Abortus: Regels, Keuzes en Religie

Abortus: Regels, Keuzes en Religie
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
BiologieMiddelbare schoolvmbo lwoo, b, kLeerjaar 3

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

Abortus: Regels, Keuzes en Religie

Slide 1 - Diapositive

Leerdoel
Aan het einde van de les kunnen jullie de regels rondom abortus begrijpen en een discussie voeren over de rol van religie bij ongewenste zwangerschappen.

Slide 2 - Diapositive

Wat is abortus?
Abortus is het voortijdig beëindigen van een zwangerschap.

Slide 3 - Diapositive

Wanneer is abortus toegestaan?

Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.

Slide 4 - Diapositive

Wanneer is abortus niet toegestaan?
Abortus is niet toegestaan als de vrouw zelf geen toestemming geeft of als de zwangerschap geen gevaar vormt voor haar leven.

Slide 5 - Diapositive

Kan je anoniem een abortus plegen?
Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je voor behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een verwijzing nodig en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Slide 6 - Diapositive

Rol van religie
Religie speelt vaak een rol bij de beslissing over abortus. Sommige religies zijn tegen abortus vanwege hun geloofsovertuigingen.

Slide 7 - Diapositive

Abortus en ethiek
Abortus roept ethische vragen op, zoals wanneer het leven begint en of een vrouw het recht heeft om over haar eigen lichaam te beslissen.

Slide 8 - Diapositive

Discussie: Abortus en persoonlijke keuze
  1. Wat denk je dat de belangrijkste overwegingen zijn wanneer iemand moet besluiten over het wel of niet doorgaan met een zwangerschap? (Bijvoorbeeld: gezondheid van de moeder, toekomst van het kind, persoonlijke omstandigheden)
  2. Hoe zou je het vinden als er wetten zijn die bepalen wanneer en of een vrouw een abortus mag ondergaan? Moeten deze beslissingen meer bij de persoon zelf liggen of bij de overheid, denk je?
  3. Kunnen we als maatschappij manieren bedenken om vrouwen te ondersteunen die ongewenst zwanger zijn? Wat voor soort hulp zou zinvol zijn?
  4. Wat denk je dat de impact is van een abortus op de vrouw die deze ondergaat? Zijn er ook anderen die beïnvloed worden door deze beslissing?
  5. Hoe zou je reageren als een vriend of vriendin bij jou komt met vragen over abortus? Welk advies zou je geven of wat zou je doen om te helpen?




Slide 9 - Diapositive

Landen waar abortus strikt verboden is
  1. El Salvador: Abortus is illegaal onder alle omstandigheden, inclusief wanneer het leven van de vrouw in gevaar is.
  2. Nicaragua: Abortus is volledig verboden, zonder uitzonderingen.
  3. Honduras: Eveneens geldt hier een totaalverbod op abortus, ongeacht de omstandigheden.
  4. Dominicaanse Republiek: Abortus is verboden, maar er waren discussies over hervormingen die in bepaalde omstandigheden uitzonderingen zouden toestaan.
  5. Malta: Dit Europese land heeft een totaalverbod op abortus, zonder uitzonderingen.
  6. Andorra: Abortus is hier illegaal, en er zijn geen uitzonderingen op deze regel.
  7. Haïti: In Haïti is abortus verboden, met geen expliciete uitzonderingen voor gevallen van verkrachting, incest, of ernstige foetale afwijkingen.




Slide 10 - Diapositive

Samenvatting
Abortus is het voortijdig beëindigen van een zwangerschap en is wettelijk toegestaan in Nederland tot 24 weken. Religie kan een rol spelen bij de beslissing over abortus.

Slide 11 - Diapositive