-Qīyāmah genoemd een verplichting en een zuil van de Arkān al-īmān. Net zoals de seizoenen een einde kennen, kennen wij als mens en de andere schepselen een einde. Ook zal de wereld op een dag tot een eind komen. Wanneer dit exact zal plaatsvinden weet de mens niet. De Profeet heeft ons het begin van het Uur niet verteld, omdat hij niet wist wanneer het Uur zal beginnen. Wanneer men de vraag stelt: “Waarom Allah swt niet verteld heeft wanneer het uur begint?”. Is het antwoord zeer simpel, de wijsheid verteld ons dat het verborgen moet zijn voor de mensheid. De profeet is gezonden met de boodschap, een verblijving in het Paradijs voor degene die Allah swt gehoorzamen en een waarschuwing voor de hel voor degene die Allah swt ongehoorzaam zijn. Het doel hiervan kan slechts worden bereikt als de tijd van het Uur verborgen is. Zodat mensen van elke tijdperk zullen vrezen dat het hen zal overkomen. 
Dag des oordeels
Lees de tekst
Beluister na het lezen van de tekst

Slide 21 - Diapositive

De engel Isrāfīl zal blazen op de Ṣūr (de bazuin) wanneer de vastgestelde tijd door Allah swt aangekomen is. Een ontzagwekkend geluid zal elk levend wezen doen sterven, het evenwicht van de hemel en de aarde zal verstoord worden en het universum zal een nieuwe vorm krijgen. Deze gebeurtenis wordt ook wel de “Qiyāma” genoemd. Na enige tijd zal Isrāfīl – op het gebod van Allah swt – voor de tweede keer op de Ṣūr blazen en alle mensen zullen opnieuw opgewekt en geroepen worden naar de verzamelplaats, genaamd “maḥshar”.
De engel Isrāfīl
Lees de tekst

Slide 22 - Diapositive

Waarom moeten wij geloven in de dag des Oordeels?

Slide 23 - Question ouverte

Welke engel is verantwoordelijk voor het blazen op de bazuin (Ṣūr)?
A
Malak al-Mawt
B
Isrāfīl
C
Mounkar en Nakir
D
Gibriel

Slide 24 - Quiz

Op het einde van de wereld gaat de engel Isrāfīl op de bazuin (Ṣūr) blazen. Geef meer uitleg.

Slide 25 - Question ouverte

Op de dag des Oordeels zal iedereen voor de aanwezigheid van Allah swt worden gebracht en worden ondervraagd, hoe hij zijn leven op aarde heeft doorgebracht. De boeken die door de engelen genaamd “Kirāman Kātibīn” zijn geschreven, zullen aan de mensen worden overhandigd. Daarin staan alle goede en slechte daden van ieder mens genoteerd. Iedereen zal zijn eigen dadenboek krijgen en lezen. Op een zeer nauwkeurige weegschaal, deze wordt ‘miezan’ genoemd zal het goede en het kwade gewogen worden. De mens wordt nadien hetzij beloond, hetzij bestraft, afhankelijk van welke kant van de weegschaal zwaarder weegt. Vergeet niet dat Allah swt de meest barmhartige is en dat de rechtvaardigheid van Allah swt zal plaatsvinden en niemand zal onrechtvaardig worden behandeld. 
De weegschaal

Slide 26 - Diapositive

Onze geliefde Profeet (vzmh) heeft het volgende gezegd:
“De mens zal op de Dag des Oordeels de aanwezigheid van Allah niet verlaten, totdat hij zich heeft verantwoord voor vier zaken:

  • Waar hij zijn leven heeft doorgebracht.
  • Wat hij met zijn lichaam heeft gedaan.
  • Op welke manier hij zijn bezit heeft verkregen en waar hij het aan heeft besteed.
  • Welke daden hij heeft verricht met de kennis die hij had.”


Onze geliefde Profeet (vzmh) heeft het volgende gezegd:
“De mens zal op de Dag des Oordeels de aanwezigheid van Allah niet verlaten, totdat hij zich heeft verantwoord voor vier zaken:

1. Waar hij zijn leven heeft doorgebracht.
2. Wat hij met zijn lichaam heeft gedaan.
3. Op welke manier hij zijn bezit heeft verkregen en waar hij het aan heeft besteed.
4. Welke daden hij heeft verricht met de kennis die hij had.

Onze daden

Slide 27 - Diapositive

Op de dag des Oordeels zal de miezan (de weegschaal) plaatsvinden: leg uit in twee zinnen hoe dit in zijn werk gaat.

Slide 28 - Question ouverte

Waarom heeft de Profeet ons niet verteld wanneer het Uur zal plaatsvinden?

Slide 29 - Question ouverte

Het paradijs 

Slide 30 - Diapositive

Wat versta jij onder het paradijs?”

Slide 31 - Carte mentale

Zullen wij jaloezie, haat, woede, etc kennen in het paradijs?
A
Nee
B
Ja
C
Hangt van de situatie af
D
Af en toe

Slide 34 - Quiz

Hoe oud zullen wij zijn in het Paradijs?

Slide 35 - Question ouverte

Heeft iemand het paradijs al gezien?

Slide 36 - Question ouverte

Uit hoevel rangen bestaat het paradijs?
A
12
B
7
C
10
D
100

Slide 37 - Quiz

Hoe heet de poort waardoor de vastende mensen zullen binnentreden?
A
Rayan
B
Safwan
C
Sawm
D
Mohamed

Slide 38 - Quiz

Hoe heet de hoogste rand in het paradijs?

Slide 39 - Question ouverte

Slide 40 - Diapositive

Wat is er blijven kleven? 
De hoogste rang van het paradijs
De engel die op de bazuin zal blazen
Het Arabisch woord voor het hiernamaals
De brug voor het paradijs
Jennah Al Firduas
Israfil
Al ākhira

Het dodengebed
De Qantarah

Slide 41 - Question de remorquage

Hoe vond je het gaan?

Wat ging goed en wat ging minder goed?

Slide 42 - Question ouverte

Hoe vond je het .....
😒🙁😐🙂😃

Slide 43 - Sondage

Slide 44 - Diapositive


Los de rebus op: 

Slide 45 - Question ouverte

Schrijf een korte tekst (minstens 5 zinnen) waarin je beschrijft hoe je een plekje in het paradijs zou kunnen verdienen, In sha Allah.

Slide 46 - Question ouverte