1d1 en 1d2 Het paard van Troje

Griekse mythes
1 / 20
suivant
Slide 1: Carte mentale
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 1

Cette leçon contient 20 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Griekse mythes

Slide 1 - Carte mentale

De Griekse mythes
De Grieken hadden vele goden. 
De Grieken geloofden dan ook in een polytheïstische godsdienst. 
De goden hadden menselijke eigenschappen 
( ze waren vaak goed, maar ook slecht).
Mythes zijn verhalen over deze goden. 
Ze werden vaak verteld om bovennatuurlijke verschijnselen te verklaren

Slide 2 - Diapositive

Homerus
Dit is een wereldberoemde dichter in de tijd van de Grieken. 
Hij leefde waarschijnlijk rond 800 v.C.. 
Hij maakte heldengedichten, de Illias (24 boeken) en de Odyssee zijn zijn bekendste weren.
De Illias gaat over de Trojaanse oorlog. 
De Odyssee gaat over de held Odyssee die na de Trojaanse oorlog probeert naar huis terug te keren. 

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Het begin van de Trojaanse oorlog
De aanleiding voor de Trojaanse oorlog is eigenlijk de twistappel, een gouden appel die een twist (ruzie) onder de godinnen veroorzaakte. Er was namelijk een belangrijke bruiloft. Een dochter van de zeegod Nereus trouwde, en alle goden waren uitgenodigd. Alleen Eris, de godin van de twist, was niet uitgenodigd omdat natuurlijk niemand ruzie wilde op de bruiloft. Maar Eris kwam er toch achter. Uit wraak gooide ze een gouden appel de feestzaal in waarop stond: “Voor de mooiste”. Meteen ontstond er ruzie onder de godinnen, over wie de mooiste was en dus de appel mocht hebben. 

Slide 5 - Diapositive

Leg uit wat de belangrijkste reden was waardoor de Trojaanse oorlog is uitgebroken.

Slide 6 - Question ouverte

Hoe het verder gaat... 
De oppergod Zeus moest beslissen wie van hen de mooiste was. Maar Zeus vond dat geen goed plan. Wie hij ook koos, hij zou daarna voor altijd problemen hebben met de andere twee. Daarom bepaalde hij dat de herdersjongen Paris maar moest beslissen.

Hera beloofde Paris macht en rijkdom als hij haar koos. Dat leek hem wel wat. Pallas Athena beloofde hem roem, kennis en wijsheid. Bij nader inzien vond Paris dat eigenlijk nog beter. Maar Aphrodite betoverde hem helemaal met haar verschijning. Ze beloofde hem de mooiste vrouw op aarde als hij haar de appel gaf. 

Slide 7 - Diapositive

Wie denk je dat Paris heeft gekozen? En waarom?

Slide 8 - Question ouverte

Hoe het verder gaat...  
Paris bleek later geen herderszoon te zijn maar een te vondeling gelegde zoon van koning Priamos, de koning van Troje. Er was voorspeld dat hij de veroorzaker zou zijn van de ondergang van Troje, dus na zijn geboorte werd hij voor de wilde dieren in het bos gelegd. Maar de herder van de koning kreeg medelijden en nam hem mee en voedde hem op. Toen Paris ouder was en weer bij de koninklijke familie terug was, was iedereen blij, want de koning en koningin hadden heel veel spijt van hun daad. Op een dag stuurde de koning Paris naar Griekenland voor een handelsbespreking. Paris was meteen enthousiast. Hij dacht aan de belofte van Aphrodite, die hem de mooiste vrouw op aarde had beloofd. In Griekenland woonde koning Menelaos. Van zijn vrouw Helena werd gezegd dat zij de mooiste vrouw op aarde was, dus Paris wilde maar wat graag naar Griekenland om haar op te halen. 

Slide 9 - Diapositive

Hoe het verder gaat... 
Paris werd gastvrij ontvangen door de koning. Zoals beloofd zorgde Aphrodite ervoor dat Helena en Paris smoorverliefd op elkaar werden. Toen de koning een tijdje op reis moest nam Paris Helena mee naar Troje. De koning was woedend toen hij terug kwam. Hij verzamelde een leger onder aanvoering van vele Griekse vorsten en helden en ging met een vloot naar Troje om Helena terug te halen.  Tien jaar lang vochten de Grieken tegen de Trojanen maar het lukte niet om de muren van de stad te slopen of op een andere manier binnen te komen. Ook allerlei goden bemoeiden zich met de strijd. Maar na 10 jaar waren die het ook zat en zij trokken zich terug. De gewone stervelingen moesten het probleem zelf maar oplossen.  
De godin Pallas Athena had al die jaren aan de kant van de Grieken gestaan want zij had Paris niet vergeven dat hij Aphrodite de gouden appel had gegeven. Een van de Griekse helden, Odysseus, fluisterde zij een heel slim plan in.

Slide 10 - Diapositive

Welk plan fluisterde Pallas Athena Odysseus in?

Slide 11 - Question ouverte

Hoe het verder ging... 
Ze moesten een houten paard bouwen dat groot genoeg was om een troep gewapende mannen in te verstoppen. Met de hulp van Athena gingen de timmermannen aan het werk en ze maakten inderdaad een kolossaal houten paard met een onzichtbaar luik. Langs een touw klommen 30 van de beste en dapperste gewapende krijgers in de buik van het paard. Na zonsondergang staken de Grieken de resten van hun kamp in brand en gingen terug naar hun schepen. Ze voeren naar een eiland niet ver van de Trojaanse kust en daar gingen ze liggen wachten op een vuursignaal van Sinon.
Sinon was een man die nergens bang voor was en die heel goed kon toneelspelen. Toen de Trojanen er de volgende ochtend achter kwamen dat de Grieken verdwenen waren, waren ze natuurlijk verschrikkelijk blij. Ze deden de poort open en gingen naar het strand om de resten van het kamp te bekijken. Daar zagen ze het enorme paard. Wat een wonderlijk ding was dat! 

Slide 12 - Diapositive

Wat gebeurde er met het houten paard?

Slide 13 - Question ouverte

Slide 14 - Diapositive

Hoe het verder gaat... 
De Trojanen vroegen hem wat de betekenis van het paard was. Sinon vertelde dat het een geschenk was aan de goden voor een behouden thuiskomst. “Het paard kan niet door de poort. Het is expres zo groot gemaakt om te voorkomen dat jullie het in de stad kunnen brengen en zelf in de gunst van de goden kunnen komen.” De Trojanen geloofden hem. Ze sloopten een stuk van de muur en rolden het paard op boomstammen de stad binnen. Die avond vierden de Trojanen feest. Toen ’s nachts iedereen sliep gaf Sinon het afgesproken teken aan de vloot, die snel terugvoer. De Grieken kwamen stilletjes uit het paard gekropen en maakten de poort open voor de rest van het leger. Troje werd verwoest, de hele stad brandde af. Helena werd bevrijd en naar huis gebracht. Zo kwam de voorspelling dat Paris de ondergang van de stad zou veroorzaken dus toch nog uit. 

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Vidéo

Slide 17 - Vidéo

Huiswerk
1. Keuze 1: Leer hoofdstuk 2. 
De volgende les krijgen we een oefentoets. 
2. Keuze 2: Zoek online informatie op over de Odyssee. 
Volgende les krijgen we een soort gelijke les. 

Slide 18 - Diapositive

Welke informatie over de Odyssee heb je deze les gevonden?

Slide 19 - Question ouverte

Waarom zijn de Ilias en Odyssee heldenverhalen?

Slide 20 - Question ouverte