meldcodes

Meldcodes
Thema 6 onvoorziene en crisissituaties
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
zorg en welzijnMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Meldcodes
Thema 6 onvoorziene en crisissituaties

Slide 1 - Diapositive

meldcode huiselijk geweld

Slide 2 - Diapositive

Verplichte meldcode
De wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht zorgverleners om volgens deze meldcode te handelen wanneer zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of van geweld in de huiselijke kring.

Slide 3 - Diapositive

De belangrijkste functies van deze meldcode zijn:
 

De meldcode geeft zorgverleners duidelijkheid over wat zij kunnen én moeten doen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld.
De meldcode beschrijft wat de signalen zijn van kindermishandeling en huiselijk geweld, zodat zorgverleners hier alerter op zijn en het sneller herkennen.
De meldcode beschermt zorgverleners tegen klachten. Wanneer een zorgverlener strikt volgens de code gehandeld heeft, zal een klacht (door bijvoorbeeld de kinderen en kleinkinderen) nooit gegrond worden verklaard.

Slide 4 - Diapositive

Het stappenplan dat iedere meldcode bevat, ondersteunt de zorgverlener bij de besluitvorming. Hoewel het verplicht is dit stappenplan te volgen, is het niet verplicht een melding te maken bij Veilig Thuis (voorheen het AMK).

Slide 5 - Diapositive

De meldcode geeft zorgverleners duidelijkheid over wat zij kunnen én moeten doen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. De meldcode wordt niet gebruikt wanneer er sprake is van mishandeling door een professionele hulpverlener. Wanneer een professionele hulpverlener grensoverschrijdend gedrag laat zien kan de Leidraad Veilige Zorgrelatie worden gebruikt.

Slide 6 - Diapositive

veilig thuis
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de signalering en aanpak van ouderenmishandeling. Om dit te verwezenlijken is in elke regio een “Veilig Thuis” opgericht. Veilig Thuis is het nieuwe Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling (AMHK). Het neemt daarmee de functie van het voormalige, landelijke Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) over. De regionale Veilig Thuis-organisaties zijn bereikbaar voor zowel professionals, slachtoffers, veroorzakers als omstanders.

Slide 7 - Diapositive

stappenplan
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling bestaat uit het stappenplan. De verschillende stappen moeten in een vaste volgorde doorlopen te worden en moeten allemaal overwogen zijn voordat er een zorgmelding gedaan wordt bij Veilig Thuis of voordat wordt besloten geen melding te maken. 

Slide 8 - Diapositive

Stap 1: Signalen in kaart brengen - Doe onderzoek en check het kind bij oudersignalen – verzamel aanwijzingen en leg deze vast in het dossier
Stap 2: Overleg met Veilig Thuis en bij voorkeur ook een collega of een deskundige op het gebied van letselduiding
Stap 3: Gesprek met de patiënt - Voer zo mogelijk een gesprek met de betrokkenen.
Stap 4: Gesprek met professionals - Voer zo nodig overleg met de betrokken professionals.
Stap 5: Beslissen: Hulp organiseren of melden - Maak een beslissing over het maken van een melding bij Veilig Thuis via de 5 afwegingsvragen in het afwegingskader

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive