Het zeeklimaat komt in een groot deel van Europa voor. Kenmerken: het hele jaar door neerslag en gematigde temperatuur. In de winter komt de gemiddelde temperatuur niet onder -3°C.
Het Middellandse Zeeklimaat, in het zuiden van Europa, is gemiddeld iets warmer en in de zomer veel droger.
loofboomgordel
Is het in de winter niet kouder dan gemiddeld -3 graden C, dan groeien en loofbomen, zoals eiken en beuken. Dit is de loomboomgordel van de gematigde breedte.
Slide 6 - Diapositive
Nederland
Spanje
Slide 7 - Diapositive
Slide 8 - Diapositive
Gebieden waar per jaar bijna geen neerslag valt kennen een
droog klimaat.
Slide 9 - Diapositive
Ook dit is Spanje
Slide 10 - Diapositive
Landklimaat
Ver van de kust neemt de invloed van de zee af. De gemiddelde zomertemperatuur gaat omhoog en de gemiddelde wintertemperatuur gaat naar beneden. De gemiddelde wintertemperatuur van het landklimaat ligt tussen -3 ºC en -10 ºC.
De overgang van het zeeklimaat naar het landklimaat gaat geleidelijk.
Slide 11 - Diapositive
Slide 12 - Diapositive
Slide 13 - Diapositive
Toendraklimaat
Gebieden op hoge breedte, waar de gemiddelde temperatuur altijd onder -10°C is, hebben een toendraklimaat. Er groeien mossen, grassen en lage struiken.
naaldboomgordel / taiga
De naaldboomgordel of taiga is een gebied waar bijna alleen naaldbomen groeien. In de winter is het gemiddeld kouder dan -3 graden C. Bij deze koude temperaturen kunnen de meeste loofbomen niet overleven.
boomgrens
Als het in de winter kouder is dan gemiddeld -3 graden C en in de winter is het gemiddeld niet warmer dan 10 graden C, dan groeien er geen bomen meer. Dit is de boomgrens. Vanaf de boomgrens begint de toendra.
Slide 14 - Diapositive
Slide 15 - Diapositive
Slide 16 - Diapositive
Leerdoelen
Deze les leer je:
Wat de kenmerken zijn van de belangrijkste klimaten van Europa: